IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо емигрират българските лекари?

Българският лекарски съюз дава насоки за решаване на проблема, който ще усетим драматично до десет години

08:15 | 26.02.14 г. 29
Защо емигрират българските лекари?

До десет години ще усетим драматично проблема с недостига на медицински кадри. Статистиката показва, че в този период половината от лекарите у нас ще се пенсионират, в същото време повече от половината новозавършили ще емигрират.

Българският лекарски съюз (БЛС) за пореден път алармира за разрастващия се проблем и призовава да се предприемат незабавни мерки срещу изтичането на българските медицински специалисти, в чието обучение държавата инвестира, но не бере плодовете от знанията и уменията им.

„Изтичането на лекари продължава. До десет години няма да има кой да ни лекува. Ако не се вземат мерки, цели области в страната ще останат без лекари“ - това е диагнозата на лекарския съюз.

Заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов представи пред журналисти изследване, което посочва кои са причините да емигрират българските лекари, кои държави ползват потенциала им, кои са пътищата за преодоляване на проблема.

Големият проблем обаче е, че до десет години няма да има кой да запълни вакуума и да лекува пациентите у нас, коментира Юлиан Йорданов. По данни на лекарския съюз около от 80% от завършилите лекари заминават за чужбина.

По регистъра на БЛС през 2008 година лекарите са били 35 039, а през 2013 година са намалели до 31 366. В болничната помощ работят 53,5% от лекарите, регистрирани в БЛС, а в извънболничната помощ – 29%.

Възрастовото разпределение показва, че половината от работещите лекари след десет години ще се пенсионират. Едва 5% от лекарите са до 30-годишна възраст, между 31-45 години са 25,2%, между 46-60 години – 48,4% и над 60 години – 20,1%.

Причините

Основната причина за недостига на медицински персонал - лекари и медицински сестри, е липсващата политика за решаване на специфичните проблеми на човешкия ресурс в здравеопазването, констатира анализът. На следващо място е лошата политика на обучение и квалификация, недостатъчните стимули и липсата на мотивация сред медиците, липсата на адекватна политика на финансиране и инвестиции, емиграцията в чужбина.

Анализът отчита, че основна причина за нарастващата емиграция на здравни професионалисти в последните години е липсата на решения на икономическите и на професионалните проблеми на лекарите в България. Първостепенна причина за формиране на миграционното решение е възможността за професионална реализация и житейска удовлетвореност. На второ място медиците посочват материалното благополучие, на следващи места са стремежът към самоусъвършенстване и желанието за благополучие на децата им.

Последиците

Непроведената десетилетия наред здравна реформа е създала различни дисбаланси при лекарите - на регионално ниво, на ниво специалност, на ниво лечебни заведения, на ниво общини. Миграционните процеси в последните години са показателни - от по-малките градчета към големите населени места, от публичния към частния сектор, от болничната към извънболничната помощ, трансгранични миграционни процеси.

Миграцията е довела до сериозни негативни последици върху свободния избор на лечебно заведение, адекватното предоставяне на здравни услуги и в крайна сметка върху качеството на живот в малките населени места – създаден е безпорядък, който е източник на икономически загуби.

Тя води и до други негативни последици - разрушаване на семействата, трудности при преодоляване на езиковата бариера, трудности при адаптирането към чужда култура и правила. Негативните ефекти за системата също са налице - загуба на квалифицирани кадри със знания, умения и опит, придобити след скъпо за обществото и индивида държавно образование и разклатено доверие в системата.

В кои държави работят българските лекари?

Статистиката за държавите, към които емигрират българските лекари, показва, че, ако преди четири години по-голям брой са предпочели Великобритания, то през 2013 година вече най-голям дял от емигриралите лекари – 41%, работят в Германия. Във Великобритания са 26 на сто, останалите са в други страни от Европа. БЛС е издал най-много удостоверения на лекари за Великобритания, Германия и Франция, следвани от Испания, Ирландия, Швеция, Норвегия, Италия и Белгия. Германия заема първо място през 2011, 2012 и 2013 година.

Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Лекарите вървят след пациентите си!Гадна шега!.............................Реално на запад има глад за лекари!Изобщо си има глад за нормални хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
fras
преди 10 години
Анализът отчита, че основна причина за нарастващата емиграция на здравни професионалисти в последните години е липсата на решения на икономическите и на професионалните проблеми на лекарите в България. Първостепенна причина за формиране на миграционното решение е възможността за професионална реализация и житейска удовлетвореност. На второ място медиците посочват материалното благополучие, на следващи места са стремежът към самоусъвършенстване и желанието за благополучие на децата им.-------------------------------------Това се отнася за всички българи.И ако без лекари ще останем след 10 г., то вече сме без читав технически персонал, главно инженери и проектанти всякакви.Та питам, защо трябва да сме силно загрижени основно за лекарите, наредени главно на държавната ясла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
А първия пример е по-дълбок, но сега не ми се пише и затова ще кажа само, че това поведение е следствие от неефективната ни система като цяло. Т.е. ако може да се създаде организация за подобряване на системата като цяло, ще изчезнат и предпоставките за такова поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Втория пример който си дал е в моя полза. Без да съм задълбавал да чета изрично законите, по информация от медиите, ситуацията е следната: Има една групичка хора - кучелюбци, които са много агресивни в защита на живота на кучетата (май и котките). Същите тези хора обаче са един вид животински расисти защото колкото се стремят да пазят живота на кучетата, толкова са агресивни към другите видове животни. Така например, ако една овца бъде хваната, че се превозва без някакъв документ, въпреки, че има собственик, то, по закон, тя трябва да бъде евтаназирана. Докато едно куче, което не само няма собственик, не само че ходи свободно по улицата, ако бъде хванато трябва само да бъде кастрирано и пуснато обратно на свобода. Т.е. една групичка хора, която предполагам е по-малка, е успяла да се организира и да прокара закони, които й харесват на нея. Съответно останалите, които може би са повече, понеже не успяват да се организират, не успяват да постигнат и своите желания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Миграционните процеси в последните години са показателни - 1)от по-малките градчета към големите населени места, 2)от публичния към частния сектор, 3 )от болничната към извънболничната помощ,4) трансгранични миграционни процеси". Бих добавил и 5 - бягство от спешната медицина и извършване на рисковани дейности в това число спешни медици и Анестезиолози - реаниматори . 5 , 2 , 3 ,4 , 1 - очертават тенденция за оголване на гръбнака на здравеопазването - в здравеопазването може да останат лекари , но те няма да работят в спешните звена , болничните структури , и още по малко в държавните такива .................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 10 години
:) а аз се чудя защо дълбаем дъно след дъно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Така е, но МНОЗИНСТВОТО е важно А тук не е толкова зле колкото ревем, да, това също е факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Навсякъде има такива дето ги кефи само тяхното си, но не навсякъде им минават номерата. *** в Англия да видиш колко са културни и после ела ги виж същите на Съни Бийч. Там не ги е страх от абстрактния закон, а защото на момента най-близкия ще го "вкара в пътя" с помощта на закона. Абе тука си е Рай! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Не знам, за мене по-скоро това беше опит да формулирам, очевидни, а следователно и не чак толкова сложни за констатация положения. По-интересното е, че съвремието поставя мн. сериозни предизвикателства пред човечеството, които далеч надхвърлят националното ниво на мислене и решения (поне така ми се струва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
"Собствениците на имоти чакат ей така държавата да дойде и да им оправи улиците около имотите.. срещу симовличен данък от 50 лева на година и то за имот с цена 100 хил. лева.... "Извинявай друже, но тук грешиш. Общината събира пътен данък за да оправя улиците. Собствениците са длъжни да си чистят снега и да си поддържат тревичката. Самото оправяне следва да се извърши от стрителя и да е включено в цената на имота. А общината е длъжна да контролира собствениците и като някой си остъкли балкона или си сложи любимата гаражна клетка, така да го насолят та да е за назидание и на другите, а не да пиша жалби срещу гаражната клетка на съседа, че е незаконна, а общината видиш ли я надписала и му взема наем за общинско място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още