IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amundi: Технологичният сектор е балон, който чака да се спука

Биткойнът и криптовалутите ще се запомнят с това, че ускоряват прехода на централните банки към дигиталните валути, посочиха от компанията

16:12 | 03.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичният сектор в момента е балон, който чака да се спука и въпросът не е дали, а кога това ще стане. Това заяви Паскал Бланке, главен инвестиционен директор на компанията за управление на активи Amundi, по време на пресконференция в четвъртък.

Той направи изказването с уточнението, че не всички технологични акции са еднакви, но това, което се случва в момента, наподобява събитията от 1999 г.

По думите на Бланке повратна точка може да се окаже ускорението на реалните лихвени проценти.

Прогноза за втората половина на 2021 г.

От Amundi представиха в четвъртък прогнозите си за втората половина на годината, като основният сценарий (60%) на компанията е за възстановяване на няколко скорости. При него се очаква ваксинирането да доведе до неравно възстановяване, което да е по-силно в САЩ и Европа за сметка на развиващите се пазари.

По отношение на ръста на цените наличието на някои забавяния при производството и натиск върху цените в комбинация с увеличаване на заплатите ще доведе до временен пик на инфлацията, която обаче впоследствие ще се нормализира, става ясно от прогнозата.

Въпреки това от Amundi подчертават, че налице ще е структурна промяна в посока на по-висока инфлация – подобен риск е подценяван от пазара, докато растежът над потенциала може да се окаже надценяван.

Макар за момента Европа да изостава от САЩ по отношение на брутния вътрешен продукт и кампанията по имунизиране, то се очаква през пролетта и лятото континентът да успее да навакса, прогнозира Бланке. Очакванията му са обаче Европа да успее да затвори пропастта и да се „присъедини към партито“.

Очакванията са също така приспособителната парична и фискална политика да подкрепят възстановяването, ограничавайки рисковете за дефлация и позволявайки на съотношението дълг/БВП да се стабилизира.

Тук отново от Amundi правят уточнение за Европейския съюз, където въпреки политическите ангажименти за мобилизиране на фискални политики, изпълнението е „разводнено“.

По отношение на бизнес средата рискът от несъстоятелност на компаниите намалява благодарение на положителната инерция при корпоративните отчети, активно намаляване на задлъжнялостта и ниските разходи за финансиране, става ясно от сценария.

Паскал Бланке. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

При другите два по-малко вероятни сценария на компанията с отрицателно и положително развитие (25% спрямо 15%) налице са някои други възможни рискове, като нов пик на коронавирусната пандемия и нови блокади, невъзможност на еврозоната да ускори възстановяването си, по-бързо от очакваното забавяне на растежа в Китай и др.

За сметка на това възможни положителни развития са пълно икономическо възстановяване през втората половина на 2021 г., отпадане на необходимостта за по-нататъшна политическа подкрепа за намаляване на разликите при неравенството, както и ръст на производителността в средносрочен план благодарение на технологичните и екологични развития.

Акции и облигации

Ценните книжа и облигациите са скъпи на абсолютна основа и единствената стойност, която е останала на пазара днес, е относителната, посочват от Amundi.

Налице са признаци, че еуфорията на фондовия пазар е започнала да се уталожва, което отчасти се дължи и на по-обраните коментари на представители на Федералния резерв в САЩ, посочват от компанията.

Има обаче ръст на волатилността, основно на пазара на ценни книжа, както и при криптовалутите. Цената на биткойна, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, намаля наполовина само за месец, което показва спекулативната природа на този актив.

Според Бланке биткойнът и криптовалутите като цяло ще бъдат запомнени с това, че ускоряват прехода на централните банки към дигиталните валути, въпреки че зад тях няма фундаментална стойност.

Той определи биткойна като „фарс“ и симптом за формиране на балон.

Колкото до облигациите, според Бланке те вече няма да се възприемат като абсолютната „възглавница“ за компенсиране на експозицията към по-рискови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
shinawatra
преди 2 години
Факт 1/1 с дот ком балона, поне графиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
shinawatra
преди 2 години
Факт 1/1 с дот ком балона, поне графиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Заглавието е подмамващо за да има повече четения. Така както звучи никой и никога не би трябвало да дава парите си на Амунди, но много хора го правят въпреки че работят само с Уникредит (или поне до скоро), а там таксите са постоянни независимо че те може да са на загуба и въпросът дали си струва да се купуват дялове от Амунди е много дискусионен. По-скоро не докато работят с такива убийствени такси техните местни посредници :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
mrynmryn
преди 2 години
Тия ако мислят, че технологичният сектор е едно кирливо крипто, значи не заслужават вниманието, което им се отделя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още