IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euler Hermes: Бизнесът остава под натиск заради стагнация на пазара на труда

Утрояване на стойността на застраховките на търговски кредити в България за три години отчитат от анализаторската компания

13:06 | 14.01.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Слабият износ и успокояването на вътрешното потребление ще забавят ръста на българската икономика до 3% през 2020 година. В същото време заплатите в България ще продължат да растат и през настоящата година с прогнозен среден ръст от 8%, но ни чака стагнация на пазара на труда и риск за бизнеса. Това прогнозира в регулярния си годишен доклад за страната компанията за застраховането на търговски кредити Euler Hermеs.

Стагнация на пазара на труда

Положителната тенденция за ръст на заплатите от последните години се запазва с леко забавяне на темпа спрямо 2019 година, за която се очаква средното увеличение да достигне близо 12%. Според анализаторите трендът е устойчив след 10,2% ръст за 2017 година и 7,7% за 2018 година.

Ръстът на заплатите обаче няма да може да разреши задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка, като експертите прогнозират стагнация на пазара на труда. От Еuler Hermes очакват заетостта през 2020 година да се увеличи с едва 0,2% след очаквания ръст от 2,6% за 2019 година. Експертите предвиждат още по-ниски нива на безработицата у нас след постигнатия исторически рекорд от 3,7% в третото тримесечие на 2019 година. Понижението ще продължи от очакваното средното ниво за 2019 година от 4,1% до средно 3,8% за 2020 година.

Вътрешното търсене и индивидуално потребление - двигателят на икономиката

Устойчивото и съществено увеличение на заплатите, както и намаляването на безработицата са основна причина за увеличеното индивидуалното потребление, което е главният и до голяма степен единствен двигател за икономическия растеж в страната през последните години, се казва в доклада на Euler Hermes. Очакваният ръст за 2019 г. според експертите ще достигне 5,8%, а предвиждането за 2020 година е 4%. Благодарение на засиленото вътрешно търсене икономиката на България продължава да расте стабилно, макар и с успокоение в темповете, като актуализираната прогноза на Euler Hermes за 2019 година е за ръст на БВП от 3,7%, а за 2020 година - 3%.

Дисбаланс във факторите за растеж

“През 2019 година тенденцията за дисбаланс във факторите за растеж на българската икономика се задълбочава, като вътрешното търсене и индивидуално потребление са основният мотор, подпомаган донякъде и от увеличението на правителствените разходи. Същевременно обаче наблюдаваме осезаем спад на капиталовите разходи, а инвестициите са се увеличили с едва 0,7% за деветмечесието на 2019 година спрямо 5,4% за същия период на предходната година. Положителната тенденция за по-добро усвояване на европейските фондове, която наблюдавахме през 2017 и 2018 година, също изчезва от картината”, обяснява Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes.

“Замръзване” при износа и вноса

Експертите алармират и за задълбочаващата се тенденция за забавяне на ръста на износа, като за деветмесечието той е едва 0,5%, а очакванията са да остане под 1% и за цялата 2019 година. В същото време обаче вносът се е свил още повече като очакванията за миналата година е намаление от -0,2%. Така 2019 година ще приключи с незначително увеличение на нетния експорт от едва 0,7%.

Рисковете под спокойната повърхност

Влиянието на този дисбаланс на факторите за растеж ще бъде усетено през следващата година, когато със забавянето на ръста на заплатите и стагнацията на пазара на труда се очаква и успокояване на индивидуалното потребление, което неминуемо ще отнеме скорост от ръста на икономиката, предупреждават още експертите на Euler Hermes.

В същото време някои компании ще изпитват затруднения от натиска за вдигане на трудовите възнаграждения и липсата на работна ръка, което вече създава и ще продължи да създава рискове за бизнеса. Отсъствието на съществена положителна динамика в износа и прогноза за лек ръст през 2020 година за някои може също да доведе до загуба на пазар.

Три поредни години ръст на несъстоятелностите

Рязкото увеличаване на заплатите, което компаниите не са успели да калкулират към клиентите си,  намалява рентабилността и e един от водещите фактори за повишаване на риска от фалити в България, който предвиждат от Euler Hermes. Според прогнозата за трета поредна година несъстоятелностите у нас ще отбележат ръст, като за 2020 година той ще бъде  8-10%.

