IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божков пред Bloomberg: Нуждаем се от нов политически проект

Това просто е поредният обвиняем от редица олигарси, които се укриват от правосъдието, коментира междувременно главният прокурор Иван Гешев

10:47 | 09.06.20 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Българската прокуратура нарича Васил Божков най-опасния човек в страната. Сега укриващият се хазартен бос планира да се завърне у дома в опит да се реабилитира, като свали правителството, пише Bloomberg в свой материал.

Някога обявен за един от най-богатите хора в Източна Европа, 63-годишният бизнесмен се намира в самоналожено изгнание в Дубай от януари. Той очаква решение за екстрадирането си обратно у нас, където са му повдигнати 18 обвинения, включително за корупция и четири поръчения на убийства. Божков отрича да е извършвал незаконна дейност, като на свой ред обвинява правителството на премиера Бойко Борисов в изнудване.

„Планирам да вляза в политиката“, обяви пред Bloomberg Божков по телефона от Дубай, където бе задържан за кратко, но след това освободен. „Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде взета от Борисов“, смята той.

Но шансовете за успех не изглеждат добри за човек, който е обект на преследване от властите в най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз. Неговите изказвания се появяват в неудобен момент за премиера, който трябва да се справя с последствията от коронавируса и чийто трети мандат бе белязан от редица корупционни скандали и разследвания на министри и партийни членове.

По оценка на Европейската комисия пандемията от Covid-19 ще свие брутния вътрешен продукт на България със 7,2% тази година. И докато одобрението на Борисов нарасна с 10 процентни пункта по време на кризата, то той е изправен пред общи избори следващата пролет – след като пълният мащаб на икономическия удар стане ясен.

Премиерът многократно е питан за своите връзки с Божков, с когото се е срещал редица пъти. Бизнесменът обвинява Борисов, че се е облагодетелствал от него – твърдения, които министър-председателят отрича.

Реакцията на прокуратурата

„Васил Божков може да избере защитната си стратегия и да говори каквото поиска. Кой е Божков? Поредният обвиняем от редица олигарси, както вие ги наричате, които се укриват от правосъдието“, коментира междувременно пред журналисти главният прокурор Иван Гешев в Пещера.

Връщането на Божков не зависи от българските държава и прокуратура, допълни той. Прокуратурата си е свършила работата, като е подала е съответните документи. Резултатът зависи от ОАЕ. В държави извън ЕС решението е политическо на съответната държава", заяви той.

Антична колекция

След като създава бизнес империя, простираща се от хазарта до застраховането, и събира антична колекция, която оценява на стотици милиони долари, Божков загуби и двете за една нощ през януари, когато полицията проведе обиски на негови офиси и издаде заповед за ареста му. В същото време парламентът прие закон, с който се национализира основният му бизнес – този с хазарта.

Главният прокурор Иван Гешев го издирва по обвинения, че е бил начело на организирана престъпна група. В същото време финансовите регулатори у нас обвиняват компаниите му, че не са платили около 700 млн. лв. задължения към бюджета. Той също така е обвинен и в опит за изнасилване, незаконно притежание на антики и търговия с влияние.

Божков е „най-богатият и най-опасен българин“, заяви Гешев пред репортери на 13 февруари. „Знаем много добре срещу кого се изправяме“, посочи той.

Черепа

След падането на комунизма през 1989 г. Божков се превръща в ключова фигура в дългия и смутен икономически преход на България, който включва финансови кризи и борба за намаляване на ролята на държавата в икономиката.

И също както в Русия, страната стана сцена на кървави войни между фигури от организираната престъпност с прякори като „Бобъра“ и „Крокодила“, които според американски и европейски дипломати имат връзки по най-високите етажи на властта.

„Най-печално известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, Черепа“, се казва в телеграма на американското посолство у нас от 2009 г., публикувана от WikiLeaks. То оценява състоянието на Божков на 1,5 млрд. долара.

Гешев заяви, че сред обвиненията срещу Божков са „такива за убийства, свързани с конкуренция в хазартния сектор“. Бизнесменът определя обвиненията срещу себе си като нелепи и твърди, че дейността му винаги е била законна.

Обвинения в изнудване

Откакто е членка на ЕС от 2007 г., България не успява да се справи с корупцията, като според Transparency International тя е и най-корумпираният член на блока, припомня Bloomberg.

Едва шепа хора са били осъдени за над 150 убийства на влиятелни личности по време на прехода. Много от тях станаха, докато Борисов, който е бивш бодигард на Тодор Живков през 90-те, отговаря за националната полиция като главен секретар на Министерството на вътрешните работи, а по-късно става и кмет на София.

На фона на опитите на държавата да влезе в редица индустрии, включително лотарийния бизнес, Божков казва, че всъщност правителството е това, което действа незаконно. Според него от 2017 г. той е бил изнудван да плати над 60 млн. лв. директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Гешев заяви, че властите ще разгледат обвиненията. В неделя Горанов посочи, че твърденията на Божков „целят да дискредитират“ правителството, а в телевизионно интервю от петък Борисов посочи, че не е взимал „нито цент, нито лев, нито евро“ от Божков.

