IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит на идеи за намаляване на здравно неосигурените

Държавата умува как да овладее загуби на здравната система от около 500 милиона лева годишно

08:40 | 24.04.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="http://www.sxc.hu/">http://www.sxc.hu</a></p>

Снимка: http://www.sxc.hu

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че чака предложения за разрешаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени българи. Тя обясни, че ще иска конкретни предложения от ръководствата на здравната каса и агенцията по приходите, както и от съсловните и пациентски организации, които имат отношение към тези приходи.

По последни данни около 1,5 милиона българи са без здравни осигуровки, но държавата няма механизми да се справи с проблема. Според сдружението на общопрактикуващите лекари, от това, че тези граждани не се осигуряват за здраве, системата губи около 500 милиона лева годишно.

Investor.bg потърси всички гледни точки по темата.

След като в медийното пространство се завъртя идеята да се отнемат документи за самоличност или шофьорски книжки при неплатени здравни вноски, министърът на здравеопазването отрече подобна възможност. Десислава Атанасова заяви, че идеята е несъстоятелна, защото личните документи са задължителни и здравното министерство няма правомощия над тях.

Атанасова обаче разкри, че се обсъжда вариант, при който плащането на здравните осигуровки да има тежестта на данък. Министърът на този етап отказа да коментира други обсъждани възможности, като призова всички да споделят становището си, за да се намери решение.

През годините са предлагани различни варианти за решаване на проблема, но досега никой от тях не е бил ефективен, припомни министърът. Тя заяви, че има две основни групи хора, които не плащат вноски и мерките трябва да бъдат различни към отделните групи. От една страна са тези, които живеят в чужбина и плащат вноски там, а от друга, са тези, които са загубили доверие в системата и не виждат стимул да се обременяват с вноски.

Атанасова загатна и за решение в посока не само за санкции срещу нарушителите, но и да се въведат стимули за съвестните граждани, които редовно внасят здравните си осигуровки. Според нея в годината преди изборите е необходимо тази тема да се дискутира не само на експертно ниво, но и чрез широко обществено обсъждане.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков, смята, че когато леките мерки не помагат, трябва да се търсят по-твърди варианти, но при условие, че не се ограничават човешките права.

Новият управител на касата потвърди за Investor.bg, че ще подкрепи всички мерки, които министър Атанасова смята да предприеме, ако те не противоречат на други закони. Цеков допълни, че през годините законодателят е опитал всякакви начини да принуди хората да си плащат осигуровките – с по-меки варианти, с известия, с кръгли маси, но в крайна сметка винаги има хора, които не ги плащат.

Председателят на националната пациентска асоциация Пламен Таушанов е на мнение, че не може да бъде коментиран един отделен подход. Той каза, че в рамките на два месеца ще бъде изготвена национална програма след широка обществена дискусия за това как да бъде намален чувствително броят на здравно неосигурените лица чрез различни механизми. Според Таушанов до пет години трябва да се достигнат нивата на здравно неосигурените в европейските държави.

Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още