IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидирай трудно: По желание или по принуда България ще финансира електромобилите?

Стимулите по програма "Околна среда" могат да се структурират като първоначална лизингова вноска за бъдещите ползватели на електромобили, предлага Илия Левков

11:17 | 24.12.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

Когато Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА) публикува данните за продажбите в Европейския съюз (ЕС) за третото тримесечие, особено впечатление направи близо 270-процентният скок на регистрациите на нови изцяло електрически превозни средства в Българиянай-големият ръст за тримесечието от всички страни в блока. Големи пазари като Германия, Франция и Испания отчетоха двуцифрено повишение на регистрациите.

Но при един по-обстоен преглед се вижда, че обемът на продажбите на електромобили на родния пазар остава изключително скромен – за третото тримесечие броят на продадените електрически коли в България достига 96 спрямо 26 за същото време през 2020 г. За този период страната ни се нарежда на едно от последните места по обем на продажбите, като под нея остават единствено Кипър (20 броя) и Латвия (85 броя). В същото време в съседна Румъния през третото тримесечие са били продадени 1040 електромобила, което на годишна база представлява ръст от 28,9%. 

На какво се дължи това мудно налагане на електрическата мобилност сред българите?

Първото нещо, което прави впечатление, когато даден потребител реши да инвестира в покупката на електрически автомобил, е цената. Да, батерията оскъпява като цяло продукта, но тя не е единствената пречка за кандидат-купувача. Известно е, че редица компании вече разработват технологии, които редуцират значително разходите по изграждане на батерии за електромобили. Една такава батерия е твърдотелната.

Цената на един нов електромобил варира, с малки изключения, от около 30 хил. лв. до над 200 хил. лв. Пример – цената на BMW i3 започва от около 72 хил. лв., а като употребяван автомобил може да се намери и за 25 000 лв.

Цените на електромобили като Hyundai Ioniq, Honda e, Citroen C-Zero и Nissan Leaf не падат под 40 000 лв. Ситуацията е още по-недостъпна при луксозните модели, като Tesla Model S и Model X, чиито цени започват съответно от над 120 000 лв. и 180 000 лв.

В страна, която се нарежда на последно място в ЕС по почасово заплащане на труда, в която средната работна заплата за третото тримесечие на 2021 г. достига 1128,82 лв. (Евростат), налагането на електромобилите на този етап изглежда наистина трудна задача.

3 3

Снимка: Евростат

Много често се говори за развитие на „две скорости“ за страните от блока, като това, може би, важи особено силно за автомобилния пазар, по-конкретно за арената на нови превозни средства. Страни като Дания, Люксембург, Белгия, Франция и Швеция предлагат висок стандарт на живот, високи средни работни заплати и добре развита транспортна инфраструктура. От друга страна, държави като България, Румъния, Унгария, са на опашката на ЕС по отношение на заплащането, стандарта на живот и същата тази инфраструктура.

Внедряването на електромобилите в ДНК-то на българина е социално-икономически въпрос, чието решение зависи от националните политики, насочени не само към транспортния сектор, но и към икономиката като цяло.

Общоевропейските политики, като „Адаптиране към 55“, представена от Европейската комисия (ЕК) през юли, поставят граници, с които страните от блока трябва да се съобразят и спрямо които да настроят собствените си часовници. Но Брюксел остава стимулирането на този преход изцяло в ръцете на националните правителства, които на базата на наложените ограничения трябва да намерят най-правилните и най-ефективни мерки за прекратяването на продажбите на двигатели с вътрешно горене за сметка на по-екологичните превозни средства.

Страните с добре развита автомобилна промишленост могат да разчитат едновременно на правителствената подкрепа и инвестициите от страна на самите производители за постигане на тези цели. Към 30 август 2021 г. в Европа работят 290 съоръжения за сглобяване на автомобили и за производство на автомобилни двигатели. Общо 185 от тези фабрики се намират в пределите на ЕС.  Най-голям брой е съсредоточен в Централна и Западна Европа, като само в Германия, индустриалното сърце на блока, има 41 съоръжения. Страни като Хърватия, Словения, Северна Македония и Финландия разполагат с по едно или две съоръжения.

