IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обяви след среднощно заседание нова програма за облигации за 750 млрд. евро

Банката си даде голяма гъвкавост и така може да „купи почти всичко“ по всяко време и в каквато и да е степен, казва анализатор

07:12 | 19.03.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Кристин Лагард избра доста ясни думи. „Извънредните времена изискват извънредни стъпки“, подчерта президентът  на Европейската централна банка (ЕЦБ) в услугата за кратки съобщения Twitter.

За тази цел централната банка обяви в четвъртък безпрецедентен спасителен пакет: Тя ще закупи още облигации на стойност 750 милиарда евро и ще си даде много свобода на действие, както заявиха банкерите във Франкфурт. Пакетът се нарича „Пандемична програма за спешни покупки“ (PEPP) и се планира да се изпълнява до края на 2020 г. или до края на кризата с коронавируса.
 

„В рамките на нашия мандат сме решени да използваме пълния потенциал на нашите инструменти“, поясни Лагард. ЕЦБ е решена така да оформи финансовата среда, че всички области на икономиката да могат да се справят с последиците от коронавирусната епидемия, каза тя. „Това важи еднакво за семейства, компании, банки и правителства".

Едва преди седмица седмица Лагард обяви и допълнителен пакет от 120 млрд. евро, но явно бързо развиващата се обстановка и сривовете на пазарите са принудили ЕЦБ да действа по-агресивно.

Новата програма ще важи за всички активи, които и досега бяха допустими за изкупуване - не само ДЦК, а и корпоративни книжа, отговарящи на определен минимален праг на кредитно качество. Разширяват се и класовете активи, които могат да бъдат купувани, а също и се занижават леко изискванията към обезпеченията. Благодарение на специално разрешение централната банка може да купува и гръцки държавни облигации по PEPP. Досега те бяха изключени от текущи покупки на облигации поради слабия си кредитен рейтинг.

Запазва се квотният принцип да се изкупува държавен дълг пропорционално на участието на съответната членка на еврозоната в капитала на ЕЦБ. Но за разлика от досега, сега се дава повече свобода по отношение на покупките във времето. Тези квоти досега се съблюдаваха всеки месец, а сега ще може да се купуват повече конкретни класове активи в началото.

Корпоративните облигации и корпоративните заеми също ще бъдат част от програмата. По този начин ЕЦБ иска да улесни начина, по който банките получават пари от ЕЦБ. Лагард била готова да предприеме и допълнителни стъпки. ЕЦБ би направила всичко възможно за еврото. „Няма ограничения за това“, каза ръководителят на ЕЦБ. Пазарните наблюдатели виждат това като ново издание на обещанието на Марио Драги. Тогавашният ръководител на ЕЦБ също беше дал уверения в разгара на еврокризата, че ще направи всичко необходимо, за да спаси общата валута.

"Фактът, че решенията за паричната политика се вземат в сряда малко преди полунощ, показва колко сериозна е ситуацията", казва пред Handelsblatt Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank в Ню Йорк. „Това никога не се e случвало". Слок вярва, че този ход може отлепи пазарите от дъното.

Заедно с текущата програма за закупуване на облигации ЕЦБ ще има обем на покупките от над 100 милиарда евро всеки месец до края на годината. Това е значително повече от 80 милиарда евро, които Драги използва всеки месец в разгара на кризата с еврото. Освен това ЕЦБ си даде голяма гъвкавост и по този начин може да „купи почти всичко“ по всяко време и в каквато и да е степен, казва Слок.

Сега отново е ред на правителствата. „Централните банки очевидно са готови да използват всички свои инструменти за подкрепа на финансовите пазари. Въпреки това ние все още виждаме необходимост от мерки и фискална политика, за да поемем частните кредитни рискове“, предупреждава Ебрахим Рахбари, анализатор на Citigroup. Само тогава финансовите пазари могат да бъдат стабилизирани в дългосрочен план.

В крайна сметка обявяването на мерките даде тласък на фючърсите на широкия щатски индекс S&P 500 при откриването. S&P може да стартира в четвъртък на плюс след поредния търговски ден на загуби в сряда. Фючърсите върху Dow Jones пък сигнализират за около 300 пункта покачване при следващата сесия, след като вчера той загуби 1300 пункта.

Въпреки това проблемите в САЩ също се множат: Най-големите американски автомобилни компании General Motors (GM), Ford и Fiat Chrysler прекратяват производството си в САЩ, Канада и Мексико. Компаниите са се споразумели за това с обединението на автомобилните служители (UAW). Решението се случва, след като служители в компаниите са се заразили с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
баба ми, горката, нищо си няма. а онея дето ще спират кешът, да им кажеш че всичко ми е в банката, напачкено в доларчета. ха да ги видим, ще се бият ли с чичко Дони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Като ти спрат, кешът ( а и на други такива тъ паци като теб) ще те видя колко си независим!!! И ако си мислиш, че мизе рните жълтици на баба ти ще те спасят малко си се излъгал !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
кой както си реши, разбира се. като си зависим от тях, ще те бутат. аз като съм независим, ще се опитват напразно. въпрос на избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Тц, ще ни бутат към електронни пари-хем не могат да се теглят, хем могат да ти ги спрат когато си решат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Защотп всичко са затворени по домовете, дори и да искат не могат да излязат и трябват фискални, а не монетарни мерки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Виждам, че постепенно напипваш истината!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
ти си много прав, първоначалната мерна единица е злато и сребро, златен шекел и сребърен шекел. и се оценява по тегло, а не по пазарна спекулация. може би натам вървим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
забравяш един голям съюзник на долара - азианските пазари. там друго не върви. САЩ не са в добра кондиция, шистите са на загуба, вчера имаше и голямо земетресение в Юта, почнаха да печатат. но хората по света си знаят - тръгна ли криза - обръщай в долари и под възглавницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Купи си малко физическо злато, вместо валути.Сега ще налеят огромни цифри, а те няма да изчезнат след успокояването на пазарите = инфлация не след дълго.Фиатните пари не са това което бяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
ЕЦБ и ФЕД започват съревнование по печатане, тъй че не се знае кой кого. А щом наливането на пари работи (доказано при предишната криза), защо да не го използваме и сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още