IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отчете най-рязкото си дневно поскъпване спрямо йената от януари

Щатската валута започна да се възстановява в началото на седмица

11:24 | 12.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Щатският долар достигна най-ниското си ниво за последните 2 години срещу кошница от шест валути, след като пазарните участници намалиха очакванията си за още едно лихвено увеличение през годината. Еврото продължи да покорява многогодишни върхове, главно благодарение на очакванията спрямо ЕЦБ. Уилям Дъдли е един от най-решително подкрепящите лихвени увеличения членове на Фед и въпреки че в четвъртък той остана на тази позиция според пазарните участници, той далеч не е толкова уверен. Тонът му се отрази негативно на търсенето на зелени пари и те се озоваха на 10-месечно дъно срещу йената, беше отчетено понижение от 2.2% за седмицата при валутната двойка. Опасенията относно краткосрочния ефект от урагана Ирма допълнително натежаха на валутата, смятат анализатори. Доларовият индекс отчете най-ниското си ниво от януари 2015 г. в края на миналата седмица, достигайки 91 пункта, беше отбелязано и най-голямото седмично понижение за последните два месеца. Еврото вече е повишило цената си спрямо долара с повече от 14% от началото на годината, а миналата седмица е донесла покачване от 1.4%. Коментарите на ЕЦБ от миналата седмица не засегнаха темата за изкупуването на облигации като мярка за стимулиране на растежа, но пазарите, както и официални лица от ЕЦБ са съгласни, че постепенното прекратяване на тази програма е логичната следваща стъпка.

Началото на тази седмица обаче донесе обрат при валутите, главно поради отшумяващите рискови фактори. Утихването на урагана Ирма, както и липсата на нов ракетен изстрел от страна на Северна Корея доведоха до повишение на долара от цели 1.4% срещу йената, което е най-голямото еднодневно поскъпване при валутната двойка от януари насам. Единната валута беше достигнала обменен курс от 1.2092 долара за евро, най-високата цена за последните две години, но изгуби около 0.7% през нощта, за да достигне курс от 1.1962 долара за евро.

Апетитът на инвеститорите за риск се завръща през тази седмица, което си проличава от стабилизиращите се цени на акциите, покачващата се доходност по облигациите и покупките при долара. Тези фактори удължиха губещата серия на златото за пореден ден, а възстановяващият се долар малко по малко свали цената на благородния метал от едногодишния връх на 1 357.54 долара, достигнат в петък. Златото повиши цената си с 1.6% през изминалата седмица благодарение на страха, обхванал пазарите след успешния тест на ракета от Северна Корея и потенциалния ефект от ураганния сезон върху икономиката на САЩ. Въпреки че тези страхове не се материализираха в значими последици, несигурността около Северна Корея ще поддържа търсенето при златото, което ще ограничи падането в цената, смятат експерти от Commerzbank. Освен това изглежда, че спекулативните покупки растат, тъй като данни показват, че хедж фондовете са увеличили дългите си позиции във фючърси за осма поредна седмица. В ранните часове на вторник спот цената беше с 0.1% по-ниско от предния ден и достигна 1 325 долара за унция, а фючърсите с доставка през декември понижиха цената си с 0.4%, до 1 330 долара за унция.

Ефектите от урагана Ирма все още предизвикват опасения за търсенето на суров петрол и това донесе смесена сесия за черното злато в понеделник. Рафинериите в САЩ започват да отварят врати, но се наблюдава и голямо презапасяване с лек суров петрол. Това може да увеличи допълнително нарастващия спред между сортовете Brent и WTI. Експерти на Goldman Sachs очакват, че двата урагана ще предизвикат "мечи шок" на петролния пазар през септември, намалявайки глобалното търсене с 900 000 барела на ден и ограничавайки предлагането с около 300 000 барела на ден. Изгледите пред цената в по-дългосрочен план пък са оформени от подновените дискусии относно допълнително съкращаване на производството в рамките на споразумението на ОПЕК от края на миналата година. Енергийните министри на Саудитска Арабия, Венецуела и Казахстан са обсъждали удължаване на сделката с 3 месеца през уикенда. Въпреки противоречивите фактори, цената на лекия суров петрол сорт WTI се покачи с 1.2% в понеделник и достигна 48.07 долара за барел.

Щатските акции започнаха седмицата с рязко покачване, като индексът Dow Jones отбеляза най-добрата си сесия от март насам с покачването от 259.58 пункта, отбелязано в понеделник. Най-много допринесоха акциите на Goldman Sachs и Apple. По-широкият измерител S&P500 пък достигна до нов рекорд на 2 488.11 пункта с покачването си от 1.1%, което е и най-голямото покачване в рамките на сесията от април насам. Технологичният Nasdaq също отчете повишения, а и трите индекса приключиха миналия месец с повишения.

По-значимите данни във вторник са свързани с Обединеното кралство. Експортно ориентираният UK100 започна седмицата с повишение от около 0.5%, а паундът изгуби около 0.25% срещу долара в понеделник, но обърна дневния тренд във вторник и достигна курс от 1.3176 срещу долара. Основният показател, който ще бъде наблюдаван във вторник е индексът на потребителските цени(CPI). Това е един от най-значимите индикатори, измерва темпа на инфлацията. Индексът се определя от изменението на цените на потребителска кошница от стоки, като по-волатилните продукти от сорта на храна и енергийни ресурси са изключени от кошницата. Очаква се покачване на темпа на инфлацията на месечна база, както и достигане на инфлационен ръст от 2.8% на годишна база през август. Данните за производствените цени в страната също ще представляват интерес, тъй като тези цени се прехвърлят върху цената на дребно, така че в определена степен това е изпреварващ индикатор относно инфлацията. Очаква се скок в цената през август, след като беше отчетен застой през юли.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

От началото на 2017 двойката се покачва в стабилен тренд. Разбира се покачването не се дължи толкова на поскъпващото евро, колкото и на поевтиняващия долар. Началото на 2017 г., публикувахме редица коментари относно щатския долар и опасността за поевтиняване. След повече от половин годишно покачване двойката тества ключовата техническа съпротива около 1.2050. Няма да бъде изненадващо ако видим отстъпване на единната валута спрямо зелените пари. Постепенно идва момента за преминаване към отбора на продавачите.

EUR/CAD

Покрай увеличението на основния лихвен процент за Канада и стръмното покачване на канадеца, двойката регистрира няколко силни низходящи импулса. Ако видим цената да тества зоната на подкрепа, около 1.4254, до края на месеца ще търсим краткосрочни покупки. Към момента рисковано да се застава срещу тренда, от друга страна нещата са твърде много 50/50, за да се продава по посока на тенденцията.

EUR/NZD

Очакваме двойката да поевтинее като първата подкрепа около, която ще се задържи цената ще бъде около 1.62164. Не е изключено да видим и по-дълбока корекция до възходящата трендлиния и кръглата цена от 1.5900 новозеландски долара за 1 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още