IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободен пазар на ток? Да, ама не съвсем

Енергийните политика и законодателство в България все повече приличат на упражнение от четвъртия кръг на ада, твърди Калоян Стайков

14:38 | 09.12.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Енергийните политика и законодателство в България все повече приличат на упражнение от четвъртия кръг на ада (по Данте Алегиери) – кипи безсмислен труд, примесен с жестоки проклятия. От години сред основните приоритети на управляващите са енергийната сигурност и гарантирането на конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, а постоянно сме свидетели на протести относно цените на горивата, електрическата и топлинната енергия, природния газ и т.н. Причината – пазарът на ток е свободен, но е доминиран от държавни компании, при това основните играчи са част от един държавен холдинг.

Последният епизод от тази комедия, след протестите за цените на горивата, започна в началото на тази седмица с обявеното спиране на заводи в Стара Загора заради високата цена на електрическата енергия, а малко след това последва и изпращането на отворено писмо до премиера по същия въпрос. Интересно, че по същото време миналата година работодателските организации отново стана болезнено ясно, че цените на уж свободния пазар на електрическа енергия се манипулират. Последваха протести на работодатели, което доведе до скоропостижни законодателни промени. Както се вижда от настоящите протести относно цените на свободния пазар, това не доведе до желания резултат.

Последното не е изненадващо по няколко причини. Първата е, че промените бяха направени твърде прибързано и без необходимата подготовка. Втората е, че в резултат на това липсва оценка на въздействието, оценка на рисковете и изграждане на механизми за тяхното управление, което може да доведе до точно обратния на желания ефект – по-ниско доверие в пазара. Третата е, че още през 2013 г. Европейската комисия препоръча „да се осигури достатъчен на брой търговски участници на свободния пазар от страна както на търсенето, така и на предлагането, за да се осигури ефективна конкуренция”. Това заключение е потвърдено в доклада на Световната банка от 2017 г. с допълнението, че „обединението с електроенергийния пазар на ЕС е единственият устойчив вариант за избягване на потенциален риск от нарушаване на конкуренцията на пазара, поради факта, че България е сравнително малък пазар с малък брой производители”.

За съжаление нито една от тези, а и от ред други, препоръки не е изпълнена, поради което Комисията за енергийно и водно регулиране пише в доклада си до Европейската комисия, че „може да се направи изводът, че пазарът е силно концентриран и слабо конкурентен”. И ако трите най-големи пазарни участника (държавни компании) на пазара на едро на електрическа енергия формират около 85% от търгуваните количества, то на пазара на природен газ около 99,5% се продава от една държавна компания – „Булгаргаз”. С други думи ситуацията е много сходна с тази на пазара на горива.

Реално промените от началото на тази година сложиха каруцата пред коня, тъй като „изсипаха” големи количества от страна както на търсенето, така и на предлагането на свободния пазар без гаранции, че постигнатата на него цена може да се нарече пазарна. За целта от Световната банка предлагат създаване на зони за внос/износ, което беше хубаво да се случи до края на 2016 или началото на 2017 г., а близо две години по-късно все още не е факт, а пазарът остава „силно концентриран и слабо конкурентен”.

В условия на ограничени пазарни сили би следвало да има силни регулация, надзор и дори санкции, което означава също така силен и независим регулаторен орган в лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране. С промени в Закона за енергетиката от средата на 2018 г. комисията получи правомощия за извършване на „предварително проучване за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение”, въз основа на което може да образува „производство за установяване на нарушение на чл. 3 и 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011[1]”. Това обаче е крайно недостатъчно, тъй като от години въпросът с реалната независимост на регулатора не е решен, с други думи той продължава да е независим само на хартия. За целта „КЕВР ще трябва да изгради вътрешен капацитет за прилагане на Регламента на ЕС”, обясняват от Световната банка. Личи си, че това не се е случило както по ниските разходи на комисията[2], така и по напрежението в сектора.

Нещо повече – това не е първият случай. Както казахме, подобно напрежение имаше и в края на 2017 г., но конкретно съмнение за злоупотреби на цени под пазарните имаше през лятото на 2018 г. Все още няма резултати от разследването. В началото на ноември регулаторът започна нова проверка, резултати от която се очакват в началото на следващата година. С други думи това, че регулаторът има правомощия да контролира търговията на борсата не означава, че това ще се случи или защото няма капацитета да го направи (липса на финансова независимост), или защото няма желание (липса на политическа/корпоративна независимост).

