Производителите на електромобили са заклещени в голям борсов балон

Tesla е пример за успех сред новите имена в индустрията, но компаниите, които могат да следват стъпките на американския концерн, са малко

Производителите на електромобили са заклещени в голям борсов балон

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Коментари
   1| 2    
0
 
0
 
18
преди 1 месец
Иванчо: ти си некво пионерче, нали?

Как си се размечтал - лелееее, даже Кухаов ти се подиграва: хахахха.

Милиони цикли на батерията, да захранваш от нея общата мрежа, че и криптовалути да копаш? Картофки ще пържи ли и ще пече ли прасе Теслата?

Кой ще пуска токът от вече заредената си батерия в мрежата, да спечели някакви центове, като не знае кога ще му се отдаде да я зареди пак? Защото - ако се отстранят нормалните енергийни източници, ще има катастрофална криза в електроснабдяването. това се случи и тия дни в Западна Европа - хем студ, хем вятър не ще да *** и цената на токът за бизнесът скочи до небето !!! Добре че има нефт и газ, че все още и въглища... а ако ги нямаше?
3
 
6
 
17
Ivane до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В тази статия има доста подробности. Ще цитирам само някои от тях, за да прецениш


https://cleantechnica.com/2019/06/15/teslas-new-hw3-self-driving-computer-its-a-beast-cleantechnica-deep-dive/


Първо нека изясним огромна заблуда. По-рано нарекох чипа на Tesla процесор, но това не е напълно точно. Това всъщност е пълна система на чип (SoC) . Тесла постави процесор, графична карта, невронни процесор, както и куп други неща, за които вероятно дори не сте знаели, че съществуват в този единствен чип.
...
Първо, данните влизат чрез това, което е обозначено като „Вход“ с максимална скорост от 2,5 милиарда пиксела в секунда, което приблизително се равнява на 21 Full HD 1080p екрана при 60 кадъра в секунда.

....

След това данните се връщат обратно в чипа и чрез процесора за обработка на изображения, който може да обработва 1 милиард пиксела в секунда (приблизително 8 Full HD 1080p екрана при 60 кадъра в секунда).

....
В момента най-големият L3 кеш на Intel е 45MB (той беше 16MB до 2010 г. и 24MB преди 2014 г.). Повечето потребителски процесори за лаптопи и настолни компютри имат между 8-12MB кеш L3. Невронният мрежов процесор на Tesla има огромни 64MB SRAM, който е разделен на два 32MB SRAM сегмента, за да поддържа двата невронни мрежови процесора. Tesla смята големия си SRAM капацитет за едно от най-големите си предимства пред всеки друг вид чип, който би могъл да използва.

......
Има и някои задачи за обработка с общо предназначение, неподходящи за невронния процесор, които се извършват от процесора. Начинът, по който Tesla го обясни, има 12 ARM Cortex A72 64-битови процесора в чипа, работещи на 2.2Ghz. Въпреки това, по-точно описание би било да се каже, че там има три 4-ядрени процесора. Изборът на Тесла да се справи с архитектурата Cortex A72 на ARM обаче е малко озадачаващ. Cortex A72 е архитектура от 2015 г. Оттогава бяха пуснати A73, A75 и преди няколко дни дори архитектури A77. Илон и екипът му го обясниха, че това беше наличното, когато започнаха проектирането на чипа преди 2 години. Може би това е по-евтин вариант за Tesla, което би имало смисъл, ако производителността на много нишки е по-важна за тях от изпълнението на единична задача, оттук и включването на 3 по-стари процесора, а не на един или два по-нови или по-мощни. Многопоточността обикновено изисква малко повече работа по програмиране, за да се разпределят правилно задачите, но хей, това е Tesla, за която говорим - вероятно е парче за компанията. Във всеки случай производителността на процесора на този чип е 2,5 пъти по-висока от тази на Tesla в предишната версия HW2.
2
 
6
 
16
фиг.1 до: Ivane
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Без да знам точно какъв хардуер използват автопилотите, все пак силно се съмнявам, че той е най-подходящ за копане на криптовалути. Там са нужни многонишкови графични процесори, които извършват огромен брой паралелни операции. Също и високоефективна RAM памет, каквато вграждат във видеокартите. Друг тип хардуер просто няма да е ефективен. Пак може да се копае, но няма да е рентабилно. Иначе, за излишъка на ток си прав. Той и сега се използва за целта.
5
 
3
 
15
Ivane до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защо смяташ така? Изчислителната мощ на автопилота на Тесла е по-голяма, отколкото на някои суперкомпютри преди 20 години, които са заемали цели стаи и са харчили киловати. Процесорът на Tesla харчи само 70 вата, а в компютъра има два такива процесора.

