IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото отстъпи от годишния си връх

Смесено беше представянето за фондовите пазари в САЩ и Европа

11:50 | 17.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото отстъпи от тригодишния връх, достигнат в началото на седмицата на фона на прибирането на печалби от инвеститорите. Не малка част от пазарните участници започват да се съмняват относно намерението на Европейската централна банка да преразгледа програмата за количествени улеснения. Източници от ЕЦБ коментираха, че към момента е малко вероятно централната банка да промени намеренията си относно своя курс на парична политика. Централните банкери имат нужда от повече време, за да преценят перспективите пред европейската икономика, преди да предприемат по-сериозно затягане на монетарната политика на валутния съюз. След най-доброто тридневно рали от близо две години насам, еврото отстъпи до нивата от 1,2260 долара за евро. Въпреки това единната валута продължава да се търгува в близост до 3-годишен връх, достигнат в началото на тази седмица.

Доларът продължи да е под натиск и по време на търговията във вторник. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути отстъпи с 0,63% до 90,40 пункта. Въпреки лошото си представяне, индексът отчете по-лек спад, след като в понеделник се понижи до тригодишно дъно, достигайки 90,279 пункта. Новозеландският долар има потенциала да се повиши до нивата от 0,7400-0,7500, в случай, че слабостта на щатската валута продължи. Въпреки това ако Новозеландската централна банка задържи без промяна равнището на основната си лихва, а Федералният резерв продължи с плавното вдигане на лихвените нива е много вероятно да видим отстъпление на новозеландската валута от сегашните й висоти. 

Австралийският долар се движеше в тесните граници между 0,7936 и 0,7975, което е леко понижение от 0,03 на сто за деня. Двойката AUD/USD поскъпна в началото на седмица, възползвайки се от слабостта при щатския долар. Според анализатори от Westpac австралийската валута ще продължи да се движи в тесните граници между 0,7920 и 0,7980 преди оповестяването на ключовите данни за заетостта в четвъртък.

Златото завърши търговията във вторник без сериозно изменение. Спот цената на благородния метал отстъпи до 1337,04 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари се понижиха с 2,20 долара или 0,2% до 1337,10 долара. "Цената на златото нарасна през последните няколко сесии. В този ред на мисли е напълно нормално да видим известно колебание и дори лека корекция", коментира Филип Стрийби, който е старши пазарен стратег в RJO Futures в Чикаго. "Очакванията ни са, че през настоящата година златото ще се движи в диапазона 1225-1430 долара като прогнозата ни за средната цена е 1290", заявиха анализатори от INTL FCStone. Фючърсите на среброто спаднаха до 17,17 долара за тройунция. Платината поскъпна с 0,2 на сто, достигайки 998 долара за тройунция.
Петролът също отстъпи от годишния си връх, след като инвеститорите прибираха печалби, закривайки дълги позиции. Вносът на петрол от Индия се е увеличил с близо 1,8% през 2017 г. Страната е третият най-голям потребител на петрол в света. "Това бе спокоен ден за петролния пазар. По мое мнение пазарните участници са успокоили топката, осмисляйки коментарите, които направи руския енергиен министър Александър Новак по-рано през седмицата", заяви Роб Хауърд, старши инвестиционен стратег в Bank Wealth Management.

Водещите американски индекси затвориха на червена територия. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 10,33 пункта, въпреки че по-рано през деня успя да пробие за кратко нивото от 26 000. Технологичният Nasdaq реализира най-слабо представяне, след като загуби половин процент от стойността си, затваряйки търговията на 7223,69 пункта. S&P 500 намаля с 0,4 на сто до 2776.42 пункта.

В Европа водещите пазари затвориха като цяло на положителна територия. Сред водещите индекси единствено FTSE 100 завърши със спад, достигайки 7755,93 пункта. С най-силен резултат бе германският Dax 30, който се повиши с 0,35% до 13246,33, по време на европейската сесия. При акциите Hugo Boss нараснаха с 3.73% след по-силни от очакваното данни за продажбите. Германската модна компания се завърна на печалба след добрите финансови резултати, които реализира през последното тримесечие на 2017 г. Датската компания за производство на бижута Pandora обяви, че възнамерява да удвои продуктовата си линия до 2022 г., за да се отърси от доскорошния слаб растеж и липсата на иновации. Новината доведе до скок от 4,72% в цената на акциите й.

Във фокуса на инвеститорите в сряда е решението за основния лихвен процент на Канадската централна банка, което ще бъде обявено в 17.00 часа българско време. Пазарните участници ще следят внимателно и пресконференцията на централните банкери, която ще стартира в 18.15 часа. Преобладаващите прогнози на икономистите са, че централната банка на Канада ще повиши с 25 базисни пункта до 1,25% основната лихва в страната. Евентуалното вдигане на лихвата от страна на КЦБ ще повиши значително волатилността при двойките, в които участва канадския долар. Сред останалите по-важни новини  се открояват данните за индекса на потребителските цени в еврозоната, както и новините за индустриалното производство в САЩ. От 22.30 часа се очаква изявлението на Лорета Местер, президент на Федералния резерв за Кливланд.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

GBP/USD

Във вторник публикувахме идея за продажби при двойката при условие, че инфлацията излезе отрицателна. Този сценарий отпадна, тъй като нямаше разминаване между очакваните и публикуваните стойности от пазара. В момента обаче е регистриран пробив на вертикална трендлиния, което е индикация за продажби.

EUR/JPY

Възходящото движение, което наблюдавахме от 10 януари, към момента е корекция. Цената има потенциала да тества зоната на подкрепа от 134,36.

CAD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още