IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът потъна до 3-годишно дъно

Зелените пари изгубиха позиции спрямо всички основни конкуренти по време на официалния почивен ден в САЩ

11:57 | 16.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Доларът падна до 3-годишно дъно в понеделник, а еврото беше на висота, подкрепено от надеждите на инвеститорите за намаляването на паричните стимули на Европейската централна банка. Доларовият индекс, който следи зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, се понижи с 0,2% до 90,807 пункта, след като по-рано през деня достигна до най-ниската си точка от януари 2015 г. на ниво от 90,773 пункта. Еврото добави 0,1% до 1,2206 долара, след като в петък достигна до най-високото си ниво от 2014 г. Устойчивият ръст на валутната двойка EUR/USD през последните няколко дни остави някои от големите валутни стратези да размишляват къде може да бъде следващият връх. "Мисля, че силата на еврото е преувеличена", заяви Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Mizuho Securities.

Срещу японската йена американските пари се понижиха до най-ниските си нива от средата на септември 2017 г., тъй като коментарите на губернатора на централната банка на Япония създадоха усещане в инвеститорите за стабилност и подчертаха икономическото възстановяване на страната на изгряващото слънце. Губернаторът на японската централна банка Харухико Коруда потвърди решимостта на регулатора да запази своята мащабна програма за стимулиране и стабилизиране, докато не се постигне устойчива инфлация от 2%. Той заяви също, че се очаква икономиката на страната да продължи да се развива умерено. В реч пред регионалните мениджъри на централната банка, Коруда заяви, че основните потребителски цени са се покачили с около 1%. Йената поскъпна с 0.4% спрямо долара до 110,73 йени, след като по-рано падна до 110,64 йени.

Британският паунд се повиши с 0,1% до 1,3739 долара, излизайки на най-високите си нива след гласуването за Brexit през юни 2016 г. Валутата на Великобритания скочи в петък, след като медиите съобщиха, че Холандия и Испания са отворени за споразумение, според което островната държава да остане възможно най-пряко свързана с Европейския съюз. Инвеститорите отхвърлиха коментарите на служители от испанското и холандското министерство на финансите, които заявиха, че между страните няма ново споразумение за това как Великобритания трябва да напусне ЕС.

Нетните къси доларови позиции на спекулантите се покачиха през последната седмица на януари до най-голямата си стойност от средата на октомври според изчисленията на Ройтерс и данните на Commodity Futures Trading Commission, публикувани в петък.

Цените на петрола се понижиха в понеделник, подкрепени от текущите съкращения на продукцията, водени от ОПЕК и Русия, въпреки нарастването на американската и канадската сондажна дейност, което показва по-висока бъдеща продукция в Северна Америка. Петролните фючърси върху сорта брент, международен бенчмарк за цените на петрола, бяха на ниво от 69,85 долара за барел, което е понижение с 2 цента спрямо предходната сесия. Лекият суров американски петрол затвори на цена от 64,40 долара за барел, което е спад с 10 цента. И двата сорта миналата седмица достигнаха нива, които не бяха виждани от декември 2014 г. Брентът докосваше 70,05 долара за барел, докато фючърсите върху американски петрол достигнаха до 64,77 долара. Пазарите на петрол са добре подкрепени от намаляването на производството, ръководено от Организацията на страните износителки на петрол и Русия, които имат за цел да подкрепят цените на суровия петрол. Високите цени на суровия петрол, който е най-важната суровина в нефтената индустрия, също така намалиха маржовете на печалба за нефтопреработвателните заводи, което доведе до спад в производството на нови суровини.

Златото достигна до най-високата си стойност от септември в понеделник на фона на обезценяващия се щатски долар. Цените на златото се повишиха с 1% в петък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще се откаже от ядрените санкции срещу Иран за последен път, за да даде възможност на Вашингтон и неговите европейски съюзници да поправят "ужасните недостатъци" на ядрената сделка от 2015 г. Фючърсите на американско злато нараснаха с 0,4% до 1 339,70 долара за тройунция. Спот цената на златото се повиши с 0,1% при 1 339,46 долара за тройунция. Ръстът в автомобилната индустрия повдигна цените на паладия в петък до рекордните 1 126,30 долара за унция, но в понеделник имаше корекция до 1119,40 долара за унция. Среброто поскъпна с 1,62% до 16,27 долара за тройунция.

Във вторник не се очакват важни макроикономически новини. Пазарът ще бъде воден предимно от текущите настроения. Най-важната новина ще дойде от Великобритания с публикуването на резултатите от индекса на потребителските цени на страната. Очакванията са за 3% ръст, което е с 0,1% по-малко от предходния период.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

Ценовото движение започва да дава индикации за потенциална корекция. Очакванията са за спад в цената в следващите няколко сесии.

EUR/AUD

Чисто технически, ценовото движение индикира отхвърляне на стойностите около 1,5435. Текущата пазарна кондиция е низходящ тренд, което дава добра възможност за търговия по тренда. При пробив на нивото от 1,5450 идеята за продажби ще отпадне.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още