IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яростта на криптокопачите

Драстичните спадове в курсовете на криптовалутите накараха редица миньори да изпочупят оборудването си

12:57 | 29.11.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Масово изселване се наблюдава през последните дни на криптоборсите. Биткойнът, който преди две седмици струваше 6000 долара, в момента се търгува под 4000 долара. Практически всички основни алтернативи като рипъл, етер или Биткойн кеш също преживяха, а вероятно и ще преживеят срив. Дори и считаният за защитен тетер, за който се счита, че е покрит 1 към 1 с американския долар и с гаранция на Bitmain, трябваше да преглътне сериозен спад.

Няма съмнение: и без това крехкият свят на дигиталните спекулативни обекти преживява следващия си голям колапс. Повечето участници считат като причина за срива тежкото разделяне на Биткойн кеш на 15 ноември. Самият Биткойн кеш бе отделен от биткойна през 2017 г.

Такива разделяния не са нови за криптосцената. Новото е, че общата активност на сцената - а не само виртуалната стойност на нейните активи - се свива.

Китайският всекидневник South China Morning Post съобщава, че в Китай, където се добива по-голямата част от криптопарите, редица малки миньори напускат пазара. В китайските медии се обрисуват складове, в които сървърите се прочистват. Специалните минни машини вече не могат да бъдат оперирани на печалба дори при почти безплатна електроенергия. 

Стабилната цена от близо 6000 долара в периода от август до средата на ноември се обяснява от някои с ниската производствена цена на съвременните технологии и присъщата сложност на изчислителната мощност, изисквана от кода на Bitcoin за увеличаване на дългосрочната стойност. Тезата: Под 6000 долара цената не може да падне, защото никой не би предложил повече нови биткойни.

Но реалността е различна. Новият срив ясно показва, че криптосистемата няма фундаментална логика. Икономистът от Ню Йорк Нуриел Рубини, който си спечели репутацията на пророк за провала на криптовалутите, счита, че истинската стойност на биткойните е под нулата – заради високата консумация на енергия без икономическа полза.

В този ред на мисли сегашният срив носи и положителни новини. Според материал на Bloomberg намалява т.нар. Hash-Rate, който измерва колко изчисления трябва да извършат миньорите в рамките на секунда, за да изсекат една монета. Не е задължително отделните миньори да бъдат заменени от други, които да могат да произвеждат дори по-евтино, а поне временно офертите всъщност спадат.

Резултатът: и търсенето на енергия също спада за първи път. „Bitcoin Energy Consumption Index" отчита понастоящем годишно потребление от 54 тераватчаса електроенергия само за биткойна - толкова, колкото и Бангладеш, страна с два пъти повече жители от Германия и вторият по големина текстилен производител в света. Но преди две седмици прогнозата беше за 73 тераватчаса. Намаляването на потреблението на енергия е индикация, че много миньори всъщност са решили да се оттеглят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Криптосистемата си има желязна логика - просто не всеки я разбира. Колкото до Рубини, той е известен с многобройните си прогнози и това че една от тях се е сбъднала (за разлика от стотиците му други) не го прави финансов гений. Биткойнът има цена защото е полезен и е в ограничени количества. Единствената причина цената му да стане нула е ако се появи нещо по-добро което да го замести. Но в кода на биткойна също се въвеждат подобрения, тъй че вероятността е по-скоро хипотетична. Копачите и инвеститорите не ги жалете - като са се хванали с този бизнес са си преценили рисковете. Ако част от копачите се откажат, сложността също намалява, тъй че за останалите пак ще остане печалба. Машините не "поглъщат" енергия - те я преобразуват от електрическа в топлинна. Топлинната енергия - която е отпадъчен продукт за копачите би могла да се използва или рециклира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Имхотеп
преди 5 години
Ха-ха-ха!Ми че мазньото е професионален т ро л бре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 5 години
до скоро говореше точно обратното, няма такава фурнаджийска лопата като теб! ... но това показва че правилно съм те оценил като тъъъ.пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Утре може да се окаже, че и ти си от страната на "престъпния свят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
Императорът
преди 5 години
Това за Биткойнчето-кеш е измислица - като причина - а че то бе миналата година? На американският долар пада ли му цената, щото има и новозеландски долар? Причината за спадът е очевидна: НЕ Е НОРМАЛНО нещо от 300 зеленички да отиде на 20 Б като цена за година и нещо !!!! Нима - ако някой си е купил биткойнченца или лайткойнченца или етерченца или дашченца - преди 2-3 години - да не е сага на *** плюсът? Просто - искам да кажа - нормално бе по-плавно поскъпване - а не: юруш на ебасимаслините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 13
penman
преди 5 години
Криптовалутите са измишльотина, зад която нищо не стои, освен престъпния свят и шепа ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
не им разваляй рахата на ората да копат, нека си копат ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Горе-долу същия https://en.tradingview.com/screener/според същата джаджа - 9578.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
Crypto Screenerhttps://de.tradingview.com/crypto-screener/ -----------------------------------------------------------------догодина до амин до на баба си пантофите ..... ей ги според тая джаджа 1709 активни "ЛИМИТИРАНИ КОПИЯ" са в момента ..... :)) майко тва що за тъппанар треа да си се занимааш с тия дивотиии да "копаш" кат мое само поредното лимитирано копие напрайш и да го пускаш на отбора на глуппаците ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 20
Kikaha2
преди 5 години
ддолни инсинуации, догодина поема към 250,000 долара парчето...вервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още