IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът очаква IPO цунами за 100 млрд. долара при компаниите за е-коли до 2023 г.

Растящите инвестиции в сектора на електрическата мобилност ще накарат концерните да отделят части от бизнеса си и да се листват

11:12 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалният тласък към електрическа мобилност заформя тригодишно цунами от първични публични предлагания (IPO) в областта на електрическите превозни средства, които се очаква да наберат общо около 100 млрд. долара до края на 2023 г., изчислява Bank of America.

Нарастващите инвестиции в сектора - от такива в батерии до зареждане на автомобили, ще накарат компаниите да отделят свои звена, както и да излизат на борсата, смята Патрик Стайнман от Bank of America, цитиран от Bloomberg. 

„Вече е започнала вълна от IPO-та, които ще наберат до 100 млрд. долара, свързани с компании от цялата верига на стойност при електромобилите, батериите и зарядните станции“, изтъква експертът. 

Най-голямото IPO за 2021 г. е свързано именно с този сектор. Производителят на електрически пикапи Rivian Automotive набра 13,7 млрд. долара от листването си в САЩ по-рано този месец.

Любимци на инвеститорите

Производителите на електромобили спечелиха сърцата на инвеститорите през миналата година, като техните акции отчетоха впечатляващи поскъпвания на фона на глобалния преход към по-чисти автомобили.

Лидерът в индустрията Tesla Inc. почти удвои своята пазарна капитализация през последната година. Компанията набра милиарди долари както от своето IPO, така и от последващи продажби на акции.

EV EV

Миналия месец китайският производител на автомобили и батерии BYD набра 1,8 млрд. долара чрез пласиране на акции на борсата в Хонконг, като това е второто му подобно предлагане за годината. През януари подкрепяната от Уорън Бъфет компания прибави още 3,9 млрд. долара, продавайки нови акции.

Също така нарастващото търсене на електрически автомобили ще доведе до увеличаване на инвестициите от страна на компании, произвеждащи батерии за чисти превозни средства. Очаква се 10-те най-големи производители на батерии почти да утроят производствения си капацитет до 2022 г., за да изпълнят бъдещите ангажименти за доставки и да се позиционират добре за предстоящо нарастване на търсенето, сочат изчисления на BloombergNEF.

„Компаниите за батерии ще обособят своя собствена вселена, като в момента те навлизат в етап, в който масивното натрупване на капацитет изисква много капитал, за да бъдат в крак с нарастващото търсене на електромобили“, изтъква Стайнман. „Досега компаниите за батерии до голяма степен финансираха своите проекти чрез дълг, но следващият етап от техния растеж ще бъде финансиран чрез вълна от IPO-та“, добавя той.

Едно от най-големите IPO-та, които се очакват в Азия през следващата година, ще бъде отделянето на звеното за батерии на LG Chem - LG Energy Solution, което може да набере около 10 млрд. долара от листването си. Компанията е един от най-големите производители на батерии в света след китайската Contemporary Amperex Technology Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още