IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Пазарът на труда няма да е същият след кризата

Високообразованите ще имат по-голям шанс да си намерят работа, а шансовете на тези с ниска образователна степен ще стават все по-нищожни

09:18 | 13.03.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Снимка: БТА

В бъдеще пазарът на труда ще бъде отворен за високообразованите хора и тези с повече квалификации, докато хората с нисък или никакъв ценз постепенно ще бъдат изтласкани от трудовия пазар и ще се превърнат в аутсайдери.

Това реално може да се случи до една или две години, когато се усети раздвижване в икономиката. Това каза за Investor.bg Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

Експерти са категорични, че един от негативните ефекти на икономическата криза в глобален план, е растящата безработица. Но на дневен ред излиза и друга не по-малко тревожна тенденция, свързана с отговора на въпроса как българският пазар на труда ще се справи с няколкостотин хилядите нискообразовани хора, изгубили работата си в резултат на съкращенията, и какви са перспективите за тях след кризата.

Според Иван Нейков вече и в България проличава това, което отчетливо се вижда във фирмите в цял свят, излизащи от кризата – нуждата от висококвалифицирани кадри, които да осигуряват висока производителност на труда. Нейков коментира, че у нас мениджърите са наясно, че високи икономически резултати се постигат само с по-висока производителност на труда, генерирана от всеки отделен работник.

По думите му е на път да се сбъдне една от песимистичните прогнози на икономистите за ефектите от кризата, а именно, че след нейния край пазарът на труда никога няма да бъде същият. „Никой не трябва да очаква, че пъзелът на пазара на труда ще се нареди по същия начин, както преди кризата“, каза Нейков. 

Според НСИ за последното тримесечие на 2011 г. заетите лица с висше образование са 807 хиляди (27%), със средно – 1,8 млн. души (61%), и с основно или по-ниско - 340 хил. (11,5%). От НСИ отчитат, че броят на заетите и в трите степени на образование е по-малък в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 година.

Този проблем стои с особена острота за българския пазар на труда, твърди бившият социален министър. Според него основният въпрос е какво ще правим с огромния брой нискоквалифицирани работници, след като фирмите започнат да излизат от кризата.

„И сега е налице тенденцията да се наемат хора с по-високо образование за длъжности, изискващи по-ниска квалификация. В бъдеще тези ефекти или дефекти на пазара ще се засилват. Дори няма да се учудя, ако един ден у нас има предприятия, в които всички служители са с висше образование от най-високото до най-ниското стъпало“, коментира експертът.

Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
sergo
преди 11 години
Аз гарантирам на децата ви /и не само/, че след 18-месечно безплатно обучение за производство на продукта, който правя почти тридесет години ще плащам минимума от 1200 лв. заплата.Но вие ги пращате и плащате 5 год. да учат минни геологии и подобни.Там придобиват повече вредни навици, отколкото полезни.Междувременно като бармани в кръчмите или консултантки в "бутици",усвояват изкуството - Зен или начина да се люпат семки"И като ми дойдат,им идва нанагорно.Няма купон.Има дисциплина.Колко клиенти и дейност съм загубил, не е истина!Пък и не мога да вдигна цената, щото чакат по шест месеца.Чудно, какво ли ще се промени в току що набързо описаната картинка, ако образованието стане първа грижа на парт.../упс/ управляващите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Е то когато образователната система е последна грижа на управляващите, това са резултатите. Вече трябва сляп да си за да не видиш връзката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Да бе да! Пълни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Със сигурност пазара на труда няма да е същия, но г-н Нейков ще си бъде същия! :)Направи минимална заплата 1000 лв. и вдигни пенсионните осигуровки на 110% от заплатата, пък нека пазара си каже думата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
melon
преди 12 години
Едни и същи глупости, повтаряни години наред от различни хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Raboti
преди 12 години
Нейков обича да си чеше езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Ам прав е, но не и за България. Тук основно се търсят шивачки. Вижте данните за свободни работни места в Агенцията по заетостта. Икономиката ни трябва да се преориентира. До този момент предимството ни бе евтината работна ръка, а не добавената стойност на продуктите, които се произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Перспективата е като не са учили, когато му е било времето да учат и да се квалифицират сега. Въпреки, че то в повечето случай проблема е в глупостта, а не в ценза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още