IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ и БВП на Китай – ключови за борсите през седмицата

Международният валутен фонд започва пролетните си виртуални срещи, които ще се съсредоточат върху влиянието на коронавируса

10:36 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

През изминалата седмица апетитът към риск започна да се подобрява заради признаците, че разпространението на пандемията от коронавирус се забавя в Европа и САЩ. Настроенията на инвеститорите се подобриха и заради мащабната нова програма за кредитиране на малък бизнес в Съединените щати. В четвъртък Фед обяви програма в размер на 2,3 трилиона долара за заеми от местните власти за малкия и средния бизнес. Wall Street завърши миналата седмица с общо повишение, а доларът поевтиня поради големия ръст в предлагането на федералната валута.

Въпреки това вниманието все още е повишено, имайки предвид, че се знае малко за вируса и тъй като много нации продължават да се борят с огромните икономически щети, причинени от пандемията. В този контекст информацията за развитието на ситуацията с коронавируса в световен мащаб ще остане основният двигател на пазарните настроения през следващите седмици.

В сряда бордът на Централната банка на Канада ще проведе заседание, но анализаторите очакват паричната политика на страната да остане без промяна. През последните няколко седмици институцията намали лихвата си по депозитите и въведе първата си програма за количествени облекчения.  

Очаква се икономическите данни, които бъдат публикувани през тази седмица да продължат да отразяват влиянието на блокадите и мерките за социално дистанциране.

Във вторник от Международния валутен фонд ще обявят прогнозата си за състоянието на глобалната икономика. Това ще даде началото на пролетните виртуални срещи на организацията, които ще се съсредоточат върху влиянието на коронавируса.

През нощта между вторник и сряда ще бъде оповестена информация за търговския баланс на Китай през март. Очаква се данните да отразят намаленото търсене у дома и слабостта в поръчките от чужбина, причинена от блокадите за борба с вируса.

Набор от ключови икономически данни трябва да бъдe публикуван и от САЩ през тази седмица. Анализаторите очакват с голям интерес информацията за продажбите на дребно през март, която трябва да излезе в сряда, следвана от данните за индустриалното производство в страната за същия отчетен период. Очаква се, че продажбите на дребно са намалели с 8% през март, отразявайки затварянето на голяма част от бизнеса и призивите потребителите да си останат у дома.

От друга страна, икономистите очакват спад от 4,2% в нивото на индустриалното производство в САЩ за март на фона на прекъсванията в световните вериги на доставки, спадащите цени на петрола и слабото глобално търсене на много стоки.

В четвъртък данните за броя на молбите за обезщетение при  безработица в САЩ обаче могат да привлекат повече внимание. Прогнозите сочат, че още 5 милиона граждани са подали искове за финансова помощ през миналата седмица, след като през последните три седмици  това направиха 16,8 милиона американци. Поредната разочароваща информация за безработицата в страната може да прекъсне възхода на инвеститорския оптимизъм.

Възстановяването на борсите ще бъде подложено на изпитание и в петък, когато ще бъдат публикувани данните за китайския БВП през първото тримесечие на годината, заедно с информацията за промишлената продукция и продажбите на дребно през март.

Тъй като Китай беше първата страна, претърпяла Covid-19, няма съмнения, че китайската икономика е поела голям удар през първото тримесечие на годината. В този контекст прогнозите сочат 8-процентов спад в икономическата активност на страната. Това би било едно от най-лошите показания за нивото на брутния вътрешен продукт на тримесечна база, след като страната започна програма за икономически реформи през 70-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още