IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото може да бъде спасено чрез превръщането му в цифров стейбълкойн

Гарантираната с облигации валута ще преодолее проблемите, създадени от незавършения валутен съюз

08:20 | 25.11.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато икономическата слабост се превърне в рецесия, наблюдението на Лев Толстой, че „всяко нещастно семейство е нещастно по свой начин“ ще влезе в сила за страните от еврозоната. Увеличаването на икономическите различия ще внесе напрежение в еврозоната, което може да доведе до нейния крах.

Проектът за Европейския валутен съюз (ЕВС) остана незавършен. Докато банкнотите, емитирани от Европейската централна банка (ЕЦБ), са с еднакво кредитно качество, стойността на еврото, депозирано в банките, варира между отделните страни в зависимост от финансовата мощ на националните правителства да гарнатират депозитите при фалит на банки, пише за Financial Times Томас Майер, бивш главен икономист на Deutsche Bank.

Най-критичният компонент на банковия съюз - общото застраховане на депозитите, все още липсва поради политическата съпротива срещу споделянето на риска. Макар наскоро германският финансов министър Олаф Шолц да предложи потенциален компромис, критиците твърдят, че еврото е обречено.

Според Майер има решение: създаването на истинско дигитално евро. Първата стъпка към такова цифрово евро би била въвеждането на банков депозит, изцяло гарантиран с пари от централната банка на еврозоната. ЕЦБ би могла ефективно да създаде средства, необходими за покриване на депозита, чрез закупуване на непогасени държавни облигации в еврозоната.

Като втора стъпка сигурният депозит може да бъде създаден като дигитални пари от централната банка, които могат да се прехвърлят от човек на човек или от компания на компания с помощта на блокчейн технологията. След това еврото ще се превърне в "стейбълкойн", подкрепен единствено от държавни облигации. Само ЕЦБ (а не търговските банки) ще бъде отговорна за издаването му.

За да защити този нов актив от злоупотреби от страна на правителства и фалшифициране, електронното евро може да разполага с цифров воден знак. Това би означавало вграждане на правилата за първоначалното установяване и бъдещото увеличение на паричното предлагане като „интелигентен договор“ в кодирането му.

Паричното предлагане ще бъде увеличено чрез по-нататъшни покупки на държавни облигации, но такива покупки ще трябва да бъдат съгласувани независимо от политическото влияние и използвайки дългосрочна перспектива.

Например, растежът на паричното предлагане на дигиталното евро може да бъде обвързан с очаквания потенциал за растеж на икономиката на еврозоната.

Вместо да разчита на банковото кредитиране, паричното предлагане ще бъде разширено чрез увеличаване на притежаваните от ЕЦБ държавни облигации. За да се избегне печатането на пари за финансиране на дефицитите в държавния бюджет (както предлага модерната парична теория), правителствата могат да се ангажират да разпределят парите, които получат от продажбата на облигации, директно към своите граждани като „паричен дивидент“.

В свят на дигитално евро основната роля на търговските банки ще бъде да приемат депозити и да отпускат кредити на предприемачи. Те биха могли да продължат да създават пари чрез кредитиране, но няма да има държавна гаранция за конвертиране по паритет в цифрово евро. Банките ще започнат да приличат на инвестиционни фондове, чиито активи са защитени от загуба чрез капиталов буфер. Спестителите ще могат да избират банката, която е подходяща за тях според предпочитанията им за възвръщаемост и защита срещу загуба. Централната банка би загубила възможността да използва лихвените проценти, за да управлява създаването на кредитни пари от банките за целите на монетарната политика. Като се има предвид сегашното безсилие на паричната политика в свят с отрицателни проценти, това едва ли би имало значение.

Дигитализацията предлага начин за намаляване на дълга на държавите от еврозоната и за защита на еврото. Фискално консервативните северни страни биха се съгласили на еднократна монетизация на стар дълг в баланса на ЕЦБ, за да се гарантира създаването на сигурни пари. В замяна на това силно задлъжнелите южни страни ще трябва да приемат, че след финансирането на старите дългове по-нататъшното им спасяване чрез нова монетизация на техния дълг ще бъде невъзможно. Процесът ще премахне от пазара държавни облигации на стойност 7 трлн. евро. Публичният дълг на всички страни от еврозоната може да бъде намален до по-малко от 25 на сто от брутния вътрешен продукт, като им даде нова възможност за разумна фискална политика.

