IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla порази Wall Street с първия си резултат като син чип

В следборсовата сесия акциите се понижиха с над 7% заради по-ниската от очакванията печалба, но прогнозата е оптмимистична

08:31 | 28.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. отчете първата си целогодишна печалба и изложи планове за рязко увеличение на производството през следващите години, след като отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства с рекордни доставки.

Производителят на автомобили от Силициевата долина очаква да увеличи доставките с около 50% годишно и, както каза изпълнителният директор Илон Мъск в сряда, вероятно ще надвиши този процент през тази и следващата година. Компанията достави около половин милион превозни средства на клиентите през миналата година.

През миналата година Мъск заложи цел за доставка от около 840 000 до един милион превозни средства през 2021 г. Прогнозата на Wall Street е за около 796 000 превозни средства.

За 2020 г. Tesla отчете печалба от 721 млн. долара приходи за около 31,5 млрд. долара, подкрепена от увеличението на доставките и по-високите приходи от регулаторни кредити. За сравнение – през 2019 г. концернът отчете загуба от 862 млн. щатски долара и приходи за 24,6 млрд. долара през 2019 г. Компанията надхвърли очакванията за приходите на Wall Street от около 31,1 млрд. долара, според FactSet, въпреки че не успя да отговори на прогнозите за печалбата.

Финансовите резултати на Tesla са подкрепени от продажбата на регулаторни кредити на конкурентни производители на автомобили, които се нуждаят от тях, за да спазват правилата, свързани с емисиите. Такива кредити донесоха около 1,6 млрд. долара през миналата година спрямо 594 млн. долара през 2019 година.

Но Tesla заяви, че чистият ѝ резултат през последното тримесечие е бил засегнат негативно от редица фактори, включително разходите по веригата за доставки и подготовката за актуализирани версии на нейния луксозен седан Model S и SUV-a Model X.

Разходите, свързани с компенсационния пакет на Мъск, също са натоварили печалбата. Мъск, който не приема заплата от Tesla, получи през миналата година права за множество траншове на акции.

Акциите на Tesla се обезцениха с цели 7,6% в следборсовата търговия, след като затвориха със спад от 2,1% до 864,16 долара.

„Инвеститорите продължават да са фокусирани върху картината на рентабилността“, пише в изследователска бележка Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities с неутрален рейтинг за акциите.

Базираната в Пало Алто компания, която се присъедини към редиците на престижния индекс S&P 500 през миналия месец, заяви, че оперативните маржове са намалели до 5,4% през последното тримесечие, спрямо 9,2% през предходните три месеца. Тя обвинява за това агресивното намаляване на цените в Китай, разходите по веригата на доставки и високото заплащане за главния изпълнителен директор Илон Мъск и други ръководители.

Tesla реализира тримесечни печалби по време на пандемията въпреки временното спиране на американския завод за автомобили заради здравната криза. За да овладее въздействието, Мъск се скара и с местните власти, за да отвори отново фабриката, временно намали заплатите, съкрати работници и временно прати мнозина в отпуски. По-късно през годината той даде положителен тест за Covid-19. Мъск заяви по време на разговора с анализаторите, че въпреки че натоварването е огромно, той очаква да продължи да управлява производителя на автомобили „в продължение на няколко години“.

Представянето на 17-годишната компания, съчетано със широко разпространения ентусиазъм на инвеститорите към електрическите превозни средства, генерира ръст от над 700% за акциите и превърна Tesla в най-ценния производител на автомобили в света. Поредицата от тримесечни печалби също така му позволи да си осигури място в индекса S&P 500.

Tesla е един от няколкото американски технологични гиганти, който вероятно ще излезе от пандемията по-силен от преди.

Apple Inc. заяви в сряда, че печалбата през последното тримесечие е нараснала с 29%, като продажбите за трите месеца надхвърлят за първи път 111 млрд. долара, подпомогнати от търсенето на лаптопи и таблети iPad в ерата на работата от дома. Microsoft Corp. също отчете във вторник рекордни продажби и публикува оптимистична перспектива за останалата част от финансовата си година. Гигантът на социалните медии Facebook Inc. публикува рекордни тримесечни приходи и печалба в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Лесно е да се види и с колко. Избушеняк :) А времето му вече свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Нетната печалба на Тесла за 2020 год е 721 млн.$.Приходите и от продажба на зелени кредити на старите автомобилостроители за същата година се посочва че са в размер на 1.6 млрд.$.Т.е. компанията продължава да е на загуба от основната дейност-производство и продажба на автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
forexboy
преди 3 години
Покачването на тази акция към този момент е на база очаквания за Светлото бъдеще. Строили били много нови заводи, щели да увеличат продажбите в пъти и други такива мантри. Добре де, ще увеличат продажбите, но на кого ще продават, когато целия свят е в поредната криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още