Това е най-ефективният процесор в света, а ефективността е изключително важна при копаенето.

Хайде сега си представи общата мощ на няколко милиона такива компютри, които така или иначе са платени от собствениците си, но бездействат. Представи си и излишъка на ток, когато масово навлязат фотоволтаиците и пече слънце и направи връзка между двете.
1
 
8
 
14
преди 1 месец
Хубава статия, но забравяте да споменете, че новите бюджети на ЕС, Китай, САЩ и т.н ще са заложени към преминаване, към декарбнизация. Забраната на продажби олна нови коли с двигагели с вътрешно горене наближава. Първо ще е Норвегия, останалите ще последват.
2
 
7
 
13
khao до: Ivane
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Има и други аспекти. Например изчислителната мощ на автопилота, която може да се впрегне в копаене на криптовалути
---
ето това е най тъъпата идея дето чух тази година... хахаха .. и се
сетих за "господин за един ден", дето ореше с плуг и мотор...
5
 
4
 
12
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
докато има мерак в мъжете за търкане със засукани жени дотогава ще има индивидуални превозни средства
---
ех как си личи че си от старото поколение, хахахаха. Бъдещето наистина е в споделеното... продажбите се качват, защото донпреди 10-20 год 7/8 отмсвета беше в крайна бедност, днес не е така.
1
 
8
 
11
Ivane до: v_tin
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защо ли когато аз говоря за децентрализация на производството и съхранението на енергия, все ми излизате с предложението за САМОзадоволяване?

Както правилно отбеляза, аз си имам жена и избягвам САМОзадоляването. Винаги съм предпочитал взаимното разрешаване на потребностите от задоволяване. Първо аз, а после тя, а после и двамата заедно.

Така ще е и с енергията, но нямаш мащабното мислене да си го представиш.

Smart grid, demand response, prosumer - потърси значението на тези понятия.
7
 
3
 
10
zelka007 до: mrynmryn
преди 1 месец
пробвай в трамвай да ги развеждаш напред-назад по ресторанти и барове ... :))) ...
6
 
6
 
9
zelka007 до: Hahoto2
преди 1 месец
ей , младеж ... :))) ... ма и ти си фанал да манипулираш кат импа и дядя вова ... :))) ... техният път е грешен и води в 3-тия кръг на ада ...

по въпроса за теслата , значи иде реч за австралия , дето бол газови централи и токът лети в небето през деня ... иде реч за цената на ултрачардж за бързо зареждане , то по принцип си е скъпо , ама ако си планираш пътуванията отиваш на 25% от тази цена ... и кога едно бмв330i почне да ти харчи 5,8/100 на сто ела ми се обади ... :))) ... некъде по стендовете на 6-та под 2000 оборота може и да стане ... :)))

за мексико не е лошо да проследиш връзката на сегашният президен , който е левак , с разни бизнесмени по газовите и петролните работи на държавни служби , щото почти 50% от токът се добива от газ и петрол в мексико ... :))) ... за възобновяемите източници остават едва няколко % в това число и една голяма ВЕЦ ... :))) ... едно добро начално четиво по темата ... а потърси и енергийната карта на държавата да видиш какво има и колко струва токът от различните централи ... мдааа ... още по заплетено става ... :)))

https://www.reuters.com/article/us-mexico-president-business-insight-idUSKBN1YH14W

в ингилизко пък , интересно е ръстът продължава , забавен но продължава , м/у другото иде реч специално за покривните фотоволтаици ... 1,5ГВт ... едно беляНЕ почти ... :))) пък ядрената супер-дупер-мега централа утече дори на 250 кинта за мегаватчас ... :))) тъй с албионът ...

във френско бих ти препоръчал да видиш тази статистика ...

https://www.pv-magazine.fr/2020/11/23/le-photovoltaique-passe-les-10-gwc-installes-en-france/

и понеже видях , че си писал нещо за зеленият мамон ... далече е от истината . в нашата църква си имаме богини , няколко , дето им се радваме и им носим дарове , там не се занимаваме с демоните ... ето ти една дето се явява на отличните във фотоволтаиците ... :))) ... друг път ще ти пусна тази за вятърните централи ... гледай жена ти да не е наблизо да не влизате в режим на излишни въпроси и отговори ... :)))

https://www.youtube.com/watch?v=YxFI7Kgs6SE

ти м/у другото си поел по правилния път с правилните канони www.pv-magazine.com/ е много добър портал по темата за фотофолтаици , така се прави с малки стъпки , постоянно , докато започнат да ти се явяват богините и на яве ... ще те покръстим , търпение трябва ... :)))
   1| 2