Парите, създадени чрез банков кредит, се нуждаят от силна държавна гаранция, която еврозоната не успя да изгради. От друга страна, цифровите пари могат да съществуват без такава гаранция. Дигиталното евро, емитирано от ЕЦБ, не само ще бъде по-силно, но ще може да се конкурира с долара, както и с други цифрови пари, за да се превърне в глобална резервна валута.

Централните банкери са консервативни по природа и не са склонни към експерименти. Но опряни до стената, те скоро няма да има друг избор, освен да обмислят експериментално лекарство, за да спасят еврото от разпадане по време на следваща рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 3
Боян
преди 4 години
Ами като всяка схема на Понци (всички валути са такива) в един момент вече всички имат от нея и няма нови играчи да се закрепят за да продължи играта и следва всеки му е ясно. Понеже Еврото се е поизчерпало (за долара да не говорим) време е да пуснем нова схема както едно време са заменили златото с парите и пак сме в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Вовата е прав. ЕС е точно 100% соц проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
Mirilai-lai
преди 4 години
така е, питам защото гледах в един филм навързани с ластички в големи торби.... и после ги изядоха мишки....та, в такъв случай дали не е по-добре нули и единички на екрана, поне ще ги изяде някой културен хакер, а не гаден плъх-нечовек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Навремето Ескобар ги е пълнил във варели, след смъртта му, бая хора са тръгнали да копаят, голяма част от варелите са ръждясали, а парите наядени от гризачи. Според мен стъкло с капачка от неръждаема стомана, е най-сигурния начин. Макар че аз вкъщи пари не държа. Каквото и да си говорим - в банка до 100к евро, си е най-сигурно. Освен ако не са ти от нелегален доход. Тогава се почва с "бурканите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Еврото не може да бъде спасено по никакъв начин и отрицателните лихви го потвърждават. Евросистемата е толкова безумна, че дори фалирали компании с лош кредит имат заеми с отрицателна лихва т.е те се субсидират подобно на фалиралите мастодонти на социалистическа България Кремиковци, Плама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
не се слагат в ластички , щото ако са прибрани на тъмно и тайно ластичките се късат след някой и друг месец , материала е калпав ... :))) ... ако ще ги пазиш на тъмно и продължително бандеролче и надписани . ластичките са признак на лош вкус , освен това като ги носиш напред назад се закачат с другите ластички в торбето или сакчето и се късат хартийките . ластички се ползват само ако ги правиш на фишеци наобяд и то за няколко броя и ще плащаш довечера примерно ... е виж цв.цв. какво направи с една кутия от обувки пълна с пачки :))) ... така можеш да мащабираш до 3-4-5 ... виж тия с чувалите и на палетата вече не знам какво се правят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 4 години
а ако някой има пачки в чували навързани с ластички и прибрани в сандъци от хартиените, като пуснат електронните какво ги правят.... ))) аз не че имам де, но по принцип е интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
В Началото бе ... Словото!В Края ще бъде ... Цифрата!Амин!пп. Ще работите като волове срещу "образи на екрана"! Върнаха ви много назад в еволюционното развитие, превръщайки ви от висши млекопитаещи в безгръбначни , безмозъчни роботизирани пчели, които по цял ден, "по програма" ще бачкат като луди, за да хранят ШЕПА ТЪРТЕИ и една "ЦАРИЦА"! Ей тва ви чака в Масонският Трети райх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
SS-23
преди 4 години
Ти на това "социализъм" ли му викаш ве, газов олигарх?!Това е върховната форма на ФАШИЗЪМ и ГЕНОЦИД над Човечеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 9
SS-23
преди 4 години
Ха така, дойдохме си на думата!Стана ли ви най-накрая ясно бе овце (нещо което беше ми ясно още когато за пръв път чух за битконя), че битият кон е създаден от лихварите, за да ви окаушат ОКОНЧАТЕЛНО!Сега какво ви казват от Световната Мафия - ще ви дадем пиксели, т.е. образи на екрана (да се радвате), а срещу тях ще ви изкупим държавните т.н. облигации, с други думи - ще ви купим физически тотално - и имущество и енергията на овцете ви! И всичко това ... няма да повярвате - ОТ ВЪЗДУХА! От нищото, в което ви зомбирахме да вярвате и за което ни отдавахте енергията си векове наред! Сега сте покорени и поробени ТОТАЛНО ... благодарение на това, че сте *** овце за доене и стригане!Амин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още