IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо купувачите на Volkswagen получават Lamborghini безплатно?

Еуфорията около листването на Porsche не успява да замаскира проблемите в групата на Volkswagen

22:36 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от 70% от около 1 милион броя Porsche 911, произведени от 60-те години на миналия век, все още се движат по пътищата. Това показва, че колите 911 са силно ценени от колекционерите, което има помага да запазят стойността си. Уви, не може да се каже същото за акциите на компанията майка Volkswagen AG, пише Крис Брайънт в коментар за Bloomberg.

Porsche акцентира върху силните си страни преди своето първично публично предлагане (IPO), планирано за четвъртото тримесечие. Благодарение на огромните си парични потоци и напредъка си в електрификацията - задвижваният от батерии Taycan вече изпреварва по продажби 911, а Porsche се стреми да електрифицира 80% от автомобилите си до 2030 г. - оценка от около 80 млрд. евро изглежда постижима. 

Но ето още една интересна статистика: пазарната капитализация на Volkswagen, който притежава 100% от Porsche, се е свила през тази година до по-малко от 80 млрд. евро, което означава, че остатъкът от група, която включва Audi, Lamborghini и Bentley, по същество идва безплатно.

VW иска да изпревари Tesla Inc. при продажбите на електрически превозни средства в рамките на три години, но дори с Илон Мъск, разсеян от придобиването на Twitter Inc., пазарната капитализация на Tesla надхвърля повече от деветкратно тази на германския конкурент.

Въпреки че VW не може да направи много относно притесненията на инвеститорите от рецесията, концернът трябва да успее някак си да гарантира, че овладяването на софтуера е толкова успешно, колкото и машинното инженерство.

Разбира се, VW често е бил оценяван за по-малко спрямо своите звена, отчасти поради окаяното си корпоративно управление. И все пак продажбата на 25% дял в Porsche трябваше да помогне на VW да увеличи стойността си. Все още няма признаци това да се случва. Въпреки че колапсът при технологичните акции засегна и книжата на автомобилните стартъпи, това не помогна особено за подобряване на състоянието на традиционните автоконцерни.

vw1 vw1

Сред големите европейски автомобилни производители акциите на VW са поевтинели най-много през последните 12 месеца.

Отчасти тази слабост вероятно отразява скептицизма, че сделката с Porsche ще продължи както е планирано: VW и Porsche остават ангажирани с идеята за листване през четвъртото тримесечие, но едва ли това е идеалният момент за провеждане на едно от най-големите IPO-та в Европа. Миналогодишният бум на подобни листвания се трансформира в дефицит.

Прекалено сложната структура на сделката изглежда основно е предназначена да позволи на клановете Порше и Пиех да получат по-голям контрол върху ценния актив, вместо да оптимизира потенциалната оценка на Porsche, а нарастващите лихвени проценти заплашват да надуят разходите по заемите за придобиване на акции, изтъква Брайънт.

Но всъщност Porsche не е проблемът тук. Продажбите на автомобили на VW се сринаха с повече от 25% през първите пет месеца на 2022 г., записвайки много по-голям спад от този при някои конкуренти. Следователно изпълнението на целогодишните насоки за 5%-10% годишно увеличение на продажбите ще бъде предизвикателство, независимо от бързото възстановяване на доставките на полупроводници.

vw2 vw2

Премиум марките на групата демонстрираха ценовата си сила през първото тримесечие, като инвентара при дилърите остава на ниски нива, което вещае добри паричните потоци през тази година. Въпреки това, основната марка на VW, фокусирана върху масовия пазар, би била силно уязвима, ако се стигне до рецесия поради сложния процес по прехвърляне на тежестта на разходите върху крайните клиенти. 

Но това не е единственото главоболие за VW. Пазарният дял на концерна в Китай се свива и не е ясно дали коронавирусните мерки и недостигът на части са изцяло виновни за ситуацията. Електрическите превозни средства на VW все още не успяват да спечелят симпатиите на китайските клиенти и компанията е изправена пред засилваща се местна конкуренция. Промяната на отношението на германските политици спрямо Китай също не помага.

Тук идват и софтуерните проблеми. Главният изпълнителен директор Херберт Дийс вярва, че VW трябва да разработи собствен софтуерен пакет за цялата група, вместо да разчита на Google или Apple. Но въпреки огромните инвестиции - звеното Cariad вече има 5000 служители - трансформацията не върви никак гладко.

Ключови модели като електрическия Porsche Macan бяха забавени поради проблеми със софтуера, предизвиквайки напрежение между ръководството на групата и това на премиум марките в нея. Следователно VW трябва да разработи паралелно по две развлекателни системи и такива за автономно шофиране - типичен компромис на VW, който обаче няма да бъде евтин.

Porsche не скри разочарованието си от забавянето на софтуерните разработки, което не помага на стремежите му за добра оценка от листването. Тези проблеми обясняват също защо VW все още се разглежда като концерн, който „извайва“ своите продукти от метал, а не като технологичен лидер.

За разлика от Porsche 911, акциите на VW не са за колекционери - те са за мазохисти, заключва Брайънт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още