2 2

Снимка: АСЕА

В същото време в България няма нито една подобна действаща фабрика. Да, германската компания Next.e.GO Mobile потвърди плановете си за изграждане на електромобили в завода в Ловеч, подготвяйки инвестиция за около 140 млн. евро. Да, от стартъпа заявиха, че българското правителство е готово да „осигури поощрително финансиране от 34 милиона евро след успешната реализация на проекта и стартирането на производството“.

Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 2 години
То няма нужда да се субдидират електромобили, имат по малко части и са лесни за производство, могат да бъдат много по евтини стига да са им евтини батериите. Също могат да се направят много лесни за сервизиране, поправка. Стига да има евтин ток, който да е по евтин от петролните горива електромобилите сами ще се разпространят поне 5 - 10%, защото неудобството със зареждането няма как да се компенсира. Дефакто ще оскъпят тока, защото горивата и енергията си се балансират като цена. В крайна сметка хората имат нужда от транспортни средства на които да разчитат, но транспортно средство което се задвижва само с един вид гориво не е сигурно и ще станат многогоривни и така въпроса ще се реши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ами против ще си, Медузин, щото пак ще гледаш от спирката на трамвая как хората карат нови ел.автомобили. :))) Комплексите през ушите вече ти избиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
По темата - КАТЕГОРИЧНО съм против държавата да финансира някакви турбoгъ3ета да си купуват електрически брички. Който иска електро-таралясник, да си го купи сам. Децата ще събират капачки за закупуването на кувьози, един медицински хеликоптер нямаме, елетрически коли на разни пърчовци ще купуваме !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Много ясно, че руснаците ще искат държавни гаранции. Нали криминалният престъпник и национален предател - живoтнoто бойкоборисов скъса подписан договор с Росатом по заповед на трима щатски сенатори? Последната им оферта бе - те да поемат и финансирането на проекта срещу това да прибират печалбите за 20 години напред при 10 евроцента твърда цена на токът. По логиката на Зелков - щели са да са вътре, самите Росатом не могат си направи сметката. Ако не бе кортофоглавият сkoт - първи блок щеше да е завършен 18-а година, а втори - 19-а - и сега нямаше да треперим и да плащаме безумни сметки за електроенергия !!! Самият факт, че Картофоглавият не е осъден и застpeлян, показва, че не сме държава, а разграден двор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
политкомисарче , не казвам никъде че е губеща , а че стинкаджийте не искате да й плащате цената ... !! ... най-скъпият ток след този от газова централа е ядреният . не случайно не ги строят , когато има друг избор . ядрени централи строят само много силни икономики . като е толкова изгодно и ефффтино с ядрени във франция , защо техният ток е най-скъпият в ЕС ... ?! ... не трябва ли да е най-ефффтинко там ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
vodoley
преди 2 години
Колега, не съм чувал ЕС да са ни спирали проект за ВЕЦ !? Второ ако се случи да спрат такова нещо, хич няма да се учудя след като няма гаранции, че някой няма отново да изнася чували от банка и да ги отнася в някое други измерение. След като сме неспособни да си направим сами собствен такъв проект и той да е хем печеливш, хем природосъобразен. , Няма за какво да се цупим на тези които се опитват. Просто тук и Студен синтез да измислим, той ще е неизгоден финансово защото има мнооооого шкафчета за пълнене с кюлчета. А за любителите на "чистата" ядрена енергия.....много ми се иска да попитат за мнение някой от спасителите във Фукушима.......(мир на душите им)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Значи Г.а.н.ю. е мр.ъс.на дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Значи Г.а.н.ю. е *** дума? Нашият национален герой? Браво, бе 0ткачалки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Зелките не по-далече от кацата. Тия философии за губеща ядрена енергетика ги пробутвай на пинд0станци. Па и на френците. За *** всичко е губещо, щото не може всичкото да се открадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Дупка има в кратуната ти. Значи във Франция АЕЦ са изгодни, а у българско са губещи? И това било заради негодните руски технологии, какво друго може да е? Хем ви изнасяха боаклука навън, за да го преработват и съхраняват те. Абе когато човек е глупав, то е за дълго. И все някой друг му е крив. А простото обяснение е, че наште крадат като за последно. И как при това положение "Росатом" ще инвестират без държавни гаранции? Ти съвсем за откачалки ги смяташ. Ама са монополисти на пазара за ядрено гориво. Щото мноо изостанале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още