На последно място, но не и по значение, трябва да се отбележи, че трите компании, производители на електрическа енергия, които формират около 85% от търгуваните количества – АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица Изток 2” и НЕК, са държавни и са част от държавния Българския енергиен холдинг (БЕХ). Именно те бяха и причината за влезлите в сила от началото на годината промени в търговията с електрическа енергия, тъй като управляващите предпочетоха законодателни промени вместо да влязат в ролята си на принципал на тези дружества и да прекратят порочните практики. На същия феномен ставаме свидетели и днес – държавни компании продължават да изкривяват пазара, държавният регулатор продължава да не успява да прекрати това, а управляващите се държат все едно нищо не зависи от тях и все едно някой друг назначава управителните съвети и изпълнителните директори на тези дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ С КОИТО СМЕ ЗАГРОБЕНИ ДА ПЛАЩАМЕ НА "АМЕРИКАНЦИТЕ" СА УЧРЕДЕНИ ПРЕЗ 2006 година то лицето Р.Овч !!Платихме и продължаваме да плащаме ЗАЕМИ на неизвестните собственици на АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ , а те се превръщат в ЩАСТЛИВЦИ НА ГЪРБА НА МИЛИОНИТЕ ОЩИПАНИ БЪЛГАРИ!!НА ТОВА В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО МУ КАЗВАТ "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" И СЕ СЪДЯТ КАКТО БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ , ТАКА И ТЕЗИ С КОИТО ТЕ СА СКЛЮЧВАЛИ БЕЗ НАШЕ СЪГЛАСИЕ ДОГОВОРИ ЗАЛАГАЩИ БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ КЪМ НАС !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
panther
преди 5 години
Договорите с "американските" ТЕЦ-ове са подписани още 2001 (при Костов).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Държавата (т.е. политиците) крадат от гражданите. Сефте, *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Разбира се , че без БЕХ и НЕК подписали загробващите ни договори с "америкнските" марици нямаше да ги има тези ПРЕСТЪПНИ ОСОБЕННИ ЗАЛОЦИ превръщащи ни в ДЛЪЖНИЦИ на собствениците на централите по договори за кредит за които дори не сме чували !!ЕДИНИЯТ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ЧИЙТО ПОДПИС СТОИ ПОД ТЕЗИ ДОГОВОРИ ОТ 2006 ГОДИНА Е ВАШИЯТ ПРИЯТЕЛ Р. Овч . към чието котило принадлежиш и ти. Ще е по добре да се обърнеш към единият от собствениците на АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ - Джейкъб Менахем ЗА ДА ТИ РАЗЦЪКА какви са ги дробили с Р. Овч. и какви ДОГОВОРИ СА ПОДПИСВАНИ БЕЗ НАШЕ ЗНАНИЕ И СЪГЛАСИЕ!!А за ЗЕЛЕНАТА БАНКА чиито кредитополучатели ни загробват с подписани от НЕК договори за цена на изкупувания от тях ток от порядъка на 800 лева за мегават да не говорим !!!Така само за броени години ВЕИ-тата заеха 30 процента дял в енергетиката ни, след като препоръките на ЕС бяха този дял да достигне 15 на сто, и то до 2020 г. Тази гигантска афера декапитализира родната енергетика и в момента тя е в плачевно състояние. Вземете тецовете Варна, Недялково, което вече е на път за скраб, Русе, Свищов, Видин, тецовете на Ковачки в Гълъбово и Бобов дол и т.н. Всичките те са на изкуствено дишане, загиват, а на всичко отгоре не са ни и необходими!!РАЗБИРАМ ПОВЕДЕНИЕТО ТИ. ВЕРОЯТНО ПРЕДСТАВЛЯВАШ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ ОБВИНЯЕМИ КОИТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА СЪСИПАНАТА НИ ЕНЕРГЕТИКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 7
Idun
преди 5 години
Толкоз си ***, че сам не го осъзнаваш. Енергетиката в България има един проблрем и той се нарича БЕХ, където твоите другари крадат с пълни шепи и пишат сметката на всички нас, ама това празноглав русороб да го разбере е непосилна задача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 12
