IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората пенсия – каквото посееш, това ще пожънеш

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии и това не е въпрос на доверие, а на разбиране на механизма на пенсионната система

08:23 | 19.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

След като Министерството на труда и социалната политика (МТСП) публикува за обществено обсъждане Концепция за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за първи път бяха разкрити конкретни суми за очакван размер на натрупванията в индивидуалните партиди, стана ясно, че около 70% от първите пенсионери, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева месечно от втория пенсионен стълб.

Според дългоочакваната концепция едва 20% от лицата, които се пенсионират в периода 2021 и 2037 г., ще вземат втора пенсия между 50 и 100 лева. Останалите 10% ще могат да разчитат на над 100 лева от Универсалните пенсионни фондове (УПФ).

Доколко са реалистични изчисленията на социалното министерство, как ще се променя размерът на втората пенсия през годините, може ли да се очаква отлив на осигурени лица от УПФ към държавното осигуряване, какви са предимствата на втория пенсионен стълб и какви пенсии да очакват осигурените в бъдеще. Investor.bg разговаря по въпросите с двама бивши социални министри - Лидия Шулева и Иван Нейков, както и с Милен Марков - директор на ПОК „Съгласие“. Позиции представят и директорът на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова и Николай Марев, изпълнителен директор на ПОК "ДСК Родина". 

Няма как при минимални натрупвания по индивидуалните партиди, да се очакват високи пенсии. И затова не трябва да се създава негативно отношение към втория стълб на пенсионното осигуряване относно размера на втората пенсия - некоректно е да се сравняват несравними величини и да се прави паралел с първия пенсионен стълб. Няма да има бум на хората, които ще решат да преместят пенсионните си вноски от втория в първия стълб. Ако това бъде направено, никой няма да спечели. Числата показват, че следващите кохорти пенсионери ще получат значително по-висока втора пенсия. Това са част от коментарите на експертите. 

Има пропуски и неточности в концепцията, твърдят от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Дружествата ще изпратят забележките си в социалното министерство и работата по документа ще продължи за пълно уреждане на фазата на изплащане на пенсии от капиталовите фондове. Самият факт, че се работи по този въпрос е напредък, коментира Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие".

Разчетите на социалното министерство за размера на втората пенсия предизвикаха неразбиране или грешна интерпретация, казва той.

От гилдията смятаме, че разчетите, записани в концепцията, не са съвсем точни, защото се основават изцяло на осреднени данни, а трябва да се разглеждат конкретни примери, тъй като за редица осигурени лица има сериозни отклонения в процеса на осигуряването, които не са засегнати в посочените примери. Необходимо е да се погледнат примери, разработени от дружествата с реални партиди, посочи Милен Марков.

Друг проблем в интерпретацията на представените разчети, е, че се пренебрегват много съществени факти - най-вече, че допълнителното пенсионно осигуряване е изцяло на капиталов принцип и пенсиите се формират основно от постъпилите осигуровки - около 80% е тежестта на постъпилите осигуровки по индивидуалните партиди, другите фактори са постигнатата доходност и таксите, които се удържат.

Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 г, заради по-големите натрупвания, обясни Марков. По думите му ако се почива на средностатистически данни - за средни доходи и осигуровки, голяма част от посочените в концепцията 70% първи кохорти пенсионери действително ще получат ниски пенсии от втория стълб, защото нямат достатъчно натрупвания. Но за тези, родени след 1965 година, размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок заради по-големите натрупвания по партидите.

Не е редно да се съпоставя размерът на пенсията от първия и от втория стълб, коментира още Милен Марков. Той обясни, че не може да се сравняват пенсии, формирани само от осигурителни вноски, каквито са във втория стълб, и пенсиите от първия стълб, формирани от осигуровки и данъци заради държавната дотация.

А дали може да се очаква отлив на осигурени лица във втория стълб към държавното осигуряване - за Милен Марков това е въпрос на разясняване и разбиране на модела.

Днес нещата изглеждат така, но дългосрочно много по-устойчив е моделът, който разделя риска, каза той. Не очаквам отлив, ако хората правят верни анализи и не са заблуждавани, ако се водят от рационално поведение, а не от изкривени тези, допълни Марков.

Ако погледнем замисълът на реформата, както е приета от 2002 година, пенсионните фондове са изпълнили своите задачи – те са постигнали дохода, който е трябвало да заместят при първоначално поставените цели и това е безспорен факт.

Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 10 rate down comment 7
fortiss
преди 5 години
Сам каквото направиш - това ще е. ПФ могат само да ти вземат такси, нищо друго.Тук един корифей и фен на ПФ се изказва, но нека види първо какво е направил със своите инвестиции за толкова години. Ако ПФ са като него - жална ни майка !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
пенсионер никъде по света не протестира баце, те гледат вече към небесното царство .... ако младите нещо, а то млади нема така че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Така е. Ама да си видял пенсионерите да ходят да протестират за нещо. 2,3 милиона пенсионери в България, а като тръгнат да протестират, 100 човека я се съберат я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
те и наще работиха по 40г. сяха, сяха и накрая дойдоха демократите и дръпнаха сребърния фонд и наще го заапаха от към по-дебелата страна. За тва нема нужда да сеем че после може и да не ожънем .... трета пенсия, шеста пенсия нье нье айде нема нужда или некой дриссльо да ги изиграе на ротативката с държавните ценни книжа ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 10
doba
преди 5 години
Да не се повтарям:2021/4 идват, това ще е видовден за ДПФ.АКО се провалят, къде що има народ ще пренасочи партидите си към НОИ.Може и да е 1лв разлика, народа не се лъже лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 15
Иван Митев
преди 5 години
Посятото в Република България е държавна грешка да не се зачита вредата от лева.При тази държавна грешка е невъзможна благодатна социална политика.За устойчив обществен просперитет с жизнеспособна социална политика е необходима защита срещу щетите от лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Идеята е.Не се хабете да се занимавате с простотиите на държавата.Фокусирайте се как да се осигурите сами.Ако държавата даде някой лев ще е добре дошло, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Абсолютно прав си.Извода е. Не разчитайте на държавата.Само да те поправя.Изгонени не от родителите си, а от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 6
bghighlander
преди 5 години
Те са направени не бай Пешо от Горно *** да получи голяма пенсия, я да се нагушат "нашите хора"! Не разбирам как много хора не го разбират това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 8
vzhekoff
преди 5 години
Колеги, всички сме прави, на мен целта ми бе да покажа най-бруталния пример за грабеж, този път от ЧПФ. Дадох пример за някой, който си се осигурява цял живот на макс, как накрая ще получи oIo, ама голям. И за инфлацията е вярно, че и големият всъщност ще е и квадратен. Най-големият абсурд на ЧПФ-то е, че са задължителни. От там тръгват и лошото им управление, и ниската деходност, че и директни загуби, и всички останали пороци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още