IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки са все още предпазливи по отношение на коронавируса

Избухването на епидемията от коронавирус в Китай предизвика нови съмненията за перспективите в глобалната икономика през 2020 г.

21:00 | 13.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Централните банкери заемат предпазлива позиция, докато преценяват как ще се отрази на световната икономика епидемията от коронавирус в Китай през следващите месеци.

По време на двудневните си изслушвания пред Конгреса управителят на Федералния резерв Джером Пауъл предложи оптимистична оценка на икономиката на САЩ, като предупреди за рискове за глобалните вериги на доставка от спирането на производството в Китай, информира The Wall Street Journal.

По време на показанията в сряда пред Банковия комитет на Сената Пауъл също посочи, че през туризма, износа и финансовите пазари коронавирусът може да повлияе по негативен начин върху икономическия растеж в САЩ.

„Ще започнем да го виждаме в икономически данни, които излизат доста скоро. Твърде несигурно е дори да се спекулира какво ще бъде нивото на въздействието “, каза Пауъл.

Той заяви, че централните банкери ще изчакват да получат конкретни доказателства за влошаване на икономическите перспективи преди да обмислят намаляване на лихвените проценти.

Колегите на Пауъл изразяват същото мнение през последните дни. „Ако ситуацията се влоши значително и започнем да виждаме негативното влияние върху американската икономика, тогава трябва да мислим за облекчаване. Но не мисля, че все още не сме достигнали този момент ", каза управителят на колона на Фед във Филаделфия Патрик Харкър.

САЩ и Китай подписаха споразумение през миналия месец, което облекчи търговското напрежение, но избухването на коронавируса в най-силната азиатска икономика отново предизвика съмненията за перспективите в глобален план през 2020 г.

Редица централни банки предприеха агресивни облекчения на паричната си политика през миналата година, за да осигурят стимули против забавянето на растежа в световната икономика заради търговското напрежение. Ръководството на Фед намали три пъти основните си лихвени проценти до интервал между 1,5% и 1,75%, след като през 2018 г. ги повиши четири пъти.

Управителят на Централната банка на Нова Зеландия, която изненада пазарите миналия август, когато намали с половин процентен пункт своята референтна лихва на фона на притесненията за забавяне на световния растеж, каза по-рано тази седмица, че ползите от допълнително намаляване на лихвите като „застраховка“ срещу коронавируса не са ясни.

Гуверньорът Ейдриън Орр заяви, че текущата прогноза на централната банка за краткотрайно въздействие от епидемията се основава отчасти на ограниченията за пътуване, които ще бъдат премахнати до март.

Централните банкери в Австралия също оставиха основния институционален лихвен процент непроменен през миналата седмица. „Негативното влияние на коронавируса върху китайската икономика може да бъде по-голямо от това на ТОРС през 2003 г.“, каза все пак Филип Лоу, управител на Централната банка на Австралия. Лоу добави, че важното в случая е Австралия да използва опита си от ТОРС, за да се справи с ефектите от новата зараза.

Междувременно Централната банка на Тайланд неочаквано намали референтния си лихвен процент до рекордно ниско ниво през миналата седмица. Филипинската централна банка също намали сконтовия си лихвен процент.

Ръководството на Европейската централна банка също още не е предприело конкретни мерки за противодействие на ефектите от заразата. В своя реч през минала седмица Управителят Кристин Лагард заяви: "Докато заплахата от търговска война между САЩ и Китай изглежда отслабна, китайският коронавирус добавя нова доза несигурност. Така че ние продължаваме да наблюдаваме отблизо как се развиват тези рискове и как те се вписват в нашия централен сценарий за икономиката на еврозоната“.

Китай служи като център на световните вериги за доставка на много продукти, включително автомобили и компютърни чипове. Властите в Пекин наложиха карантина, затвориха заводите, докато пътуването по въздух към страната е ограничено.

Според анализаторите тези смущения заплашват да доведат до перманентно ниски цени на суровините, а това ще възпрепятства ускорението на инфлацията. Индексът на цените на суровините, изчисляван от IHS Markit, отчете петия си най-голям седмичен спад в 25-годишната си история и спадна до тригодишно дъно през миналата седмица.

В доклад на ръководството на Фед пред Конгреса, публикуван миналата седмица, многократно се подчертава потенциалният риск от разпространението на коронавируса и се посочват слабите места в корпоративния и финансовия сектор на Китай, които, според Фед оставят Поднебесната империя уязвима за неблагоприятни развития.

„Поради размера на китайската икономика, значителните проблеми в Китай могат да се прехвърлят към САЩ и глобалните пазари чрез намаляване на апетита към риск, поскъпване на щатския долар и спад в търговията“, се казва в доклада.

Ръководството на Фед става особено чувствително към глобалните развития от миналата година отчасти, защото по-слабият растеж в чужбина затрудни централната банка да повиши инфлацията в САЩ до целта си от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Аман от истерици.На крива ракета космоса и пречи!Грип се лекува с чесън и кисело зеле. Питайте баба си и дядо си.Толкоззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още