birmingam
преди 5 години
Ех мистър тръмп с малко 'т' Ти ли ще спреш прогреса. Че и 20 са те подкрепили. Какви ги дрънкаш ве Аланкооолу. то хората не могат да дишат от замърсявания той на въглища ще кара. Барем телевизия не гледаш ли. За нас пример знаеш ли кои трябва да бъдат -Швеция, Норвегия, Финландия Дания. Холандия, а не Чичо тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
vzhekoff
преди 5 години
Евалла на 1 и 2 мнение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
m a x
преди 5 години
На американците и на Цеца им харесват, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 8
крас
преди 5 години
ОТ СТАТИЯТА: "държавни компании продължават да изкривяват пазара", Защо ли не съм съгласен с това ваше твърдение?Забравихте ли как през месец март представителите на четирите национално представени работодателски организиции АОБР - Божидар Данев , Васил Велев , Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов в качеството си на ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА подадоха жалба до Омбутсмана на РБ срещу двете топлоелектрически централи, cтопанисвани от дружествата АЕ и Контур глобал"Пред Мая Манолова ТЕ твърдяха , че тези две компании ги ограбват ежечасно , ежеменутно като измъкват от джобовете им по 14 лева на мегаватчас !!В Жалбата си тези частни лица твърдяха , че по подобен на тях начин са ограбвани и още 6 милиона българи, плащащи на тези "ГРАБИТЕЛИ" по 450 мил. лв годишно за този дето духа. Освен "американските" марици в жалбата на четеримата се сочи и престъпното поведение на клиентите на ЗЕЛЕНАТА БАНКА които заедно с тези на "американските" марици грабят всяка година от джобовети ни НЕЗАКОННО едни 1,5 млрд. лв ГОДИШНО !!!БОЖИДАР СЕ СПОМИНА СКОРОПОСТИЖНО СЛЕД ТАЗИ ЖАЛБА , НА ДОМУЗЧИЕВ БОРИСОВ ОПРОСТИ ЕДНИ МЗЕМАНИЯ ПО ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БМФ , а Майчето се нанесе в нова луксозна къща и ЗАБРАВИ ЗА ЖАЛБАТА. Всъшност ОМБУТСМАНКАТА не си мръдна и пръста не само по тази жалба на четиримата , но и по сигнала пратен до ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ , от бившият министър Делян Добрев , който даве на прокурор особените залози за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3 !!Според него с тези залози са били осигурени гаранции за "американските" инвеститора от всички потребители в България без да е взето тяхното съгласие !!!!!!!!! "Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обясни Добрев.НА ТЕЗИ СКЛЮЧЕНИ С "АМЕРИКАНЦИТЕ" СДЕЛКИ С БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ им се казва ОМРАЗЕН ДЪЛГ и това е правно понятие по което е въведено и има произнасяния на международни съдилища!!НА УВАЖАЕМАТА РЕДАКЦИЯ ПРИПОМНЯМ ПУБЛИКУВАНАТА ОТ НЕЯ СТАТИЯ ОТ 11.03.2013 год , която цитирам в горепосоченотоВ ЕНЕРГЕТИКАТА НИ НЕ МИРИШИ , А ВОНИ КАТО ОТ ПОМИЙНА ЯМА. Не знам кои са адресантите на 30-те ЗАЛОЖНИ КРЕДИТОРА на ТЕЦ -1 но със сигурност адресите на доста от тях не са нищо повече от ПОЩЕНСКИ КУТИИ!!КЪДЕ Е ДАНС , КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ??ИМА ЛИ ГИ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 8
national power
преди 5 години
Нали искахте пазар на ток на ви са пазар.Кво сте замрънкали.Кога ви разправях че това не са картофи викахте ми куманис.Държавата не повишава цената на тока кой да строи централи???Въглищните и атомните са обявени за лоши за водните вода няма.Мафията източи язовирите за да изнася ток на безценица разходите за НЕК печалбата за частника дето е инвестирал в един телефон и правилните познанства.Навсякъде кражби и далавери.Мреите и те няма с какво да се поддържат щото тока бил скъп.Съкращаваме работници затваряме мощности наближава момента на стоене без ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още