IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът ще запази господството си на хаотичния валутен пазар

Въпреки призивите за по-евтин долар американската валута завърши 2019 г. без да губи позиции спрямо повечето валути. Сега прогнозите са ръстовете да продължат

17:00 | 10.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американският долар, който доминира валутната търговия през последните две години, изглежда готов да продължи в същия дух и през 2020 г. Това поне показва проучване на валутни стратези за Ройтерс.

И докато повечето продължават да настояват, че еврото може да поскъпне леко до края на годината, то на въпрос за тенденцията като цяло малцина очакват доларът да се раздели с водещата си позиция.

Част от това се дължи на подновеното напрежение между САЩ и Иран, като инвеститорите се ориентират към активи убежища като йената например, чиято цена достигна тримесечен връх в сряда. Поведението на пазара е сходно с това по време на пиковете в американо-китайската търговска война миналата година.

Въпреки призивите за по-евтин долар през миналата година американската валута завърши 2019 г. без да губи позиции спрямо повечето валути. Сега прогнозите са ръстовете да продължат поне още шест месеца.

Според преобладаващата част от анализаторите доларът ще продължи да господства на пазара или за 6-12 месеца, или за повече от година. По същото време миналата година над 60% от анализаторите посочваха, че подемът на долара е в застой.

„Всички трябва да бъдем малко по-смирени и да видим как ще се развие тази година“, коментира Джон Харди, FX стратег за Saxo Bank.

Но на фона на увеличаващите се прогнози за умерен икономически ръст в САЩ и достигането на дъното в спада на икономическия растеж за други икономики, доларът може да изгуби част от блясъка си.

Знак за отслабването на настроенията около долара е и това, че спекулантите свиват залозите си за американската валута до най-ниското им ниво от два месеца насам, показват актуални данни на американската Комисия за търговия със стокови фючърси.

Все още обаче не съществува ясен консенсус за това коя валута или валути ще поемат ролята на долара. На въпроса кои валути са с най-добри позиции да се представят по-добре от американския долар тази година, анализаторите, анкетирани от Ройтерс в периода 6-9 януари, показват разнопосочни нагласи.

Според 27 от 62 анализатори това ще са валутите на развиващите се пазари. За 22 души това са тези на развитите пазари. Според 13 експерти пък няма валута, която да свали долара от пиедестала му.

Еврото, което има потенциала да отнеме от силата на долара, изпитва известни трудности, като през последните години загуби близо 7% от стойността си.

Въпреки това анализаторите очакват общата валута да поскъпне с 2% и да достигне цена от 1,13 долара до шест месеца и да завърши годината с поскъпване от 4% до 1,15 долара. Минути преди 16 ч. в петък стойността на еврото възлиза на 1,11 долара.

Тук обаче от значение ще е представянето на икономиките в еврозоната.

„Ако САЩ трябва да намалят лихвите, защото са под силен натиск по отношение на растежа, и глобалният ръст е слаб, то тогава трудно можем да кажем дали ще станем свидетели на каквото и да е било съществено възстановяване“, посочва Тим Ридъл, макро стратег на Westpac.

Повече от две трети от анализаторите, отговорили на допълнителни въпроси към анкетата, посочват, че политиките на централните банки и икономическото представяне по всяка вероятност ще имат повече ефект върху валутните пазари, отколкото тази година. Останалите се фокусират върху покупката на активи убежища и/или политическото напрежение.

При прогнозите за останалите валути по-ликвидната и волатилна японска йена се очаква да засили позициите си с около 3% до края на 2020 г. Друга популярна валута убежище – швейцарският франк, пък се прогнозира да поскъпне леко, с по-малко от 1% спрямо долара тази година.

„Надеждите за глътка въздух от търговското напрежение намалиха търсенето на активи убежища през последните месеци на миналата година“, посочва Джейн Фоли, ръководител FX стратегии към Rabobank. Според нея обаче тенденцията ще се обърне отново, ако отношенията Вашингтон-Пекин пак се влошат, но паралелно с това напрежението около Иран вече е довело до по-голямо търсене на йени на спот пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още