IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранното пенсиониране на военните – жест или крачка назад

За една година военнослужещите посрещнаха реформата на две правителства

17:39 | 18.12.13 г.
Ранното пенсиониране на военните – жест или крачка назад

Днес окончателно парламентът одобри връщането на стария режим за пенсиониране на военните, като отмени "реформата" на ГЕРБ, влязла в сила от началото на годината, когато беше въведено условието за възраст за пенсиониране на военнослужещтите.

С последните промени от 2014 година право на пенсия ще имат военнослужещите с 27 години осигурителен стаж, две трети от които са преминали като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили. Отпада изискването за минимална възраст за пенсиониране.

Изненадващо ли е решението за връщането на стария режим, вижте коментарите на експертите, мотивите на социалния министър Хасан Адемов и на военния Ангел Найденов.

Йордан Христосков определи пред Investor.bg ранното пенсиониране за военните като жест към предизборната програма на БСП, където беше записано това условие. Определено това е крачка назад, коментира той. И поясни, че въвеждането на минимална възраст при военните трябваше да бъде последвано и в други структури по сигурността – полицията, армията, специалните ведомства - като разбира се, бъде диференцирана - за онези, които са на тежка служба на улицата да е по-ниска, а за другите, които работят в кабинети – да е по-висока.

По негови думи и в полицията, и в армията, и в специалните ведомства се измени характера на работата. Вече не се работи с онези методи, които натоварват физичеки и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст. „На първо място в тези хора са инвестирани много средста от държавата за развиване на умения и достигавне на определено ниво на професионализъм. И от държавническа гледна точка е неразумно този потенциал да бъде прахосан и те да се пенсионират. 

"От лична гледна точка също не е добре, защото какво става с един полицай, когато се пенсионира на един ранен етап от живота си – обикновено става охранител. А те са изключително ценни като преподаватели и могат да работят по-дълго”, каза експертът.

От държавническа гледна точка трябваше тези хора да останат на пазара на труда. А и факторът възраст ги защитава от политически уволнения, допълни проф. Христосков. Става въпрос за разум, за разбиране на тази материя, а не за конюнктурани политически съображения. Постижението на министър Аню Ангелов при въвеждаето на фактора възраст е пробив и само той си знаеше колко му струва това нещо, каза още експертът и бивш управител на НОИ.

В последните месеци по време на дебатите по новите параметри на Държавното обществено осигуряване и пенсионната система министърът на отбраната Ангел Найденов настояваше да се запази системата за ранно пенсиониране за военните, която изисква само осигурителен стаж, но не и възраст. Дори влезе в задочен спор с министър Адемов по темата.

Според Найденов реформата на ГЕРБ е довела до отлив на кадри от системата. Той цитира данни, според които почти 90% от военнослужещите искат да се върне старият режим за пенсиониране. Застъпената от него позиция е, че е необходима сигурност в системата и предсказуемост на военната кариера.

С друг аргумент той изтъква, че трябва да се сравняваме с практиката в другите страни-членки на НАТО. По негови думи военното ведомство е направило сравнение със 17 държави, включително 12 са страни от НАТО, съседките ни, и 5 държави - извън Алианса. От 17-те само в Босна и Херцеговина и в Македония има условия, обвързани с изискване за определен стаж и навършване на възраст.

Министърът на труда Хасан Адемов винаги е бил на противоположната позиция – ранното пенсиониране е проблем. Според него осигурителният риск, който се покрива с парите от пенсии, се нарича старост, а не младост, старостта се измерва с години, от тази гледна точка трябва да има възраст, е мотивът на министъра. 

А иначе идеята пенсионната възраст да се замрази за една година, което също парламентът прие днес, многократно е коментирана от експертите в сферата на пенсионното осигуряване. И Иван Нейков, и Йордан Христосков са на позиция, че това ще доведе до по-ниски пенсии в дългосрочен план и до дефицит в бюджета на НОИ. Приетият бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година предвижда дефицит на фонд „Пенсии” в размер на над 1,7 млрд. лева. 

Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира ниски пенсии, категоричен е Иван Нейков. Ранното пенсиониране ще увеличи дефицита на Националния осигурителен институт (НОИ). Намаляват се вноските, а се увеличава броят на пенсионерите, допълни още Нейков.

Според двамата експерти пенсионерите са конкуренция на младите на пазара на труда, защото е много по-вероятно млад пенсионер с ниска пенсия да се върне обратно на пазара на труда, защото е по-атрактивен за работодателя, защото е с по-голям опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още