IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 16% от българите оправдават руската военна инвазия в Украйна

Над две трети са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия

08:34 | 16.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежанци от Украйна пред посолсттвото на страната в София. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Бежанци от Украйна пред посолсттвото на страната в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Агресивната военна инвазия в Украйна променя настроенията в българското общество както по отношение на замесените в конфликта страни, така и по отношение на структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната, показват още данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа".

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока заради военната инвазия в Украйна, докато 46% не са си променили отношението. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и Демократична България, а в най-малък - тези на Възраждане и БСП.

Над две трети са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия

 

Така като цяло само 16% от анкетираните смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение. Сериозна подкрепа се отчита и по въпроса за украинските бежанци - над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

 

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия, като едва 9% не споделят тази позиция.  

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят и до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президента и изпълнителната власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи.

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

По отношение на оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната - 56%.

При оценката за работата на президента динамиката не е толкова сериозна, но и там се отчита ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%.

Промени има и при електоралните нагласи. За последните два месеца „Продължаваме промяната“ губи 3,5 пункта от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1 пункт пред основния си опонент. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. ДПС заема трета позиция с 11,4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, като веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите. Следва „Има такъв народ“ (7.5% от гласуващите), Демократична България (7,4% от гласуващите) и Възраждане (7,3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ти конкретно си от най нисшата класа... тази на военните тъъпаци и със всеки коментар доказаш колко неадекватен си... днес висчки са вишисти, да не би да са изчезнали тъъпанарите, каскет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Безсмислено е. :) като казах - гений си и дълбок поклон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Може да не е калиброван. Дай да го пробваме с един твой коментар. Сподели мнение за статия от руска медия: "Само 16% от руснаците не одобряват специалната военна операция на ВС на РФ в Украйна". Аз ще премеря тук с моя и ще сравниме. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Хахахаха, :) изби т.ъпомера. Гений! Поклон :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... 16% пак са много! Това е плод на генетичната съпротива на българина към дисциплината и реда... ;) :lol: Колко % са петлите в курника? Колко % са овните, кучетата и овчарите в стадото? Колко % са хората, които са създали научен фундамент и потенциал, географски открития, политически доктрини, икономически модели, военни концепции и стратегии, търговски пътища и вериги... Колко % са наистина умните хора, които държат живота си в собствените си ръце, а не чакат некой да ги "оправя", да им плаща надница и да им дава наклон на шпагата? Разбира се, че чувството на сигурност на овцата е колкото се може по-навътре в центъра на стадото, когато кучетата залаят "на вълк". Във всяко човешко общество 85% са бройлери, които работят, мислят и живеят за останалите 15% и получават от там знания, разбирания и средства за живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
скоро Азов ще бъде избит до крак в Мариупол, ще можеш да си купиш знаците им. СС ще пише на гърдите ти, как ли ще се гордееш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
Frosty
преди 2 години
Ватников, ако те набарат украинските неофа шисти, ще ти стопят лагерите, и от Ватников ще те напраят на Салатников.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гнyсни русоPобчета, все повече се свивате до твърдото си ядро - на лузърите скъсаняци, на които все Запада им е виновен, че на 2 кучета хляб не могат да разделят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Повече са, но ги е срам да си признаят и се крият зад разни неутралности, не подкрепям никого и аз гледам само българският интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
ако искаш питай го тоя ти, че мене ме е гнус да общувам с него - нима хората с основно и средно образование са по-нисша класа?! тези, с така наречените европейски цености стават все повече фашизирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още