IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано запази лихвите на рекордно ниско ниво въпреки силното евро*

Решението съвпадна с очакванията на икономистите

14:48 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните лихвени проценти в еврозоната ще останат на непроменено ниско ниво. Както се очакваше, Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да не коригира най-важните си инструменти, съобщи регулаторът в четвъртък следобед във Франкфурт.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато той не отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период, и че това доближаване е намерило устойчиво отражение в базовата инфлационна динамика.



Управителният съвет ще продължи покупките по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), чийто общ размер е 1,350 трлн. евро. Тези покупки допринасят за разхлабване на цялостната позиция на паричната политика и по този начин способстват за компенсиране на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията, се казва в съобщението на банката.

Покупките ще продължат да се провеждат гъвкаво с течение на времето, обхващайки множество класове активи и държави. Това дава на Управителния съвет възможност да противодейства ефективно на рисковете за гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи по PEPP най-малко до края на юни 2021 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала. Управителният съвет ще реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по PEPP, най-малко до края на 2022 г. Във всеки случай бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната позиция на паричната политика.
 
Нетните покупки по програмата за закупуване на активи ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро наред с покупките по допълнителния временен пакет в размер на 120 млрд. евро до края на годината.

Централната банка ще съобщи допълнителни подробности на пресконференция, започваща в 15:30 ч.

Централните банкери се борят срещу безпрецедентната икономическа криза в резултат на пандемията на коронавируса. Икономистите предполагаха, че ЕЦБ засега няма да разшири кризисната си програма въпреки тревожно ниската инфлация.

Икономическото възстановяване на Европа забави скоростта си през последните седмици след първоначалния силен отскок, а служителите на ЕЦБ са притеснени от възможна вълна от съкращения на работни места и корпоративни фалити по-късно през годината, тъй като някои държавни субсидии ще бъдат прекратени.

Много анализатори очакват банката да увеличи паричния си стимул до декември, особено след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира миналия месец, че е готов да позволи на инфлацията да се покачва по-бързо от обикновено, за да подкрепи пазара на труда, голяма промяна в политиката, която предполага щатската  централна банка да поддържа ниски лихвени проценти в продължение на години. Това оказва натиск върху ЕЦБ да последва примера.

Последните икономически данни показват, че доверието сред потребителите и бизнеса в региона започва да намалява, въпреки че икономическата активност остава с 10% под нивото си от началото на годината.

Като предупредителен сигнал за ЕЦБ инфлацията в региона спадна до минус 0,2% през август, далеч от средносрочната цел на банката от малко под 2%.

Позицията на ЕЦБ по паричната политика  влияе и на обменния курс на еврото. От началото на юни общата европейска валута поскъпна с около шест процента в сравнение с щатския долар. Това е проблем за централната банка: от една страна, силата на еврото оскъпява износа от другаде, което има тенденция към отслабване на растежа - от друга страна, прави вносът по-евтин и по този начин още повече понижава и без това ниската инфлация в еврозоната.

От гледна точка на гуверньора на централната банка на Холандия последните икономически данни потвърждават досегашните икономически прогнози на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Показателите за бъдещото доверие изглеждат стабилни, докато високочестотните данни показват, че мобилността се възстановява, пише членът на Съвета на ЕЦБ Клаас Нот в последния брой на списание Eurofi, публикуван в четвъртък.



„Тези тенденции укрепват доверието в нашата основна прогноза с по-благоприятен баланс на риска“. Икономиката обаче нямала да достигне нивото отпреди коронакриза до края на 2022 г., пояснява той.

*Актуализирано в 15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още