IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на блокчейна – между биткойна и цял един нов свят на възможности

Един от експертите в областта на криптоикономиката споделя какво можем да очакваме от най-горещата иновация за последните години

08:29 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Професор Алфред Таудес <em>Снимка:&nbsp;Wirtschaftsuniversit&auml;t Wien</em></p>

Професор Алфред Таудес Снимка: Wirtschaftsuniversität Wien

Алгоритмите, които са в основата и на иновации като блокчейна и изкуствения интелект, трябва да бъдат изучавани още в училище, за да могат да бъдат разбирани по-добре. С това заключение започва нашият разговор с проф. Алфред Таудес, ръководител на института за криптоикономика към Виенския икономически университет (Wirtschaftsuniversität Wien). Квалификациите му в областите на бизнес администрацията, информационните системи, приложната информатика и операционните изследвания му позволяват свободно да споделя мнението си, което може не винаги да е близко до общоприетото.

Според проф. Таудес слагането за знак на равенство между блокчейн технологияга и биткойна е глупаво, давайки за пример зората на интернета в края на 90-те. „Когато се появи традиционният интернет, всички си правеха имейли, защото това беше първото му приложение“, посочва той пред Investor.bg.

Но подобна едностранна употреба е ограничаваща. Иновациите при протокола винаги са по-различни от традиционните, защото те променят начина, по който хората си взаимодействат, смята още експертът и допълва, че именно многото нови начини за използването на тези протоколи затрудняват разбирането на това кои от тях са правилни и кои – не. 

А технологията се променя все по бързо и постоянно води до изменения. Въпреки че криптовалутите са първата голяма употреба на блокчейна, налице са и нови промени, една от които е начинът на работа на рисковите инвеститори. 

Ако досега традиционните стартъпи е трябвало да набират средства чрез рискови капитали, то благодарение на блокчейна те имат възможност да правят това с първичното монетно предлагане, посочва проф. Таудес.

Това от една страна е и част от причините да съществуват толкова много криптовалути, но също така е нов начин за набиране на рисков капитал.

„Блокчейнът вече променя начина, по който работят рисковите инвеститори“, категоричен е той.

Според него една от следващите сфери, които ще бъдат драстично променени от блокчейна са и тези на краудфъндинга* и финансовия сектор като цяло. Очакванията на експерта са и за промени в енергийния сектор, тъй като тези продукти са „узрели“ за този нов вид иновации. Бъдеще професорът вижда и в сектора на веригите за доставки, където блокчейнът и изкуственият интелект могат да създадат съвсем нови решения.

„Със сигурност ще видим промени в начина, по който работи енергийният пазар“, каза още специалистът пред Investor.bg.

Не липсват обаче и „глупави предложения“, както самият той ги нарича, за използването на новата технология, които идват най-вече от това, че хората в бизнеса трябва да разберат това, което тя може или не може да прави, а не как.

„Всички тези идеи няма да проработят, защото хората не разбират какво прави технологията“, категоричен е професорът.

Отчасти той отдава тази липса на запознатост с недостатъчната качествена литература по въпроса. „Повечето книги, на които попадам са наистина много лоши“, липсва им задълбоченост и понякога не става ясно за какво може да бъде използвана тази технология, посочва той. В същото време основна част от литературата и видеата в YouTube по въпроса са фокусирани основно върху биткойна и спекулациите с него.

Това обаче не е изненадващо, тъй като безспорно една от темите, които развълнува най-много пазарите в края на миналата и началото на тази година беше именно цената на криптовалутите.

Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още