IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ловът на „новата Tesla“ предизвика вълна от сделки при електромобилите

Пазарните оценки на листнатите производители на електромобили растат, докато инвеститорите се надяват, че ще открият нова златна кокошка

08:27 | 13.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Борсовата мания по електрическите превозни средства предизвика нов кръг от листвания на компании от сектора на електромобилите, подтиквайки други да се насочат към партньорства с мощни съюзници, пише Bloomberg.

Производителят на електрически автобуси и системи с батерии Proterra Inc. по-рано вчера обяви, че планира да излезе на борсата чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC) ArcLight Clean Transition Corp. Това се случва само днес, след като Lucid Motors Inc. обяви подобни планове за обединение с компанията с празен чек на инвеститора Майкъл Клайн.

Междувременно Plug Power Inc. и Renault SA обявиха, че създават предприятие за производство на търговски микробуси за куриерски услуги. 

Пазарните оценки на листнатите производители на електрическа мобилност нарастват, докато инвеститорите продължават да се надяват, че някъде там се намира следващата Tesla, чиято пазарна капитализация достигна рекордните 834 млрд. долара през миналата седмица, надминавайки по стойност Facebook Inc. и Lordstown Motors Corp.

Това насърчава компаниите от сектора, нуждаещи се от капитал, да погледнат към борсата чрез сливане с SPAC, докато други разширяват пазарния си дял чрез стратегически партньорства.

Но не само Tesla вдъхновява инвеститорите да се насочват към чистите превозни средства. Победата на демократа Джо Байдън на последните президентски избори в САЩ обещава да подкрепи прехода в транспорта към по-чисти превозни средства.

По време на кампанията от миналото лято тогавашният кандидат за президент Байдън обяви по-силна правителствена подкрепа за плъгин хибридните превозни средства като част от по-широкия устрем за борба с глобалното затопляне.

tesla tesla

Сделката на Lucid Може да бъде оценена на 15 млрд. долара, според запознати с темата източници, пожелали анонимност. Производителят на електрически превозни средства, който е подкрепен от суверенния фонд на Саудитска Арабия, е насочен към сегмента на луксозните автомобили, а неговият главен изпълнителен директор Питър Роулинсън преди това е работил като старши инженер в Tesla относно разработката на седана Model S.

Съвместното предприятие на Plug Power с Renault е поредната голяма сделка за базираната в Ню Йорк компания Latham, която 20 години се бори да реализира печалба, докато търси ниша за своите водородни горивни клетки, които произвеждат електричество чрез електрохимичен процес, а не чрез изгаряне.

Миналата седмица Plug Power обяви, че е получила финансиране в размер на 1,5 млрд. долара от южнокорейската SK Group за популяризиране на технологията в цяла Азия.

Друг представил на групата от компании, които се насочват към сливане със SPAC, е Proterra. Компанията доставя системи от батерии на производителите на търговски превозни средства, произвежда оборудване за автобуси и предлага решения за управление на енергията. Тя е произвела и доставила системи за батерии от над 300 мегаватчаса, повече от 550 тежкотоварни електрически автобуса и е инсталирала зарядни станции с общ капацитет от 54 мегавата.

Компанията заяви, че е генерирала 193 милиона долара очаквани приходи през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
в тесла берлин монтират машини вечев тесла тексас редът усилено пилони и покривът на основния корпус...дядя вова , зануления пуяк що не може да задържи мерцедес , ами спреха линията ... ?! GM що си продаде завода в рассия ... ?! ... червонците ли не му стигнаха ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Пазарните оценки на листнатите производители на електромобили растат, докато инвеститорите се надяват, че ще открият нова златна кокошкаЗлатната кокошка е печатането на зелени хартийки,всичко друго е надути пуяци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Въпросът е - Тесла без Мъск, ще бъде ли това което е? Ако отговорът е отрицателен, то хората не инвестират в продукта, а в човека зад него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още