IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Икономиката се стабилизира, но несигурността остава

Институцията ще поддържа силно приспособима политика в периода на коронавирусната криза

17:08 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Както в развитите, така и в развиващите се пазарни икономики  финансовите условия се приближават до предпандемични нива с бавен, но стабилен темп, което се отразява и в силното възстановяване на световните фондови пазари. На суверенните пазари на облигации в еврозоната условията на предпандемичното финансиране като цяло са възстановени. Пазарните индикатори за инфлационни очаквания също се възстановиха, макар и от много ниски нива, а рисковите премии за краткосрочно финансиране както за банките, така и за корпорациите продължиха да намаляват. Това пише в протокола от заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ, проведено през юли.

Оптимизмът на финансовите пазари обаче върви ръка за ръка с нарастващите случаи на коронавирус в Съединените щати и много нововъзникващи пазарни икономики. Това разминаване между развитието на пандемията и развитието на финансовите пазари, заедно с голямата несигурност относно крайната форма и темп на икономическото възстановяване и нарастването на глобалното търговско напрежение поражда въпроси относно стабилността и устойчивостта на настоящите инвеститорски настроения.

ЕЦБ констатира три основни стабилизиращи фактора за пазарите. Първият е свързан с промените в очаквания отговор на политиката за ограничаване на разпространението на COVID-19. Много участници на пазара сега очакваха политическият отговор на по-нататъшното разпространение на вируса да се разчита на по-целенасочени ограничения върху икономическата активност. Вторият фактор е свързан с позиционирането на инвеститорите. Въпреки че цените на акциите са се повишили от средата на март 2020 г., активите, които се управляват в акционерни фондове със седалище в еврозоната, остават под техните предпандемични стойности. Продължаващите вливания във фондове на паричния пазар предполагат, че много инвеститори все още предпочитат да запазят ликвидни позиции. Паричната политика е третият фактор, който вероятно е допринесъл за предотвратяване на увеличаването на рисковите премии. Чрез разширяването на програмата за спешни пандемични покупки на ценни книжа (PEPP) на заседанието си на 3-и  и 4-и юни и като изясни хоризонта на периода на реинвестиране, Управителният съвет даде знак, че паричната политика ще остане подкрепящ фактор през цялата криза. Стабилизиращите ефекти на PEPP се допълват от програмата за целеви дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO III).

Като цяло доказателствата, че отговорът от допълващите се парична и фискална политики в еврозоната успя да облекчи финансовите условия и да възобнови доверието във възстановяването на икономиката в региона се увеличават.

Редица фактори обаче възпрепятстваха пълното възстановяване. Първо, увеличаването на скоростите на предаване на COVID-19 в редица големи икономики доведе до спиране или отмяна на плановете за повторно отваряне, което има измеримо въздействие върху външното търсене на износа от еврозоната. Второ, проучванията показват, че заетостта изостава от производството с реални и очаквани намаления на заетостта и доходите на фона на намалените потребителските разходи. Трето, изключително завишената несигурност относно развитието на пандемията и икономическите перспективи продължиха да намаляват инвестициите в бизнеса.

Финансовите условия в еврозоната са останали като цяло стабилни от срещата през юни, макар и значително по-строги, отколкото преди ескалацията на пандемията. Освен това, докато условията на банковото кредитиране са останали благоприятни като цяло, последният кръг от проучването на банковите заеми е дал знак, че банките очакват значително нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за компании, отчасти свързано с очакваното приключване на държавните гаранционни схеми.

Членовете на Управителния съвет остават на мнение, че силно приспособимата позиция на паричната политика продължава да бъде подходяща поради понижената средносрочна перспектива за ценова стабилност, характеризираща се с очаквания за инфлация близо до исторически ниски нива и значителна икономическа изостаналост. Подчертава се, че паричната политика на Управителния съвет е била ефективна в облекчаването на финансовите условия от по-строгите нива, наблюдавани след коронавирусния шок, и че част от стимула тепърва ще се предава на реалната икономика през следващите месеци. В същото време несигурността относно икономическите перспективи остава засилена. На този фон настоящата позиция на паричната политика се счита за адекватна и на сегашния етап не е необходима промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още