IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пазар на автомобили може да мине на по-ниска предавка

През тази и следващата година се очаква спад на продажбите, твърди пазарният анализатор Cox Automotive

10:49 | 14.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Автовлек доставя автомобили в Куинс, Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Автовлек доставя автомобили в Куинс, Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Американският пазар на автомобили, който е важен и за много европейски производители, ще се забави през тази година според прогнози на експерти. След по-добрите от очакваното през миналата година продажби от около 17,2 милиона нови автомобили за 2019 г. се очаква да бъдат пласирани около 16,8 милиона броя, става ясно от прогнозите на американския пазарен анализатор и търговец на дребно Cox Automotive, представени в Детройт преди старта на първото голямо автомобилно изложение на годината.

За 2020 г. се очаква още по-голям спад – с продажби на около 16,5 милиона коли. Главният икономист на Cox Джонатан Смоук отдава спада на отслабващата икономика, но също така предупреди за последствията от допълнителните мита върху цените на автомобилите: евентуални мита от 25% могат да имат по-голямо въздействие върху продажбите на автомобилния пазар, отколкото дори рецесия.

Американският президент Доналд Тръмп многократно заплашва с налагане на високи митнически мита върху вносните автомобили, защото смята, че неговата страна е третирана несправедливо от търговските си партньори. Това обаче би оказало сериозен натиск над бранша. През декември делегация от германски автомобилни концерни се срещна с Тръмп, за да го разубеди от плановете му за нови мита.

И по-високите лихвени проценти са сред причините за охлаждането на американския пазар, смятат експертите. Според Cox най-популярните коли на пазара са типичните за Америка пикапи и оф-роуд превозни средства. Смоук твърди, че продажбите на седани през последните години са намалели до 30%, докато делът на популярните SUV-та е достигнал 49%.

Благодарение на силното търсене на джипове германският концерн Volkswagen отново увеличи продажбите си в САЩ през 2018 година. Общо 354 064 автомобила с логото на VW са били доставени на клиентите - увеличение от 4,2% в сравнение с предходната година. От друга страна, американските компании отчитат значителен спад през годината като цяло: продажбите на GM спаднаха с 1,6% до малко под 3,0 млн. автомобила, а при Ford понижението е с 3,5% до 2,5 млн. автомобила.

GM и Ford също така се борят с нарастващите материални разходи – една от поседлиците от митническия спор с търговски партньори, като Китай и ЕС. През ноември GM обяви, че ще ограничи производството и значително ще намали броя на работните места в Северна Америка.

Ford обяви преди няколко дни, че ще съкрати хиляди работни места заради слабия бизнес в Европа. В Европа Ford има около 54 000 служители – преди всичко в Германия, Великобритания и Испания. Европейският бизнес на производителя е дълбоко в зоната на загубите. Със сега обявената програма се цели сериозно понижаване на разходите през тази и следващата година. Същевременно производителят възнамерява да инвестира сериозно в нови модели и електрификация на сега съществуващи модели, за да се изпълнят по-строгите европейски изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Затова пък американското производство на фърчила достига невиждани върхове:"САЩ изнудват правителството на Бойко Борисов или да приеме офертата за F-16, или пада от власт. Това стана ясно от думите на проф. Румен Гечев, казани в ефира на предаването Беновска пита по Канал 3.Гечев изчете подробно четирите изисквания, гласувани от правителството и от парламента, на които не отговаря офертата на Ф-16.Този самолет е на хартия, той все още е в нечие въображение, никой не го пипнал, никой не знае дали ще литне или не, а американците искат от нас да преведем предварително накуп цялата сума за производството му, която е над два милиарда лева, при това без да се отчита ДДС!, заяви социалистът.Според него, който подкрепи такава оферта, би трябвало да попадне под ударите на закона, защото се нарушава акт на парламента."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още