IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата на Япония с пандемията може да сложи край на „абеномиката“

Членове на управляващата партия призовават за неограничени разходи

13:35 | 10.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Bloomberg</p>

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Bloomberg

Огромните разходи за пандемията от коронавирус слагат край на седемгодишния експеримент на Япония за спасяване на икономиката от свръхзадлъжнялостта й, тъй като страховете от рецесията засилиха призивите за прилагане на неограничени разходи от страна на централната банка.

Дни след като премиерът Шиндзо Абе обяви пакет от стимули на стойност от близо 1 трилион долара за борба с финансовите затруднения заради пандемията, някои депутати от управляващата партия призовават за още по-големи разходи, информира Ройерс.

Правителството планира да повиши емитирането на облигации до 147 трилиона йени (1,35 трилиона долара), или 30% от размера на брутния вътрешен продукт на Япония.

Страната може да емитира дори още дълг, след като министърът на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че най-новият пакет няма да е последният, ако растежът остане в опасност.

Пропуснатата възможност за възстановяване на финансите на Япония може да намали разходите за по-младото поколение и да ограничи възможностите на страната за подкрепа на една от най-бързо застаряващите популации в света.

Това също напълно проваля фискалната политика на премиера Шиндзо Абе, която разчита на по-високите данъчни приходи, подкрепени от силния икономически растеж вместо на болезнени съкращения на разходите, смятат анализаторите.

„Абеномиката поддържа икономиката в добра форма от доста дълго време“, каза бившият член на Японската централна банка Такахиде Киучи. „Ако това време беше изразходвано за поправяне на финансите на Япония, правителството щеше да има повече възможности да увеличи разходите, без прекомерно да разчита на емитирането на дългове“, каза той. „Правителството и Министерският съвет бяха твърде самодоволни. Те са отговорни за тази бъркотия", добави Киучи.

Абе беше избран през 2012 г. с обещание да победи дефлацията чрез т. нар. абеномика - комбинация от агресивни фискални и парични стимули, съчетани със структурните реформи.

Той на два пъти отложи увеличението на данъка върху продажбите, след като първото такова предизвика рецесия. Тъй като разходите продължиха да нарастват,  администрацията на Абе изтласка назад срока за изпълнение на целта си, за да балансира бюджета.

Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още