IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да очакваме ли сериозна корекция на фондовите пазари през 2020 г.?

Волатилността и корекцията са полезна и естествена част от фондовите пазари, показвайки, че те функционират нормално

09:01 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвеститорите и трейдърите на фондовите пазари се чувстваха щастливи и уверени в началото на новата година. И това бе абсолютно заслужено. Изминалата 2019 година бе изключително силна за акциите в САЩ и глобалните пазари като цяло.

Освен това икономиката на САЩ изглежда в сравнително добра форма и е готова да продължи да икономическия растеж. В същото време изглежда корпоративните печалби може да отбележат отскок.

Тъй като вече сте забелязала заглавието на тази статия, вероятно вече знаете, че ще предложим 4 причини за корекция на щатските пазари. Така вероятно смятате, че сме тук, за да развалим партито. Напротив, точно обратното!

Смятам, че волатилността и корекцията са полезни неща. Те са напълно естествена част от фондовите пазари и показват, че функционират нормално. В същото време корекцията дава интересни възможности за извличане на печалби, стига да имате подходящите инструменти, с които да печелите при спад (къси позиции, обърнати ETF-и и тн).

Но да не се бавим повече и да видим защо подкрепяме сценария за по-сериозна пазарна корекция на американските фондови пазари през 2020 година.

#1. Историята е важен фактор

Ако погледнете графиката на цената на широкия индекс S&P 500 за последните 38 години ще видите, че корекциите не просто са често явление, те са правило.

В исторически план са много редки годините, в които S&P500 не е коригирал с поне 5% за 12 месечен период. В последните 38 години това не се е случвало само 2 пъти – през 1995 и 2017 година. Тук трябва да отбележим, че средната корекция на S&P 500 в рамките на една година от 1980 насам е 13,9%.

Междувременно, през 2019 година, най-голямата корекция на широкият американски индекс бе само от 7%, което е под средното за една година. Това също допринася да смятаме, че през 2020 понижението на пазарите може да е по-близо до средните стойности и дори да ги надхвърли.

#2. Ниската волатилност - висока волатилност

От началото на октомври 2019 индексът S&P 500 не е имал движение по-голямо дневно движение от 1% (или повече), в която и да било посока. Този период на много ниска волатилност е един от най-дългите за последните 50 години и подкрепяше стабилното рали на акциите през изминалите няколко месеца.

Историята е доказала, че подобни периоди на много ниска волатилност са склонни да отстъпват на периоди с много по-големи пазарни движения.

Последните пъти, когато станахме свидетели на дълъг период на ниска волатилност бе точно преди януари и октомври 2018 година. И в двата случая тези периоди бяха последвани от резки пазарни корекции.

На изображението отдолу можете да видите представянето на S&P 500 от 2017 година до сега. На тази графика ясно могат да се видят двете понижения в описаните по-горе периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още