IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Титаните на автомобилостроенето планират свалянето на Илон Мъск

Епичната битка за това кой контролира бъдещето на автомобилната индустрия е напът да стане още по-оспорвана

11:29 | 05.01.22 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc., пионерът при електромобилите, доминира в ранната фаза от развитието на новата енергийна епоха, привличайки инвеститорите с визия за това как изглежда следващото поколение превозни средства, пише Bloomberg.

В другия край са традиционните производители: Volkswagen AG и Toyota Motor Corp. Двата най-големи автомобилни концерна в света по пазарен дял — всеки от тях успя да продаде приблизително по 10 или 11 коли за всяка една, която Илон Мъск достави през миналата година — осъзнават, че епохата на автомобила, захранван с батерии, е започнала и търсят начини как да останат на върха.

В рамките на седмица миналия месец тези два автомобилни гиганта представиха планове за инвестиране на 170 млрд. долара през следващите няколко години, за да запазят своите позиции в сектора, където доминират от десетилетия.

Ръководителите на тези компании са наясно, че преходът от двигатели с вътрешно горене към по-екологични технологии няма да бъде лек. Може да стане грозно – нещо подобно на времето, в което Apple Inc. реши да навлезе на пазара на мобилни телефони и засенчи тогавашния лидер Nokia Oyj. 

След година на изключителен растеж, през която пазарната капитализация на Tesla надхвърли 1 трлн. долара, изниква въпросът дали преднината на Мъск е толкова голяма и невъзможна да бъде стопена, колкото предполага самата пазарна оценка на неговата компания.

„Когато двете най-големи автомобилни компании в света решат да заложат всичко на електромобилите, тогава вече не става въпрос за спекулации – масовият поток става електрически“, коментира Анди Палмър, бивш шеф на Aston Martin и бивш мениджър на Nissan Motor Co., често наричан „кръстникът на електромобилите“, след като изиграва важна роля в разработването на Nissan Leaf. "Очаквам преминаването към електрическа мобилност да бъде по-бързо, отколкото всички очакват“, добавя той.

Начините, по които VW и Toyota действат, за да защитят своите позиции, са толкова различни, колкото може да се очаква от гордите германски и японски титани на индустрията. Единият излиза с размах, взимайки на прицел именно Tesla, докато другият инвестира сериозно в електромобили макар да запазва досегашната си стратегия с други залози, изчаквайки подходящото време да удари.

Исполинът, който открито обяви война на Tesla, е VW, който в рамките на 84 години се превърна в стабилна корпорация с дузина марки, произвеждащи автомобили на около 120 локации по света и разполага с повече работници от населението на Детройт. Германският производител генерира приблизително 280 млрд. долара годишно, произвеждайки модели, вариращи от Tiguan и Passat до суперавтомобили като Lamborghini и тежкотоварни превозни средства.

Всяка година, в която главният изпълнителен директор Херберт Дийс е начело на VW, концернът обявява мащабни допълнения към бюджета за електрификация. На 9 декември компанията обяви своя най-голям план за момента, заявявайки, че ще задели 89 млрд. евро за разработването на електромобили и софтуер до края на десетилетието.

Дийс постоянно използва Мъск като мерило, с което понякога дразни някои свои колеги във VW. През октомври той се срещна с Мъск по време на конференция на германската група, който беше представен като изненадващ гост. Първоначалният фокус на VW върху електромобилите беше свързан с луксозните модели Audi e-tron и Porsche Taycan. Миналата година компанията се опита да се наложи на масовия пазар с хечбека ID.3 и SUV-а ID.4.

„Нашата трансформация ще бъде бърза“, изтъкна Дийс по време на събитие за електромобилите по подобие на това на Tesla.

Дийс Дийс

Ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg

През първите 10 месеца на 2021 г. VW успя да достави около 322 000 напълно електрически превозни средства, малко над половината от своята годишна цел от 600 000 броя. Анализаторите от Sanford C. Bernstein & Co. предполагат, че концернът ще успее да продаде общо около 450 000 електромобила за цялата година, „което не е краят на света, но не е и повод за празнуване“.

Но Дийс остава невъзмутим. Архитектурата, която споделят ID.3 и ID.4, ще бъде в основата на общо 27 електрически модела до края на тази година. Общо пет завода на VW ще се заемат с тяхното производство.

Все пак германската група постигна стабилни резултати със своите премиум електрически модели. Taycan, например, е готов да замести емблематичният 911. И се очакват още електрически модели от заводите на Porsche.

Дългогодишните стремежи на Toyota да определи бъдещето на автомобилната индустрия бяха представени с нови подробности преди няколко месеца на писта в Западна Япония. Въпреки че компанията подготвя като голям пробив на пазара електрическия SUV bZ4X, автомобилът, който Акио Тойода тества на пистата, беше Corolla Sport H2 Concept, оборудван с двигател, захранван с водород.

Последна актуализация: 01:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Не е нужно да предлагаш 27 модела, направи 3-4 модела, ама да са пипнати, да са изрядни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още