IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: До края на годината инфлацията ще е по-ниска от сегашната

Същевременно тя предупреди да се удължи замразяването на лимита за поемане на дълг, което изтича в края на юли

08:32 | 24.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският министър на финансите Джанет Йелън. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Американският министър на финансите Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Американският министър на финансите Джанет Йелън очаква инфлацията да намалее до края на годината.

Инфлацията ще отстъпи от сегашните си високи нива до края на годината, тъй като затрудненията в доставките, причинени от пандемията, ще бъдат разрешени“, каза Йелен пред подкомисията на Сената за правителствения бюджет на президента Джо Байдън в сряда.

Икономиката се намира на „неравен път“ по време на нейното отваряне след месеци на ограничения заради борбата с разпространението на коронавируса, поясни Йелън. Тя очаква тези проблеми да се решат през следващите месеци и смята, че по-дълготрайните механизми, които държат инфлацията под контрол повече от десетилетие, отново ще надделеят и ще потиснат поскъпването.

Повечето показатели за инфлационните очаквания след следващата година показват, че инфлацията отново ще се доближи до границата от два процента до края на тази година или началото на 2022 година, каза още Йелън. Това съответства на нивото, към което се стреми Федералният резерв на САЩ.

Годишната инфлация в САЩ се е ускорила до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение до 4,7%. Това е най-високият годишен ръст от август 2008 г. на фона на ниските базови ефекти от миналата година, когато пандемията на коронавируса удари тежко икономиката. Ценовият натиск продължава да се засилва, докато бизнесът се опитва да балансира между по-високото търсене и недостига на материали, както и на работна ръка. По-високите разходи за производство и нарастващите заплати са предизвикателство пред компаниите, които искат да защитят маржовете на печалба.

В същото време премахването на ограниченията заради пандемията, ускоряването на ваксинациите и по-голямата социална активност повишават търсенето на услуги - друг двигател за инфлация.

Въпросът, с който икономистите и инвеститорите се сблъскват, е дали тези фактори ще окажат временно влияние върху инфлацията, както очаква Федералният резерв, или тя ще се задържи трайно на високо равнище на фона на масивната фискална и парична подкрепа.

Същевременно Джанет Йелън заяви, че нейното министерство може да изчерпа спешни мерки, за да избегне нарушаването на лимита на поемане на американски дълг още през август, освен ако Конгресът не предприеме мерки за предотвратяване на потенциално неизпълнение, което би било „катастрофално“.

„Неуспехът да се увеличи лимитът на дълга би имал абсолютно катастрофални икономически последици“, добави тя. „Това би предизвикало финансова криза. Това би застрашило работните места и спестяванията на американците - и то в момент, когато все още се възстановяваме от пандемията на Covid“.

Настоящото замразяване на лимита на дълга в САЩ приключва на 31 юли. Освен ако не бъде удължено или спряно отново, Министерството на финансите ще има забрана да взема назаем средства за покриване на държавните разходи. След като бъдат изчерпани специалните стъпки за пренасочване на федералното финансиране и избягване на нарушаването на лимита, правителството може да изпадне в дефолт по редица падежи за погасяване на дълга.

„Възможно е да достигнем тази точка, докато Конгресът излезе в почивка през август, и аз наистина бих призовал за бързи действия за повишаване на лимита или спирането му“, каза Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още