IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери се събират около Кръглата маса

Данните за инфлацията и продажбите на дребно може да затвърдят необходимостта от лихвени повишения

10:57 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В легендата за крал Артур Кръглата маса е мястото, около което кралят се събира със своите рицари, за да обсъдят каква ще е следващата им стъпка. От съвременна гледна точка такива заседания предстоят и на тримата големи сред централните банкери - управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли и на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

И по всяка вероятност, разговорите няма да са лесни.

Инфлацията в САЩ и Европа продължава да се ускорява до рекордни равнища, а освен нея регулаторите трябва внимателно да претеглят и риска от рецесия, тегнещ над инвеститорите на фондовите пазари в последните седмици.

Миналата седмица щатските борсови индекси записаха първите си повишения от три седмици насам, в които широкият измерител S&P 500 навлезе в меча територия и записа най-лошата си седмица от 2020 г. насам.

Европейските борси също бяха оцветени в зелено, отчитайки най-силната си сесия от три месеца на фона на растящите опасения от рецесия.

"Ускоряващата се инфлация води до това централните банки да затягат (паричната политика) по-силно и бързо. Този ценови натиск се увеличава и в еврозоната, което накара ЕЦБ да изготви план за оттегляне на стимулите от юли", коментира Маева Къзин, старши икномист за еврозоната на Bloomberg Economics.

Най-новото предизвикателство за ЕЦБ, което тегне над ведомството на Лагард като Дамоклев меч, е и фрагментацията на облигационните пазари.

На 15 юни доходността по 10-годишните италиански ценни книжа надмина 4% за пръв път от 2014 г. насам. Това принуди банката да свика извънредно заседание, на което тя пое ангажимент да ускори работата по създаването на инструмент за борба с фрагментацията.

"ЕЦБ се намира в голямо затруднение", каза Чарлз Гудхарт, бивш представител на АЦБ. "Не може да нормализират твърде бързо - подготвяйки поредица от лихвени повишения - без първо да се справят с казуса с фрагментацията", коментира Гудхарт.

Анализ на Goldman Sachs миналата седмица показа, че има най-малка вероятност сред големите централни банки ЕЦБ да се поколебае относно покачването на лихвите, в случай че е изправена пред избора да потуши инфлацията или да запази растежа.

"Анализът предполага, че има най-малка вероятност ЕЦБ да сложи на пауза затягащия си цикъл, ако е изправена пред дилемата растеж/инфлация, както други централни банки", каза икономистът Сид Бушан, цитиран от Bloomberg.

ecb ecb

За Фед обаче това може да не е толкова голям проблем. Коментарите на Пауъл, направени пред Конгреса миналата седмица, предполагат, че банката се надява с малко повече късмет инфлацията да се забави. Ако не, регулаторът е готов и на по-агресивни действия, дори с цената на рецесия.

В най-добрия случай търсенето ще се забави, а с времето проблемите със снабдителните вериги ще се облекчат, с което балансът между двата показателя ще се подобри.

"Ако търсенето може да намалее обратно, тогава инфлацията може да се върне на равнището си толкова бързо, колкото се покачи", каза в сряда Пауъл.

Според Майкъл Понд, водещ инфлационен стратег в Barclays Plc. в Ню Йорк, планът на Фед може и да проработи, но все още има голяма несигурност. "В базисния ни сценарий имаме голяма доза дезинфлация, докато навлизаме в следващата година, но все още има значителна несигурност", поясни Понд.

Но несигурността не е присъща единствено за щатската икономика. Войната в Украйна и устойчивите проблеми на веригите на доставки носят риска прогнозите отново да се разминат с реалността.

Затова и срещата между тримата големи в сряда, когато ще се състои годишното заседание на ЕЦБ в португалския град Синтра, ще бъде следена внимателно от инвеститорите и анализаторите.

Освен това, данните тази седмица за пръв пътще покажат как са се движили цените в европейските страни през юни, като статистиката може да затвърди необходимостта от лихвено увеличние от ЕЦБ през юли.

Очаква се и информация за потребителските нагласи, продажбите на дребно, търговския баланс и други.

Ето какво още ще следим през следващите дни:

В понеделник Японската централна банка (ЯЦБ) ще публикува прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията. Хонконг ще публикува данни за търговския си баланс през петия месец на годината. В Германия ще стане ясно нараснали ли са продажбите на дребно през май, а в Испания - с колко се е ускорила инфлацията при производствените цени. В САЩ се очакват данни за новите поръчки на дълготрайни стоки.

По-късно същия ден председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване заедно с Изабел Шнабел от Управителния съвет на банката.

Във вторник ЯЦБ ще публикува информация за ускоряването на инфлацията. Данните за Европа ще покажат с какви нагласи започва лятото за потребителите. Същия ден се очакват изказвания от редица банкери на Стария континент, в т.ч. Лагард, Фабио Панета и Франк Елдерсън от ЕЦБ, Джон Кънклиф от Английската централна банка (АЦБ). Данните за САЩ също ще покажат какви са потребителските нагласи през юни, както и с колко са поскъпнали жилищата през април.

Може би най-натовареният ден в седмицата ще е сряда, когато се очакват най-много макроикономически данни. В Южна Корея и Япония ще стане ясно влошило ли се е потребителското доверие през юни, докато в Япония и Австралия се очакват данни и за продажбите на дребно. Испания  и Германия ще публикуват статистиката за потребителската инфлация през юни, като в Испания се очакват и данни за търговията на дребно. В Европа ще стане ясно какъв е бил бизнес климатът през юни и подобрили ли са се потребителските нагласи с разхлабването на противоепидемичните мерки. Отново предстоят изказвания на централни банкери от ЕЦБ.

Данните в САЩ ще покажат как се е движила щатската икономика в началото на годината, както и свили ли са се резервите на петрол на страната.

Управителите на ЕЦБ, Фед и АЦБ ще направят изказвания.

В Русия данните ще покажат нараснала ли е безработицата, с колко са се покачили реалните заплати, както и какво се е случило с продажбите на дребно през май.

В четвъртък Южна Корея ще публикува данни за индустриалното производство и продажбите на дребно прз май. Такава информация се очаква и от Япония. В Китай ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за юни. Данните за Германия ще покажат нараснали ли са продажбите на дребно през миналия месец и какво е било нивото на безработица. Същия ден статистиката ще покаже как са се движели цените през юни в още една европейска страна - Франция. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе заседание.
В САЩ се очакват традиционните данни за молбите за помощи при безработица.

Петъчният ден ще е почивен за Канада и Хонконг, където се отбелязват национални празници. В Австралия, Китай и Япония ще бъде публикуван PMI индексът за производството, като в Япония ще стане ясно как се е движила инфлацията в Токио през юни. В съседна Южна Корея се очакват данни за търговския баланс на страната.

За ЕЦБ петък ще е важен ден, тъй като статистиката ще покаже не само какъв е бил PMI индексът в производството, но и как са се движили цените на Стария континент през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още