IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за по-ефективни батерии за електромобили се нажежава

SES, QuantumScape и Solid Power предлагат три различни метода за изграждане на високоефективни и по-безопасни клетки за батерии

17:22 | 09.11.21 г. 5
<p>
	Снимка:&nbsp;</p>

Снимка: 

Миналата седмица стартъпът за батерии за електромобили SES обяви, че е разработил най-голямата литиево-метална клетка в света. Самата клетка все още е прототип, но компанията очаква да стартира търговско производство до 2025 г. На фона на тази новина Джеймс Фрит от Bloomberg сравнява продуктите на SES, QuantumScape и Solid Power.

Литиево-металните аноди са силно търсени в индустрията за батерии, защото позволяват създаването на леки клетки, позволяващи на електрическите автомобили да предложат по-голям пробег с едно зареждане. 

Компаниите не само се опитват да подобрят производителността, но също така искат да направят батериите по-безопасни и по-евтини. Но те прилагат различни подходи, чиито предимства и недостатъци понякога трудно се разграничат.

Съществуват три ключови компонента в една базирана на литий батерия: два електрода - анод и катод - които са разделени от електролит. Батериите във вашия мобилен телефон или електромобил днес използват графит за анод и течен електролит. Това са компонентите, за подобряването на които повечето стартъпи работят, като технологията реално не се е променяла през последните 30 години.

Развитието на катода до голяма степен е извън фокуса на разработчиците, тъй като тези материали са претърпели стабилни, но постепенни подобрения през последното десетилетие.

Клетката на SES е голяма новина, защото това е първата демонстрация на батерия, която може да се приложи в електромобил, използвайки литиево-метален анод с течен електролит. Подобна технология може да бъде приложена в широк мащаб и да редуцира съществено производствените разходи.

батерии батерии

В миналото не е било възможно да се използват литиево-метални аноди с течни електролити, тъй като това води до скъсяване на експлоатационния живот на клетката – колко пъти батерията може да бъде заредена и разредена – и може да причини повреди, водещи до възпламеняване на батерията.

Тайната на успеха при SES е начинът, по който компанията успява да накара тези два компонента да заработят ефективно. Тя постига това чрез добавяне на достатъчно сол към своя електролит, с което свойствата на течностите се променят от запалими до вещество, което не би се възпламенило. Чрез използването на течност SES създава добър контакт между всички слоеве в батерията.

Като се придържа към употреба на електролит на течна основа, подходът на SES се различава от тези на конкурентите Solid Power и QuantumScape. За разлика от SES, Solid Power и QuantumScape са насочени към използването на литиево-метални аноди в комбинация с твърди електролити, вместо течности, за създаване на т.нар. твърдотелни батерии. Твърдите електролити са основният фокус на компаниите, разработващи клетки, които използват литиево-метални аноди, тъй като е по-лесно да се контролират реакциите между двата компонента и премахва течния електролит като възможен катализатор в случай на възпламеняване.

Solid Power използва електролитен материал, наречен литиев сулфид, който обещава да бъде сравнително лесен за интегриране със съществуващите производствени процеси. Тъй като клетките на компанията използват само твърди компоненти, важно е да се уверите, че всички слоеве имат добър контакт, за да се гарантира висока производителност през целия живот на системата. Преди да пусне на пазара батерии с литиево-метални аноди, Solid Power също се стреми да разработи клетка със силициев анод.

QuantumScape, от друга страна, ще използва керамичен материал за своите клетки. Това ще изисква от компанията да разработи нови производствени процеси и оборудване. Компанията използва гелообразен електролит, с който поддържа контакта между катодния материал и твърдия електролит.

Производителността на всяка от клетките на трите компании предполага известно технологично и химично сходство, като се очаква всички да бъдат по-безопасни и с по-голяма енергийна плътност.

Всяка компания се сблъсква със свой собствен уникален набор от предизвикателства, когато става въпрос за производство в мащаба, но няма нещо, което да изглежда непреодолимо.

От гледна точка на индустрията, колкото повече технологични разновидности се появяват, толкова по-добре за крайния продукт и потребителите, тъй като така се създава по-голяма устойчивост и по-безопасни химични реакции, водещи до по-висока производителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
няма да духат няма ток , дървата ше са забранени , щот правели пушек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Всичко ще си дойде на мястото, веднага след като се осъществи десократно "редуциране" на "излишното" население на планетата. Тогава няма да има нужда от нови елекнроцентрали, дори и от нови зарядни станции. Просто електрокари ще има само за "достойните" люде. А останалите ще духат веганската супа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Колкото по-мощна е единичната клетка, толкова по-разрушителни са последиците от инцидент с нея и толкова по-спорни потребителски качества има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Статията съдържа откровени спекулации, а огромните батерии, не водят до бум на потребителите. Аналогията с оръжието, е интересна: Разработват уникално мощен метателен заряд но, с него, опитват да пълнят пушка-кремъклийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Статията съдържа откровени спекулации, а огромните батерии, не водят до бум на потребителите. Аналогията с оръжието, е интересна: Разработват уникално мощен метателен заряд но, с него, опитват да пълнят пушка-кремъклийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още