IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony впряга целия си технологичен потенциал в изграждането на автономни коли

Японският концерн ще разчита и на подизпълнители за някои технологии, свързани с контрола върху движението на автомобила

11:25 | 06.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Вероятно вдъхновена от решението на Apple да стъпи на пазара на автономни превозни средства, японската технологична корпорация Sony планира да смени фокуса от електрониката и свързаните с нея услуги към автомобилното производство.

Компанията вече е започнала тестове по обществените пътища на своя електромобил Vision-S, като се опитва да използва опита си от технологиите за смартфони и софтуер за производството на иновативни автономни превозни средства.

Един по-обстоен поглед на концептуалния автомобил на Sony разкрива основния фокус на концерна върху автономните технологии при шофирането и интегрирания контрол на превозното средство, пише Nikkei Asia Review. 

През декември 2020 г. Sony стартира полевите тестове в Австрия. Бяха нужни само две години от началото на проекта, за да може компанията да получи разрешение за подобни опити по обществените пътища. 

„Прекарахме много време, за да затвърдим концепцията на превозното средство“, така че действителният период на разработка беше много по-кратък, споделя Идзуми Каваниши, директор на Sony, отговарящ за бизнеса и ИТ технологиите в областта на роботиката.

Но как Sony, която е начинаещ участник в надпреварата за автономните технологии, успя да разработи толкова бързо своя концептуален автомобил?

Тъй като колата е напълно електрическа, Sony не трябва да задълбава в непознатите води на двигателите с вътрешно горене. Автомобилът също се нуждае от софтуер, сфера, в която Sony има предимство. Компанията се гордее със своите т.нар. гъвкави методологии за разработка на софтуер, които могат бързо да се адаптират към постоянно променящите се изисквания. Тези методологии се използват главно в технологичните области, като потребителския интерфейс и 5G комуникациите. Sony също така пренасочва много активи от бизнеса със смартфони и други устройства към автономното шофиране.

Каваниши посочва, че гъвкавите разработки са „относително успешни“ при автономните технологии. Опитът при производство на смартфони се оказва изненадващо полезен при работата върху автомобила, добавя той.

sony1 sony1

Въпреки това компанията се сблъсква и със затруднения, както при двигателя, така и по отношение на кормилната уредба. Системите тук са свързани с безопасността, така че Sony не може да разчита на модела „проба-грешка“ по време на работа.

В момента големите доставчици на автомобилните концерни разполагат с възможности, сравними с тези на своите клиенти. Компании като Bosch, Continental и ZF са почти в състояние да произведат цяло превозно средство. Magna Steyr в Австрия, на която Sony разчита при разработването на автомобилната каросерия, също разполага с богат опит.

Фокусирането върху електромобилите също е важно: за една компания от сферата на потребителската електроника ще бъде трудно да разработи автомобил с двигател с вътрешно горене за толкова кратко време. Само традиционните автомобилни производители притежават необходимия опит за изграждане и масово производство на конвенционални автомобили. Но по отношение на електрическите превозни средства Sony може лесно да се снабди с двигатели и батерии.

Една от целите на концерна при разработването на Vision-S е да подобри своите операции, свързани със сензорите и камерите, неговата основна дейност. Технологията за автономно шофиране все още се развива. Компанията се надява, че изграждайки свое превозно средство, тя ще може да определи какви параметри са необходими, за да победи конкуренцията при евентуално масово производство.

Освен това Sony започна да разработва собствена система лайдар в опит да разшири обхвата на сензорите, помагащи при шофиране.

При Vision-S базовата електронна платформа е разделена на пет основни области, като всяка е оборудвана със конкретен компютър. В това отношение компанията ще усъвършенства своята система за асистенция на водача (ADAS), като използва технологии от други концерни.

Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
в случая са 3 с перспектива за 4 даже , и наливат пари за да наваксат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Японците са 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още