IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мантрата "Лидер на най-голямата опозиционна партия"

Сам по себе си този общоизвестен факт не дава на Бойко Борисов никакви по-специални права

09:04 | 18.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕPA/VASSIL DONEV</em></p>

Снимка: ЕPA/VASSIL DONEV

„Нямаме нова информация за арестите. Нашият въпрос е дали хората сега живеят по-добре, след като лидерът на опозицията е арестуван и се намира в полицията“.

„Когато разпоредиш арест на лидера на опозицията във времена на толкова тежко разделение, показва само слабост и липса на държавническо и отговорно поведение. Този милиционерски акт ще бъде осъден на най-високо ниво в Европа“.

Коментарите по-горе са на заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев и на депутата от същата партия Дани Каназирева.

В същия смисъл имаше коментари и от други политици от същата партия, а пред Bulgaria ON AIR социологът Първан Симеонов направи следната вметка: „Едно е неприятно – арестуван е лидер на опозицията. Това не се е случвало скоро в българската история. Не съм сигурен, че изглежда добре във външнополитически план, но никой не ни е виновен, че сме в тази ситуация“.

Със сигурност събитията от снощи пораждат много въпроси, но сам по себе си фактът, че Борисов е лидер на най-голямата опозиционна партия, не му дава никакви по-специални права при разследване за евентуални престъпления. Няма закон в българското право, който да делегира специални права при заемането на подобна позиция, още повече, че в момента Борисов не е народен представител, нито заема друг държавен пост, който да му гарантира известен имунитет.

Иначе в Европейския съюз има достатъчно примери за арести и дори осъдителни присъди на лидери на големи опозиционни партии и бивши премиери. Пет години затвор, от които две без замяна, 375 хил. евро глоба и десет години неизбираемост - това е присъдата за бившия премиер на Франция Франсоа Фийон, произнесена от френския наказателен съд.

През 2010 г. Янез Янша, по онова време бивш премиер на Словения (сега отново е премиер) и лидер на най-голямата опозиционна партия бе лишен от имунитет и беше обвинен, че заедно с още четирима души е поискал около 2 млн. евро подкуп, за да помогнат на финландската компания Patria да спечели през 2006 г. търг за доставка на 135 бронетранспортьора на обща стойност 278 млн. евро. На 20 юни 2014 г. Янша бе арестуван и започва да излежава наказанието си в затвора преди разглеждане на делото на последна инстанция. На 12 декември 2014 г. той е условно освободен, а на 23 април 2015 г. Конституционният съд на последна инстанция го намира за невинен.

През 2013 г. пък най-висшата съдебна инстанция в Италия потвърди присъдата срещу експремиера Силвио Берлускони за данъчна измама, наложена от по-долна инстанция. Процесът по т.нар. дело "Медиасет" продължи 10 години. Касационният съд потвърди присъдата от четири години затвор, трансформирана в една година заради амнистия.

А през 2020 г.  бившият премиер на Хърватия Иво Санадер е осъден на 8 години затвор, след като беше признат за виновен за изнудване за пари и корупция.

****

„Целта на това, което се случва, е хората да се страхуват. Ако покажем уплах, това нещо ще продължи. Скоро може да преследват и журналисти, защото задават въпроси“, каза още заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Коментарите за преследването на журналисти и арест посред нощ също изглеждат странно, изречени от представители на ГЕРБ, които многократно са обвинявани за медиен натиск. По време на предишното управление властта неведнъж показа презрението си към медиите и нежеланието да отговаря на въпроси. Докато премиерът наричаше журналистите "мисирки" и старателно избягваше срещи с тях, акредитираните журналисти в парламента бяха настанени в приземно помещение без достъп до депутатите. А през 2020 г. бяха направени и неколкократни опити да се използва здравната криза за законодателно ограничаване свободата на изразяване.

Колкото до факта, че претърсването и задържането на премиера са се случили по тъмно и едва ли не пред семейството му, законът не дава излишно определение кога може да се случат подобни арести. А и това прилича на смешен плач на фона на извършваните от бившия вътрешен министър от първия кабинет на Борисов Цветан Цветанов акции, при които например бе задържан бившият министър Николай Цонев, с показна акция и насочени към него пистолети. Ако бяхме видели Борисов с белезници или проснат по корем на земята - това щеше да е унижение в стила на Цветан Цветанов. Случилото се снощи бе различно и щадящо. 

Така че коментарите на другия зам.-председател на ГЕРБ Делян Добрев, че се връщаме към 1945 г., когато хиляди са били отвеждани от домовете си, не е съвсем вярна. Просто защото такива арести имаше много по-скоро - по времето на самия Борисов. Така че това прилича на неискрен севернокорейски плач. 

Факт е и друго – почтените хора искат законност и справедливост, законосъобразна работа на следствените органи и полицията и справедливи съдебни процеси. Тогава, и само тогава, както каза преди време и Борислав Цеков, може да има реално наказване на корупционерите и едрата престъпност. Следващите часове ще покажат дали това време е настъпило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Бит кой H
преди 2 години
Когато една обществена класа, която господства и управлява в дадена епоха престане да има туй чувство, когато тя престане да бъде полезна на обществото на което тя служи, тя понася участта, която понася всеки орган в един организъм, когато престане да работи: тя почва да се изражда щом престане да служи на обществото. За всеки здравомислещ човек е ясно, че преди да делиш богатството, трябва да го създадеш. Атанас БУРОВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Чудесна статия! Коментари на привърженици поставени срещу фактически събития от миналото, както на родна земя под ръкловодството на ГЕРб, така и примери от Европа. Благодаря за добрия журналистически подход!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
simbad12
преди 2 години
Прекрасен коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още