Да се намаляват ли данъци през 2012?

Мненията на водещи икономисти, които коментираха въпроса пред Investor.bg, се различават

Коментари
   1| 2    
0
 
0
 
11
slavkovrr до: data
преди 8 години
Няма профилна снимка
Аз не съм съгласен, че училищата са в окаяно състояние!! Поне не в големите градове. Всичко си зависи от директора и общината! Безплатен Wi-Fi и в момента има, на доста места в София, но на всеки в къщи, едва ли ще има !?
0
 
1
 
10
преди 8 години
Няма профилна снимка
Абсолютно подкрепям идеята за намаляване на осигурителните тежести. Ефектът за националната икономика ще бъде далеч по-голям, отколкото ако се променя плоския данък или ДДС /неефективността по отношение на последния просто е главоломна/. Не виждам лошо бизнесът да получи глътка въздух, пък било то дори само за да облекчи просрочените си задължения. Открай време съм се отказала да се надявам, че дефицитът се топи частично с оптимизиране на административния апарат /все пак е основен електорат/.
0
 
0
 
9
преди 8 години
Няма профилна снимка
http://andorjakab.blog.hu/2012/01/06/this_is_why_i_don_t_give_you_a_job

1
 
3
 
8
преди 8 години
С увеличаване ставката на ДДС и намаляване на социалните осигуровки ще облекчи само работодатели и работещи. Останалата част, която всъщност се явява половината население - пенсионери и безработни, те ще понесат удара от увеличаването на ДДС. Безспорно е, че бизнеса трябва да бъде подкрепен, защото от там ще се намали безработицата, от там ще се увеличат заплати и ще тръгнат нещата. Но само това не стига. Трябва да се спре поголовните кражби, далавери и източване на това и онова в икономиката, да се спре контрабандата и корупцията. Хората да разберат, че се печелят пари с труд, а не с друго.
2
 
1
 
7
преди 8 години
Няма профилна снимка
При положение , че цялата социална инфраструктура в тази страна е на нито 60-те годиние , да сенамаляват данъците е най-малкото неразумно . По скоро би трябвало да се приоретизира както това се направи с магистралите и да се дейста смело . Аз имам предложение - вместо намаляване на ДДС-то : ударно инвестиране в училищна инфраструктура ( вярвам всеки от тук пишещите ще се съгласи, че училищата са в окаено състояние ) . Друго предложение : държават да осигури безплатен Wi-Fi в големите градове - така ще стимулира още повече развитието на IT технологиите . Вярвам че ефекта от подобни мерки ще е доста по голям от мижавото намаляване на ДДС с 1 % - да не говорим за доказано вредните ефекти при математическото пресмятане и администриране на данъка . Преди кризата средния размер на ДДС в ЕС беше около 19 % , незнам коко е в момента , но почти съм сигурен, че вече сме под средния за ЕС размер .
0
 
7
 
6
преди 8 години
Няма профилна снимка
намалянето на данъците като цяло е хубава идея, но монито нещо не е вникал и в тази идея както обикновено.
диференцирането на данъка за храни (7-10%) би било много добро социално решение, но трябва да се одобри от ЕС, а това ще отнеме мого време.

друго, което убягва на очилаткото е подхода на западна Европа: повишаване на ДДС и снижаване на социалните осигуровки, така индиректно се стимулира местното производство за сметка на вноса. предвид хала на НОИ, мисля, че очилаткото замисля точно обратното като 'стимул' за икономиката.
сам си се нарича топ или *** икономист, зависело от английския му акцент...
1
 
4
 
5
преди 8 години
Въвеждането на диференцирана ставка на ДДС е добра идея, която функционира в доста държави. С намаляването на ставката на определени стоки, ще се стимулира съответния сектор. Проблема идва от това, кои сектори да бъдат облекчени. Защото всъщност може да се получи отпушване на вноса и това да не доведе до задвижване на икономиката. Като цяло, намалени ставки се прилагат върху храните и образователните принадлежности. В някои държави и върху обувките и облеклата. За нас би било полезно да се облекти промишлеността, услугите и селскотостопанство.
Ще се появи и дупка в бюджета, резервите са ни доста ниски, а при наличие на нова рецесия, вероятността да си финансираме дупката в бюджета с емитиране на облигации може да се окаже сериозен проблем. Другият момент е, че може да се стигне до ограничаване на бюджетни разходи, но къде му е края ...?
0
 
8
 
4
FINTA до: Yambol
преди 8 години
Няма профилна снимка
Доста добре казано. Точно поради факта, че намалянето с 1 или 2% няма да се отрази на крайните цени за населението, та да стимулираш потребление по този начин. Друг е въпроса, че ако намалиш цената на родните домати колко от тях ще са наистина родни!
7
 
7
 
3
преди 8 години
В България размерът на даниците не са решаващ, защото проблемът е, че се работи при заварени условия на конкретна държавна финансова грешка.

Поради тази непълноценност, в България продължава да се прилага НЕГОДЕН за лева начин на държавно финансово управление (ДФУ) и се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза.

Същият държавен финансов недъг съществува и в другите страни и е особено важната причина за съвременна световна стопанска криза.

Дори финансовият министър лично да определя данъци за всеки участник в стопански живот, то той е обречен на неуспех, защото при сегашното собствено държавно финансово поведение съответното правителство е обречено на сигурен политически провал, защото е в „Капана на парите” и колкото повече работи, толкова по-лоши управленски резултати се получават.

При ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при подобрено нейно ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.
6
 
8
 
2
преди 8 години
Няма профилна снимка
Т'ва правителство се специализира в производството на нищо-новини. Всеки 3 дена - нова нищо-новина. Първо се скарал Вальо Танов с Дянков - една седмица се говори за туй. После се скарал Дянков с аграрния - пак една седмица нищо-говорене и нищо-неправене. После ББ казал, че давал жълт картон на Дянков - пак глупости в пресата. После щели да намалят ДДС-то - пак ли ? Нали в началото на мандата след командировката в Израел вече веднъж го намаляваха ? После Дянков казал на банките да свалят лихвите - пак нищо говорене. Междувременно Лукойл няма измервателни уреди сума време над срока и нищо, а на дребните бензиностанции им извиват ръцете за едни тъпи нивомери. Пак междувременно ще променим закона за горите, че да добетонираме Витоша, Рила и Пирин, че на "национално отговорния капитал" досегашното крадене не му е достатъчно.
   1| 2