IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Въпреки някои положителни тенденции ключовите проблеми сковават трудовия пазар у нас

08:21 | 03.01.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2018 г. отмина. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

Изминалата 2018 година приключва с добри резултати за пазара на труда по подобие на предходната - висока заетост и рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с очакваните темпове. Недостигът на работна ръка за определени икономически сектори и бизнеси остава основният дефицит.

Повечето от предизвикателствата на трудовия пазар от предишната година, продължиха и през 2018-та. Липсата на качествена работна сила и нарастващото несъответствие в търсените и предлаганите умения продължи да тежи на трудовия пазар в България.

На практика 2018 година не реши нито едно от старите предизвикателства на пазара на труда и очакванията са те да се пренесат и към следващата година. Наред с това квалификацията и уменията на работната сила все още не са адресирани адекватно и неизбежно натискът на трудовия пазар ще продължи. 

Въпреки това 2018 година отбеляза и положителен знак за пазара на труда – рекордно ниска безработица (5% през третото тримесечие на 2018 г.), открити нови работни места и по-високи доходи (средно с около 10%). Положителни тенденции са налице, но очакваното забавяне на българската и на европейските икономики ще постави под натиск и без това нестабилната бизнес среда и конкурентоспособността на бизнеса у нас.

Изминалата година записа един основен проблем за трудовия пазар – този с недостига на работна ръка и умения у работната сила. Нарастващото несъответствие между търсенето на работна сила и наличните ресурси предизвиква бизнеса към „внос“ на работна ръка, някои фирми дори обмислят експанзия в чужбина заради невъзможността да открие точните специалисти. В същото време доклад посочи, че в България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана.

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, посочва се в доклада. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните.

Пазарът на труда у нас се задъхва заради нарастващото несъответствие в уменията и възможностите на работната сила и нуждите на икономиката. И въпреки че има политики, които частично правят опит за промяна, проблемът с качеството на работната сила ескалира, но не е адекватно адресиран, смятат икономисти и финансисти.

Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 25 rate down comment 2
V.At.
преди 5 години
Да добавя. Те са учили в Германия на собствена издръжка и са останали там когато България нямаше нужда от тях. А това, че сега има нужда от висококвалифицирани кадри може да е ден до пладне. Идва криза и отново безработица, преобладаващо ромско население, да не изброявам по-нататък. А Вие предлагате само насилствен метод. Остава и да вкараме роднините в концлагер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Ако вие ГРОБ-арите паднете от власт, не те виждам на нормалният пазар на труда,.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 2
V.At.
преди 5 години
Излизате от грешната презумция, че това са хора на нископлатени позиции. Познавам много млади хора, които са на високи позиции в Германия и все още са запазили българския паспорт. Вашето предложение просто ще ги откаже от българския паспорт. България има нужда от тях, а те дали ще предпочетат да се върнат в заплашващата ги родина или ще останат да работят за къде по-добра заплата е спорен избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
пише се образ-О-вание ... и второ това с крепостничеството е било валидно преди около 200-300 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 1
ratten
преди 5 години
"...Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образУванието на хората."ти си част от голямото предизвикателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Добра статия. Слага ударение на важни за правене неща. Хубаво е да виждаш, че има хора , които мислят по този начин. Но за съжаление всички те са само експерти в тези области. А най-лесно се пренебрегва мнението на хора, които не са пряко възвлечени в бизнеса и за това си има причини. И все пак важното е, че ясно се вижда тенденцията да се търсят хора с умения да работят и имат квалификацията нужна за работата. За мене това ясен сигнал, че приключваме с периода на първоначално натрупване (ловно-събирателен период както си го наричам аз) и навлизаме в периода, когато доминиращи ще са стопаните. Не мисля, че този преход ще е лесен и безболезнен. Много сътресения ни чакат за напред и не знам как ще приключи всичко това. Огладнелите ловци ще са готови на всичко, за да се доберат до някаква плячка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Абе като пишете теми вие от Инвестор не работире ли в един офис, поне не преглеждате ли статиите които колегите ви побликуват в сайта, преди 4 дена имаше статия че България имала 500 000 работна ръка в запас, а днес пишете тази статия, толкова несериозно изглежда че сигурно мислите читателите си за маймуни за да не забележат, всъщност голяма част сигурно няма да забележат но ако разчитате на такива читатели просто пишете статии за биг брадър или някои голи чалгарки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 33
s3
преди 5 години
Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образуванието на хората и те да могат да работят това което искаме да правят за нас. Но това струва пари, а пари няма защото все още вървим по пътя на прехода и реформите. Затова може би трябва да се помисли за връщане на емигрантите у нас, за да работят тук, а начини за това има много. Например да се приеме по закон че човек трябва да работи у нас поне толкова време колкото работи в чужбина. Лесно решим проблем с лесен закон, гледа се колко време човек е бил в БГ-то и колко навън, ако реши да забегне и да остане навън просто като излезе такава справка не му се подновява паспорта или личната карта, остава без документи и се прибира. Като се прибере му се дава лична карта без право да напуска държавата докато не си отработи нужното по закон.Така че решения има, само Воля трябва за да се действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Тия, дето са яхнали хората, искат народът хем да е ***, хем да е квалифициран. Да си вземат труженички от магистралата, от маалата до Ботевград - те ще им свършат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още