IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford, Apple или Toyota? Може ли Tesla да има нов собственик?

До 12 месеца акциите на Tesla ще са на цена под 100 долара и тогава компанията ще се сдобие с нов собственик, твърди Скот Галоуей

15:29 | 31.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Tesla да бъде продадена? Дори да ви звучи абсурдно - прогнозата е на този професор от Нюйоркския университет, който предрече, че Amazon ще купи Whole Foods Market, когато всички се кълняха, че онлайн гигантът никога няма да стъпи в реални магазини.

Да, става въпрос за професор Скот Галоуей, а прогнозата му за Tesla е смела, но звучи логично. Според него първо акциите на Tesla ще се сринат с 50% в рамките на следващата една година и след това ще последва поглъщане, като фаворити са някои от най-сериозните конкуренти на компанията – като Toyota или Daimler. В същото време предположения извън автомобилната индустрия също не липсват – професор Галоуей предположи пред Business Insider, че Apple или Alphabet (Google) също биха могли да сложат ръка на Tesla. Както и никога не трябва да забравяме и гиганта Ford, който също инвестира сериозно в ускоряване на електрическата си програма и се оказа фаворитът на списание Fortune.

„Мисля, че на инвеститорите в Tesla най-после им писна", обясни професор Галоуей в свой подкаст. "Прогнозата ми е, че в рамките на 12 месеца акциите на Tesla ще са на цена под 100 долара и тогава компанията ще се сдобие с нов собственик, тъй като на тази цена инвестицията ще е оправдана.”

Преди две години пазарната оценка на Tesla беше около 65 милиарда долара – повече от гиганта General Motors – но компанията постоянно е критикувана за това, че харчи много и не успява да излезе на печалба.

От върха през 2017 година досега оценката на Tesla се е свила с 50% - до 33 милиарда долара. А ако се изпълни прогнозата на професора по маркетинг, то през 2020 тази сума трябва да е около 17 милиарда долара, което вече ще е по вкуса на кандидат купувачите. Все пак Apple има пазарна капитализация 819 милиарда долара, а Google – почти 775 милиарда долара, а също така и двете компании имат интерес към развитието на технологиите за автономно придвижване на автомобилите. Според Галоуей хипотетичната сделка за Tesla ще е възможна за 20 или 25 млрд. долара.

При какви условия може да се включат в играта Ford и GM, вижте в продължението на материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Ти за нормален ли се мислиш, бе - неграмотен ***? Смешният си ти - защото в нищо от това, което драскотиш, няма никакъв смисъл - и недоумявам какво изобщо търсиш в тоя сайт !!! Ти поне статията прочете ли? Какво съм купувал според тебе - теслички ли? И защо ще дам 200-300 долара, за акция, дето не струва според мене и 10? Ще отречеш ли, че много пъти съм повтарял точно това, което професорчето, известно с и предишни точни прогнози, чак сега казва? Знаеш ли колко ме интересува дали невежи тъпaци като тебе ме вземат насериозно или не? Не само бабите на село, но и пaтките им имат повече мозък от тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 4 години
ти верно ли мислиш че някой нормален те взима на сериозно, хахахахахахахачетеме те само зада се смеем, въпреки че са ме учили да не се подигравам на ментално деградирали хора, и малко ме е срам де ! ... ама малко само, ще ми мине!те сага ако обясниш, като вложител, за кво купуваш нещо дето нищо не струва (според теб) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Божееее, професорчето се е сетило - аз поне от година говоря същото !!!! Професорчето мисли като мен ли - или просто ме чете? - И няма нищо смело в прогнозата - бутиковата компанийка няма сама да оцелее и това вече е очевидно за всички - скоро някое баш-акулище ще я излапа като попова лъжица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още