IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch намали перспективата за турския рейтинг до негативна

Преждевременният цикъл на облекчаване на паричната политика на централната банка влошава вътрешното доверие, пишат анализаторите

07:53 | 03.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи перспективата за суверенния кредитен рейтинг на Турция до негативна от стабилна, позовавайки се на влошаване на вътрешното доверие в резултат на монетарното облекчаване, което рейтиновата компания определи като „преждевременно“, предава Bloomberg.

Промяната в перспективата се случва само ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган внезапно смени финансовия си министър на фона на задълбочаващите се разногласия в администрацията заради агресивните съкращения на лихвените проценти, които подкопаха валутата. Лирата поевтиня с около 30% само през последния месец.

Разногласията се отразяват на отслабването на валутата, пише в доклада анализаторът на Fitch Ерих Ариспе Моралес. Това създава рискове за макроикономическата и финансова стабилност, които могат да възобновят финансовия натиск, добавя той.

Рейтингът на южната ни съседка беше потвърден до равнище от BB-, три степени под инвестиционния клас, поставяйки я редом с Бразилия и Южна Африка в това отношение.

„Преждевременният цикъл на облекчаване на паричната политика на централната банка и перспективата за по-нататъшно намаляване на лихвите или допълнителни икономически стимули преди президентските избори през 2023 г. водят до влошаване на вътрешното доверие, отразено в рязкото обезценяване на турската лира, включително безпрецедентна в рамките на деня волатилност и нарастваща инфлация“, пише още в доклада.

Неотдавнашните намаления на лихвите от страна на централната банка, които президентът насърчи - в момент, когато инфлацията вече е близо 20%, се отразиха негативно на турските активи, тъй като инвеститорите поставиха под съмнение нетрадиционния подход за управление на икономиката.

Към 7:30 българско време в петък лирата се търгува на ниво от 13,75 лири долар, с около 0,6% по-слаба спрямо затварянето на търговията в четвъртък. Турската лира загуби около 46% от стойността си спрямо долара през тази година заради твърдо отстояваната позиция на на Ердоган за понижаване на лихвите въпреки девалвацията на местната валута и растящата инфлация.

От септември насам централната банка намали лихвения процент с 400 базисни пункта до 15%, но гуверньорът даде сигнал, че агресивното облекчаване на политиката вероятно ще приключи през януари след още едно намаляване на лихвите този месец.

Турската лира се понижи и през последните дни, след като президентът на страната Реджеп Ердоган назначи в сряда срещу четвъртък Нуредин Небати за финансов министър (бивш заместник-финансов министър). В същото време вниманието на участниците на турските финансови пазари бе фокусирано и върху разговорите на централната банка на страната с инвеститори в четвъртък. Нуредин Небати беше назначен след оставката на Лютфи Елван, последният висш турски служител в правителството, който се придържаше към стандартната (общоприетата) политика.

А интервю на Ердоган за държавната телевизия TRT във вторник вечерта, в което той обеща по-ниски лихвени проценти до изборите, планирани за 2023 г., предизвика допълнителен натиск. След това в сряда турската централна банка се намеси на валутния пазар, за да подкрепи местната валута, лирата, но без особен успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още