IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остана без особено изменение спрямо основните си конкуренти

От началото на седмицата цената на златото е загубила 1.4%

11:22 | 13.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Британският паунд поскъпна във вторник, достигайки най-високото си ниво от една година насам. Лирата завърши деня на нива около 1.3295, което е повишение от над 0.8% за деня. Британската валута получи тласък от силните икономически данни, които бяха публикувани по-рано през деня. Погледът на инвеститори и анализатори беше фокусиран най-вече върху данните за инфлацията. Индексът на потребителските цени в Обединеното кралство за месец август отчете повишение от 2.9% на годишна база, което е с 0.3 процентни пункта над предишната стойност от 2.6%. Така инфлацията в страната надхвърли значително целевото ниво от 2%, определено от Английската централна банка. Сега от институцията ще бъдат изправени пред сложното решение дали да предприемат повишение на основната лихва в страната. И това ще бъде на фона на продължаващата несигурност около преговорите по излизането на страната от ЕС.

Доларът завърши деня без сериозно изменение спрямо основните валути. Доларовият индекс, измерващ промяната на щатската валута срещу кошницата от шест основни валути, отстъпи леко с 0.02% до 91.84 пункта. Последните данни на Министерството на труда на САЩ показаха подобрение по отношение на новооткритите работни места. Публикуваните данни показват, че новосъздадените места през месец юли са достигнали 6.2 млн. спрямо прогнозите на експертите за ръст от 5.96 млн.

Златото приключи търговската сесия на нива около 1 330.10 долара за тройунция, след като по-рано през деня спадна до 1 322.15 долара, най-ниското ниво от 1 септември насам. Фючърсите със срок на доставка през декември се търгуваха без сериозно изменение за деня на нива от 1 332.70 долара. От началото на седмицата досега благородният метал е загубил 1.4% от стойността си. Спокойствието около Северна Корея, както и отслабването на урагана Ирма доведоха до най-слабия резултат за жълтия метал от една седмица насам. В същото време SPDR Gold Shares, който е най-големият борсово търгуван фонд за злато в света обяви в понеделник, че запасите му са нараснали с 1.2 тона. Другите благородни метали имаха разнопосочни движения. Среброто поскъпна с 0.4 на сто, достигайки 17.87 долара за тройунция, докато платината отчете спад от почти половин процент, като така поевтиня до 985.50 долара.

Петролът се повиши по време на вчерашната търговия, подкрепен от последните данни, които показаха, че за месец август произведената продукция на страните от ОПЕК се е понижила. За изминалия месец добивите на държавите от петролния картел са спаднали със 79 000, достигайки 32.76 млн. барела. Прогнозите на много анализатори са, че търсенето на петрол и петролни продукти ще се увеличи с 1.35 млн. до 98.12 млн. барела. Според генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо е "ясно, че процеса по ребалансиране на петролния пазар вече е в ход". Баркиндо допълни още, че очакванията за ръст в търсенето на черно злато през втората половина на годината ще допринесе за ограничаването на свръхпредлагането. Въпреки това поскъпването на петрола бе ограничено с оглед на данните за петролните запаси в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка през октомври нараснаха с 16 цента до 48.23 долара за барел. Сорт Брент пък реализира ръст от 39 цента за деня, затваряйки на нива от 54.23 долара.

Водещите американски индекси отчетоха силно представяне на фона на поскъпването при петрола, както и положителните коментари на министъра на финансите на САЩ Манучин, свързани с данъчната реформа в страната. Dow Jones поскъпна с 0.3 на сто, затваряйки на ниво от 22 118.86 пункта. S&P 500 и Nasdaq нараснаха с 0.34% съответно до 2 496.48 и 6 454.28 пункта. Днес вниманието на пазарните участници бе насочено към Apple. Компанията от Купертино представи своите нови технологични продукти. От Apple обявиха официално пускането на пазара на три модела iPhone - iPhone 8, iPhone 8 Plus, както и дългоочаквания модел iPhone X. Вниманието към премиерата на новите модели смартфони на компанията бе подсилено и от факта, че през 2017 се навършват 10 години от пускането на първия iPhone на пазара. Въпреки това книжата на технологичната компания приключиха сесията със спад от 0.4% до 160.86 долара за акция, въпреки че по-рано през деня поскъпнаха до нива малко над 163.90 долара за ценна книга.

В Европа водещите индекси завършиха деня на зелена територия. Опасенията на инвеститорите от евентуално затягане на паричната политика от Английската централна банка, тласнаха FTSE100 надолу. Водещият британски индекс загуби 0.17% от стойността си , затваряйки на нива от 7400.69. Общоевропейският Euro Stoxx 600 се повиши с малко над половин процент. CAC40 и DAX30 бяха сред най-силно представилите се, след като нараснаха съответно с 0.62% и 0.40%. С най-силни резултати бяха банките и компаниите от сектора на финансовите услуги, отчитайки повишение от над един процент. Книжата на Partners Group AG приключиха сесията с ръст от 4%. Акциите на Deutsche Bank, Commerzbank и италианската Banco BPM скочиха с над 2.5%. Отслабването на урагана Ирма подкрепи застрахователния сектор, който прекъсна негативното си представяне, реализирайки ръст от 0.78%.

Днес се очакват нова порция новини от Великобритания. С особено внимание ще бъде следено равнището на безработица в страната за месец август. Прогнозите на икономисти са за запазване на нивото на безработицата на 4.4%. В 12.00 часа пък ще бъде публикувана информация за индустриалното производство в еврозоната. Следобед ни очакват данните за производствените цени в САЩ, както и нивото на петролните запаси. Анализатори прогнозират ръст на запасите от 3.2 млн. барела за седмицата до 9 септември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

При AUD/USD ценовото движение подсказва за движение надолу. Има връх във формата на „пин бар“, който е подсказал за обръщането, а след това цената е достигнала до 13-периодната пълзяща средна и се е съобразила с нея. Очакваме да видим пробив на плъзгащата, а в последствие и на актуалната тренд линия. Следващата зона на подкрепа ще е заключена между 0.7860 и 0.7890, където се виждат три предходни дъна.

NZD/USD

Ситуацията за NZD/USD e аналогична на тази при AUD/USD. Тук обаче, е по-вероятно да видим покачване и тест на върха преди цената отново да поеме надолу.

EUR/AUD

Тук ситуация е интересна, като има възможност да се реализира голяма графична фигура „глава с рамене“. Преди това трябва да видим нарисувано дясното „рамо“, като потвърждение за това се явява обръщащият „пин“ бар. Предполагаемото ниво за обръщане надолу е зоната около 1.5000, където се засичат няколко важни съпротиви за цената. От една страна, нива на фибоначи спрямо предхождащото импулсивното движение надолу, а от друга, там е нивото на лявото нарисувано „рамо“. В допълнение, около тази цена е и таргета на „пин“ барът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още