“Отчитаме този тренд като индикативен за известно повишаване на напрежението, въпреки че заради някои специфики в България, като административни усложнения и бавна процедура, броят на обявените несъстоятелности като цяло остава сравнително нисък и не може да бъде използван самостоятелно като легитимна база за определяне на риска”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

“В същото време натрупването на различни фактори като дисбаланса в двигателите на растеж, ситуацията на пазара на труда, както и забавянето на ръста на световната икономика и някои предупредителни сигнали при основните експортни партньори на България, би трябвало да направи компаниите по-внимателни през 2020 година”, допълва тя.

Рискове в износа

От Euler Hermes обръщат внимание за известно повишаване на риска при основните външнотърговски партньори за българските компании – в еврозоната, Румъния и Турция. Въпреки че в Турция се очаква лек ръст на икономиката от 2,3% за 2020 година, последиците от дълбоката рецесия още са налице, като прогнозите са за 5% ръст на фалитите и много компании на ръба на съществуването заради съществена задлъжнялост. Румънската икономика ще забави ръста си до 2,8%, а несъстоятелностите ще се увеличат с 3%. Ръст на фалитите се очакват и в две от основните експортни дестинации за България в еврозоната – Германия и Италия, съответно с 3% и 4%.

Ръст на застраховките на търговски кредити

“Все повече компании у нас търсят превенция и намаляване на риска чрез застраховането на кредитния риск. Сред причините са отчитането на динамиката на риска на средата, прогнозите за забавяне на ръста на световната икономика, както и повишаването на информираността на българския бизнес по отношение на тези услуги.”, обяснява Камелия Попова.

Според анализаторите това е практика, която ще навлиза все повече у нас, защото срещу над 3 години процедура по обявяване на несъстоятелност и неяснота за възстановяване на вземанията, компанията изплаща застраховката в рамките на няколко месеца. „Освен заради разумното обезпечаване на сделки, интересът към този тип застраховки нараства и заради увеличаване на доверието в компанията при осигуряване на кредитиране”, допълва тя.

За последните три години Euler Hermes в България утроява стойността на издадените застрахователни полици за български компании, а общата експозиция към тях вече е 1,4 млрд. евро. От компанията обаче уточняват, че потенциалът за бъдещ ръст остава значителен заради сравнително слабото навлизане на застраховките на кредитния риск в страната спрямо нивата в ЕС. През следващата година този процес ще бъде подкрепен с представянето на нови продукти и услуги на пазара у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
*** за че.п за теб и жената ти ставам ! :D ... доволен съм, не съм максималист!Диши, не разбра ли че съм много тежка категория за теб! Нито на акъл може да ми стъпиш нито на креативност на обидите! По добре се сниши, както направи жеката и МазенГаз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Ти *** за кисело зеле не ставаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
аа да бе, мен ако ме направят нема да е пипам тая ? Кво и е, винаги излиза че съм си свършил работата и всичко е ОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 20
Бидонойл
преди 4 години
Когато те направят шеф на НСИ, въвеждай нови методологии колкото си искаш, но дотогава бъди тъй любезен да спреш да си измисляш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Всеки, който няма трудов договор регистриран в НОИ е безработен, защото иначе не може да се докаже, че е зает. Ясно е, че НОИ има точни данни за заетостта у нас - истинската така и абсолютно безсмислено да се правят приблизителни стъкмистики от НСИ. Безработните у нас се броят 12-18 месеца за такива, а после се отписват без значение дали вече имат трудов договор... Мнозинството от тези получаващи помощи отдавна отписани от бюрата по труда и не са имали никаква заетост от десетилетия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
SS-23
преди 4 години
Напълно съм съгласен!Отдавна твърдя, че реалната безработица е поне 10%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Работещите в сивата икономика не са безработни. За такива се считат регистрираните в бютото по труда, те включват и тези, които получават помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Това са пълни глупости от страна на Euler Hermes. У нас има минимум 700-800 хил. здравно-неосигурени лица, които или работят в сивата икономика или изобщо не работят и разчитат на социални помощи. Реално безработицата у нас е 20-25%, а не 3,7%... Вносът и износът на са замръзнали, а спадат и двете понеже при отчитането им се игнорира инфлацията, а се мери само каква е тяхната абсолютна стойност, а не тонаж например... У нас растеж ще има през 2020, ама на инфлацията и мизерията, а не на икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още