Самият Божков казва, че се страхува да не бъде арестуван, ако се опита да се върне в България, но би искал да го направи.

„Мога да продължавам така още няколко стотин години“, казва той. „Но не ми харесва. Трябва да се върна пак у дома“, посочва бизнесменът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Явно твоя бог е друг. В тази мозъчна пръъдня се съдържа само жалък напън за някакво творчество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Мдааа, явно наистина е такъв е Божия промисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Но ето, да кажем,вий вземете, колко? -пшеничено зърноот моята вера,бих ревнал тогава,бих ревнал от болкакато раненав сърцето пантера.================= Тук се съдържа цялата истина за света, драги зрители! Каква мъдрост, какъв интеУект, какъв гений....! Пускам сълза!:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
въпроса ми остана не отговорен... сигурно не успя да го разбереш... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***, това, че ще копи-пейстнеш мозъчната диaрия на някакво изчаткало комунистче, не значи, че тя има някаква стойност.С твоето ниво на ай кю, както вече стана ясно - колкото номера на обувките ти, освен да повтаряш в несвяст глyпости, които като малък (което е било доста отдавна) са ти набили в тиквата, за друго не ставаш.Просто си един папагал, на който всеки един човек с поне малко мозък се подсмихва, докато ти си правиш номерата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Ватьо, чел съм много! Чел съм много повече, от колкото оглозганият ти злобен мозък може да вдене. И чета и днес, много. Прочети тия три стихотворениия и ако не усетиш нищо, ем.бал съм ти ***.кта, ти си беезнадежден мак.ак! Съжалявам! Съчувствам ти, мъчно ми е за теб! Наистина от сърце ти го казвам! Нямам грам негативизъм, просто си ограбен, ужасно ограбен ментално. Може би не си лощ човек, но за духовната ти и ментална потентност лекарства няма открити. И колкото и да се пениш с Кухото и да дращиш и да плюеш, ставаш все по-по-пожалък. Та стигаме пак до пустия му Божи промисъл! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
ПРОЩАЛНОНа жена миПонякога ще идвам във съня тикато нечакан и неискан гостенин.Не ме оставяй ти отвън на пътя вратите не залоствай.Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,ще вперя поглед в мрака да те видя.Когато се наситя да те гледам ще те целуна и ще си отида.*********ВЯРАЕто - аз дишам,работя,живеяи стихове пиша(тъй както умея).С живота под веждисе гледаме строгои боря се с него,доколкото мога.С живота сме в разпра,но ти не разбирай,че мразя живота.Напротив, напротив! -Дори да умирам,живота със грубителапи челичниаз пак ще обичам!Аз пак ще обичам!Да кажем, сега ми окачатвъжетои питат:"Как, искаш ли час да живееш?"Веднага ще кресна:"Свалете!Свалете!По-скоро свалетевъжето, злодеи!"За него - Живота -направил бих всичко. -Летял бихсъс пробна машина в небето,бих влезнал във взривнаракета, самичък,бих търсилв просторадалечнапланета.Но все пак ще чувствамприятния гъдел,да гледам какгоренебето синее.Все пак ще чувствамприятния гъдел,че още живея,че още ще бъда.Но ето, да кажем,вий вземете, колко? -пшеничено зърноот моята вера,бих ревнал тогава,бих ревнал от болкакато раненав сърцето пантера.Какво ще останеот мене тогава? -Миг след грабежаще бъда разнищен.И още по-ясно,и още по-право -миг след грабежаще бъда аз нищо.Може би искатеда я сразитемоята вяравъв дните честити,моята вяра,че утре ще бъдеживота по-хубав,живота по-мъдър?А как ще щурмувате, моля?С куршуми?Не! Неуместно!Ресто! - Не струва! -Тя е бронираназдраво в гърдитеи бронебойни патрониза неяняма открити!Няма открити!*********ПРОЛЕТПролет моя, моя бяла пролет,още неживяна, непразнувана,само в зрачни сънища сънувана,как минуваш ниско над тополите,но не спираш тука своя полет.Пролет моя, моя бяла пролет -знам, ще дойдеш с дъжд и урагани,бурна страшно, огненометежнада възвърнеш хиляди надеждии измиеш кървавите рани.Как ще пеят птиците в житата!Весели ще плуват във простора...Ще се радват на труда си хоратаи ще се обичат като братя.Пролет моя, моя бяла пролет...Нека видя първия ти полет,дал живот на мъртвите площади,нека видя само твойто слънцеи - умра на твойте барикади!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Даже не ги е чел. Не че има смисъл да четеш Вапцаров или Пеньо Пенев, набедени "творци" от БКП, защото са комунисти, а не заради способности.Но троловете боравят с имена, не с мисъл. Плясват някакво име на масата и край, значи всичко е доказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
не искам да се меся, но съм длъжен да питам, като известен духовен водач!.... с кво точно те обогатиха духовно стихотворенията на Вапцаров? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
и по времето на Ботев и Левски, пак било пари и власт, но тук говорим за политически а не революционен проект :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още