IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изпрати най-спокойната си година до сега

В същото време доларът запази относителната си сила спрямо повечето валути през 2019 г.

12:30 | 04.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Еврото изпрати най-спокойната си година до сега на фона на трайно слабата икономика на Европа и непрекъснатите политически вълнения, пише в свой анализ The Wall Street Journal. А и изглежда, че валутните наблюдатели смятат, че спокойствието може да продължи.

Въпреки слабата 2019 г. за европейския икономически растеж доходността на държавните облигации беше на негативна територия, а цялата година премина под знака на драмата около излизането на Великобритания от Европейския съюз. На този фон общата валута имаше най-тесния си диапазон на търговия спрямо долара през цялата година от създаването си през 1999 г.

Еврото никога не се е търгувало спрямо долара под 1.09 долара или над 1.15 долара, т.е. в диапазона от около 6 процентни пункта между най-високите и най-ниските му нива. Средно еврото се е търгувало с диапазона от 18 процентни пункта нагоре и надолу спрямо долара през своя период на съществуване от 20 години. В момента едно евро се търгува на ниво от около 1.12 долара.

„Едно от обясненията за спокойствието е, че Федералният резерв и Европейската централна банка стимулира икономиките си по едно и също време“, коментира Лий Хардман, валутен анализатор в японската банка MUFG. Според него когато всички централни банки се движат в една и съща посока, това би могло да помогне за намаляване на волатилността на валутните пазари. 

Наблюдаваният през миналата година диапазон при двойката евро/долар притисна европейската валута до най-слабата й стойност спрямо зелените пари от години. По-бавният икономически растеж спрямо САЩ и продължителният период на отрицателни лихви в еврозоната са сред факторите, които ще продължат да задържат еврото през следващата година.

В същото време доларът запази относителната си сила спрямо повечето валути през 2019 г., тъй като американската икономика се справя по-добре от останалата част от света.

Според осреднените оценки на валутните стратези еврото ще поскъпне през следващата година, макар и не много. Консенсусната прогноза е в края на 2020 г. еврото да се разменя срещу 1.15 долара, сочи проучване на Refinitiv сред различни банки, което е ръст от 3% спрямо сегашните му нива.

Пол Робсън от NatWest Markets дори препоръчва на клиентите си да залагат на еврото, тъй като според него настроенията на пазара към европейската икономика са твърде песимистични. Робсън смята, че еврото може да поскъпне до 1.15 или 1.20 спрямо долара до края на 2020 г. Част от подкрепата според него ще дойде от по-добрия растеж на фона на увеличените европейски правителствени разходи през следващата година.

Според някои анализатори дори малко на брой добри новини ще са достатъчни да накарат еврото да повиши стойността си.

Джордан Рочестър, валутен стратег в японската банка Nomura очаква еврото да се разменя на ниво от 1.16 долара в края на 2020 г. Според него дори може да се види и по-голямо поскъпване в зависимост от хода на изборите в САЩ и при отслабване на долара.

Но защо не всички са оптимистично настроени за еврото, прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още