IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Форсмажор и стопанска непоносимост в ситуация на пандемия

Обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението, НЕ го освобождава от отговорност

18:53 | 18.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Пенчо Станчев и Радослава Макшутова

Пандемията и мерките на правителствата за овладяването й водят до забавяне и неизпълнение на широк спектър от търговските отношения. По-долу сме изложили някои съображения за непреодолимата сила и стопанската непоносимост по българското право в контекста на текущата ситуация.

Непреодолима сила

Непреодолимата сила, известна още като форсмажор (force majeure) е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора, което прави изпълнението на договора обективно невъзможно докато трае това събитие. Актове на държавни органи, като например заповедите на Министерството на здравеопазването, могат да се приемат за „непредотвратимо събитие“, тъй като спазването им е задължително. Въпросът обаче дали тези актове са довели до невъзможност да се изпълни конкретен договор трябва да се прецени във всеки отделен случай. Тази преценка се прави въз основа на съдържанието на задълженията на страните по договора и отражението на наложените мерки върху възможността за изпълнение на тези задължения.

Непреодолимата сила по българското право е основание временно да се спре изпълнението на договора, ако той е с продължително или периодично изпълнение. Като примери за такива договори могат да се посочат договори за наем на обекти, чиято работа е преустановена в резултат от извънредните мерки; договори за периодични доставки, чието изпълнение е невъзможно заради наложени мерки и т.н.

Ако естеството на договора е такова, че поради форсмажорните обстоятелства кредиторът вече няма интерес от изпълнението му, договорът може да бъде прекратен. Класически пример за такива договори са тези, при които изпълнението се дължи в точно определен ден, час или срок (като задължения, свързани с предварително организирани събития). При тези договори невъзможността да се изпълни в точно определения момент се приравнява на пълна невъзможност за изпълнение. Поначало този вид договори се прекратяват по право с настъпването на форсмажорните обстоятелства.

Възможно е обаче и при други видове договори интересът на кредитора от изпълнението да отпадне поради продължителността на форсмажорните обстоятелства. Например ако кредиторът се нуждае от доставка на суровина, за да изпълни на свой ред задължение към трето лице в уговорен срок, кредиторът може да няма интерес от късното получаване на суровината, тъй като би изпаднал в забава към третото лице. При отпадане на интереса на кредитора всяка от страните би могла да прекрати договора със съответното уведомление до другата страна.

Предпоставки за позоваване на непреодолима сила

За да се прецени дали непреодолимата сила е приложима за конкретно задължение по договор съгласно българското право, на първо място трябва да се установят следните обстоятелства:

§     изпълнението действително да е станало обективно невъзможно (окончателно или за определен период от време) заради непреодолимата сила. Например, ако по договора страната е следвало да организира провеждането на концерт, в резултат от забраната за провеждане на масови културни мероприятия изпълнението на това задължение ще е невъзможно, докато трае тази извънредна мярка;

§     договорът да е сключен преди настъпването на събитието, което прави изпълнението му невъзможно. По отношение на пандемията от COVID-19, в най-честата хипотеза форсмажор ще настъпи при налагането на определени мерки от държавни органи, които забраняват извършването на дадена дейност, без която страната няма как да изпълни договорните си задължения;

§     длъжникът не трябва да е бил в забава към момента на настъпване на извънредното събитие. Ако срокът за изпълнение на задължението вече е изтекъл преди настъпването на форсмажорното обстоятелство, длъжникът  не може да се позове на непреодолима сила.

Следва да се отбележи, че макар и ситуацията с COVID-19 да може бъде определена като форсмажор, съществува законова разпоредба, съгласно която обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението, НЕ го освобождава от отговорност. Поради това длъжниците по парични задължения не биха могли да се позоват на извънредните мерки и да откажат плащане, докато трае извънредното положение, независимо от това, че забраната за извършване на определени дейности неминуемо ще се отрази на паричните потоци, които всеки търговец е прогнозирал при сключване на договорите си.

Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
vladi_guetzov
преди 4 години
Длъжника който няма пари поради кризата и този който не може да изплати ипотеката В АНГЛИЯ БАНКИТЕ ОБЯВАХА,ЧЕ ОТЛАГАТ ПЛАЩАНИЯТА ДО КРАЯ НА КРИЗАТА. Те не опростяват вземанията , но ги отлагат с известно време ,което спасява бизнеса.Това е добър пример за българските политици ,да накарат банките /които не са български/ да помогнат на бизнеса и гражданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
Значи и прочие и т.н. Америка дауто над 15 000 беше СУПЕРБАЛОН ....наякви шитове по ТРИЛИОН оценка, АЛООООООООООУ!!! Къде беше великия екип на инвестор да предупреждава?! къде бяха регулаторите да забранят трилони евро да се наливат ЩАТСКИ ШИТОВЕ на креативни смъркачи!?! ДОКОГА европеъските регулатори ще си чешете междукрачието??? Докога пишман-платена финансова журналистика??? Бан е цензура и оръжието ви.....от 2009 та съм с бан във форума ви и какъв ви е кяра от това???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още