IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla има достатъчно поръчки за нов рекорд

Въпросът е, че произведените коли може да не бъдат транспортирани навреме до клиентите

08:30 | 26.06.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Tesla Inc. може би е на ръба на тримесечен рекорд по доставки на превозни средства, въпреки че производителят на електрически автомобили ще трябва да „даде всичко от себе си“ през последните няколко дни от месеца, заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск във вътрешнофирмена бележка, цитирана от Bloomberg.

„Има много спекулации по отношение на нашите доставки на превозни средства през това тримесечие", казва Мъск на служителите в имейл от вторник. „Реалността е, че сме напът да поставим рекорд за всички времена, но той ще бъде много на косъм. Но ако дадем всичко от себе си, определено можем да го направим!" 

Акциите на Tesla се сринаха с 34% през тази година, отчасти поради опасения, които Мъск многократно омаловажава. Компанията прогнозира, че през второто тримесечие ще предаде 90 000 до 100 000 автомобила, след като през първите три месеца на годината предаде само 63 000 автомобила.

Представител на Tesla не е отговорил на молбата за коментар. Предишните най-добри за компанията тримесечни доставки възлизаха на 90 700 автомобила през последните три месеца на 2018 година.

„Вече имаме достатъчно поръчки за превозни средства, за да поставим рекорд, но правилните коли все още не са на правилните места", пише Мъск. „Логистиката и крайната доставка са изключително важни, както и търсенето на варианти за превозни средства, които да са налични на местно ниво, но не могат да достигнат до хората, които са поръчали този вариант преди края на тримесечието", посочва той.

Средната ценова цел на анализаторите за акциите на Tesla спадна до 269,39 долара от 342,84 долара в началото на тази година, показват данни на Bloomberg. Шестнадесет анализатора препоръчват продажбата на акциите, в сравнение с осем препоръки за задържане и 12 за покупки на акции.

Някои от скептиците срещу Tesla, включително и Дейвид Тамберино от Goldman Sachs, предупреждават, че въпреки че доставките могат да бият ниското ниво на насоките на компанията за второто тримесечие, силното представяне може да не е устойчиво. Федералният данъчен кредит в САЩ, който е наличен за Model 3, Model S и Model X, ще падне от 1 юли от до 1875 долара на кола спрямо досегашните 3750 долара.

„Ние вярваме, че низходящият път за акциите ще се възобнови, тъй като става все по-ясно, че устойчивото търсене на настоящите продукти на компанията е под очакванията", пише Тамберино в доклад от миналата седмица.

Мъск, който навършва 48 години тази седмица, ще продължи да настоява, че това не е така. Запитан вчера в Twitter какви са плановете му за празнуване на рождения ден, в отговора му се повтаря вътрешнофирменият му имейл.

„Ще работя върху глобалната логистика на Tesla", пише милиардерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Предлагам Мъск да начначи Карлос Гон да управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Мен лично ме притеснява факта, че всичко става с мъка! Което означава, че се правят нещата малко на юруш и после се оправят в движение с дейното участие на Мъск. Явно той се бърка на всякъде, което е проблем за толкова голяма компания!Model Y си е раздут Model 3, защо го именуваха с ново име!?!Отделно от това Китайският пазар се дъни и заради митата на Дедо Дони, а Европа е много далече от Калифорния! И това поражда големите проблеми в логистиката! И най-голямото ми притеснение, срива на продажбите на Model S/X, от там падна печалбата повече от колкото от Model 3.Но въпреки притененията миTesla ще имат рекордно тримесечие по продажби!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
знам ли ... сигурно , а какво стана с убиецът на тесла от калашников ? онази светло синя класика дето блесна на информационният небосклон , ако си спомняш де :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
"...ще анонсират до няколко месеца и се очаква да бъде бестселър в уса-то , и на същата база ще направят товарен ван , кандидат за бестселър в европа ;..."Холивуд знаят ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
тук , преди да започнат обичайните заподозрени да садят цветя пред надгробната плоча на тесла , е редно да се споменат и следните факти :- тесла изкупуват терените около фабриката си в холандия ;- тесла завършват грубият строеж на фабриката си в китай ;- тесла водят в напреднала фаза преговори за фабрика в германия ;- имат в джоба си tesla roadster v2 за $200.000 , за който вече събират поръчки ;- имат в джоба си tesla semi за $150-180,000 , за който ИМАТ събрани няколко хиляди поръчки вече ;- имат в джоба си tesla pickup , който ще анонсират до няколко месеца и се очаква да бъде бестселър в уса-то , и на същата база ще направят товарен ван , кандидат за бестселър в европа ;- пуснаха акции и облигации за $2млрд - пазара им даде $2,7млрд :)))- китайците им отпуснаха $500млн :)))импе твой ред е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още