IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Борсовият регулатор е „счупен“

Според анализатори малко вероятно е Комисията за ценните книжа и фондовите борси да прости на Мъск

08:36 | 27.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Милиардерът от Силициевата долина Илон Мъск отново нападна Комисията по ценни книжа и борси на САЩ във вторник, след като тя обвини главния изпълнителен директор на Tesla Inc, че е нарушил условията за извънсъдебно споразумение заради измами през миналата година.

Мъск, който първоначално в понеделник обвини SEC, че не е прочелa годишните отчети на компанията и изказванията в конферентния разговор с анализаторите, направи нови изявления в ранните часове на вторник.

„Нещо е счупено в надзора на SEC", пише той в нов туит късно във вторник.

В писмо от понеделник SEC заяви, че в туит на 19 февруари Мъск е нарушил обещанието си, направено миналата година, да кара публичните му изявления да бъдат одобрявани от борда на компанията - част от сделката, припомня Ройтерс.

Регулаторът не каза каква мярка иска да наложи съдът, но ангажиментът беше част от извънсъдебно споразумение, след което SEC се отказа от настояването си Мъск да подаде оставка като главен изпълнителен директор на Tesla. Това се възприема от инвеститорите в компанията като значителен риск за нейното бъдеще.

Акциите на производителя на електромобилите поевтиняха леко с 0,3% до 297,86 долара, което подсказва загрижеността сред инвеститорите, че Мъск е възобновил враждата си с регулатора.

Облигациите на компанията също се понижиха с 0,75 пункта до цената от 87,75 за брой при слаба търговия, което все още е далеч от миналогодишните нива.

„Когато Tesla / Мъск сключиха споразумение със SEC през октомври, този черен облак се виждаше само в огледалото за обратно виждане“, казват анализатори от брокера Wedbush.

„Тези последни туитове са лоша карта, която може потенциално да създаде торнадо от несигурност в Tesla, докато не бъде решен проблемът“.

Анализаторът на J.P. Morgan Securities Райън Бринкман заяви, че в най-лошия случай SEC може отново да поиска отстраняването на Мъск като главен изпълнителен директор заради нарушаване на условията на споразумението и акциите да поевтинеят с една пета, или повече от 50 долара. 

„Макар че този туит (след края на борсовата сесия) и бързата корекция изглеждат безвредни, малко вероятно е SEC да прости на Мъск”, казва друг анализатор, Джийн Мюнстер от Loup Ventures. „Нежеланието на Мъск да следва правилата е част от това, което трябва да сте готови да приемете като инвеститор в компанията", казва той. 

Новите си искания SEC мотивира с туит на Мъск пред своите над 24 млн. последователи в Twitter на 19-и февруари: „Tesla направи 0 коли през 2011 г., но ще направи около 500 хиляди през 2019 г.".

Според SEC Мъск е нарушил споразумението от октомври 2018 г., като е изпратил туита, без първо да поиска одобрение от адвокатите на Tesla.

Органът също така твърди, че тази прогноза на Мъск контрастира с насоките, които Tesla е дала на 30-и януари, че ще достави около 400 000 превозни средства през 2019 година.

Споразумението сложи край на съдебно дело на SEC за друг пост в Twitter, в който Мъск заяви, че е получил „финансиране“, за да свали компания си от Пало Алто от борсата при цена от 420 долара за акция.

Мъск се съгласи да подаде оставка като председател на компанията. И той, и Tesla платиха по 20 млн. долара глоба.

Четири часа след туита на 19 февруари Мъск коригира себе си, казвайки, че годишното производство вероятно ще бъде около 500 000 до края на годината, като целогодишните доставки ще възлизат на 400 000.

Брадли Бонди, адвокат на Tesla, е казал на SEC в писмо от 22 февруари, че Мъск е смятал, че същността на първия му туит е „подходящо проверен, предварително одобрен и публично разпространен“.

Не е ясно какво наказание ще иска SEC. Регулаторът би могъл да поиска по-висока глоба, допълнителни ограничения върху дейностите на Мъск или отстраняването му от борда на Tesla. Aлтернативно той може да се опита да забрани на Мъск да бъде мениджър на публична компания, което би го принудило да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още