IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 8 дни Кати Ууд продаде акции на Tesla за 300 млн. долара

Инвеститорът звезда продаде почти 400 хил. акции на компанията, но това не значи, че е загубила вяра в концерна

16:34 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кати Ууд, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на ARK Investment Management LLC.<em> Снимка:&nbsp;Alex Flynn/Bloomberg</em></p>

Кати Ууд, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на ARK Investment Management LLC. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

Инвеститорът звезда Кати Ууд преструктурира в момента портфолиото си. Така тя продава и акции от една от любимите си компании: Tesla. Към края на седмицата Ууд е продала почти 400 хил. акции на производителя на електрически автомобили само за няколко дни, показват цитирани от Bloomberg документи на нейната инвестиционна компания ARK. За тях компанията е получила малко под 300 млн. долара.

Само в сряда трите активно управлявани ETF-а на ARK, „ARK Innovation ETF“ (ARKK), „ARK Next Generation Internet ETF“ (ARKW), както и „ARK Autonomous Technology & Robotics ETF“ (ARKQ), продадоха почти 82 хил. акции на Tesla. В петък бяха продадени почти 40 хил. Във вторник бяха разпродадени още 89 000 книжа, а миналата седмица в сряда и четвъртък - общо 180 хил.

Според Bloomberg ARK е продала повече от милион акции на Tesla през последните пет месеца. Така че на пръв поглед изглежда, че Ууд е загубила вяра в компанията.

Поглед към позициите на ETF-ите обаче показва, че Tesla все още заема най-голямата позиция: В ARKK Tesla все още е претеглена с 10,45%, в ARKW - с 9,9%, а в ARKQ - с 10,8%. Общо Ууд все още притежава 4,1 милиона акции на Tesla на стойност 3,1 милиарда долара. В сравнение с началото на годината (3,9 милиона акции) трите ETF-а на ARK притежават още повече книжа на Tesla.

Така излиза, че актуалните разпродажби са просто част от стратегията на инвестиционната компания да реализира печалба от добре развиващи се книжа и да инвестира средства в други. Ууд вече беше намалила позицията си в Tesla през миналата година. В интервю за американската финансова телевизия CNBC тя обосновава решението с аргумента, че контролирането на размера на всяка една позиция е просто „интелигентно управление на портфейла“.

Акциите на Tesla поскъпнаха с повече от 30 процента до 755,83 долара (цената на затваряне в четвъртък) от най-ниското си ниво през май от 563 долара. За годината увеличението е много по-малко - от пет процента, но Ууд вярва в по-нататъшно поскъпване на Tesla. Едва през пролетта тя определи целева цена от 3000 долара за пионера на електрическите автомобили през 2025 г. - това би било увеличение с почти 300 процента.

Ууд използва парите от акциите на Tesla, за да разшири позициите си в други компании: ETF-ите на ARK купиха почти 600 хил. акции от приложението за търговия Robinhood, което загуби около 40% от капитализацията си от рекордната си стойност, достигната в началото на август. Общо те притежават седем милиона акции - малко под един процент от всички акции на Robinhood в обращение.

Ууд също така увеличи позицията на концерна си във видео услугата Zoom и здравната платформа Signify Health. В Zoom тя държи 2,2 милиона акции от началото на годината, а сега американската компания е шестата по големина позиция за ARKK. Signify Health дори не беше в портфолиото на Ууд в началото на годината; сега притежаваната от нея компания притежава дванадесет милиона акции. Компанията е на позиция 39 в ARKK. 

Продажбите и разпродажбите на специалистката се следят с особено внимание преди всичко от младите частни инвеститори. Ууд стана известна с положителната си нагласа към технологичните акции и криптовалутите. Наричат я „Кралицата на Wall Street”. Но най-голямото си богатство тя натрупа именно с акции на Tesla. Ууд се счита за най-големия поддръжник на производителя на електрически автомобили, макар и отдавна да е осмивана за това. Пример за това е нейната прогноза в началото на 2018 г. Тогава тя накара анализаторите да поклатят невярващо глави, когато прогнозира, че акциите на Tesla ще струват 4000 щатски долара през следващите пет години. Тогава книжата струваха по около 300 долара.

През лятото на 2020 г. Tesla извърши сплит на акции. Така от една стара акция тя направи пет, а стойността им също беше разделена. Само три години по-късно прогнозата ѝ се оказа реалистична. През януари 2021 г. акциите на Tesla достигнаха прогнозната стойност на Ууд: 800 долара. През март тази година тя отново повиши очакванията си, като каза, че книжата на Tesla ще струват до 3000 долара до 2025 г.

Други инвеститори понякога са критични към нейния подход. Например управителят на хедж фондове Майк Бъри вярва, че обещанията на Ууд за разрушителен растеж и трансформиращи се технологии няма да се сбъднат. Ето защо той залага на падащи курсове на залозите на ARK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още