IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX следва собствен път на фона на спадовете на S&P и DAX

Основният индекс на БФБ се понижава с 3,7% от началото на годината при отстъпления от 19,7% на американския бенчмарк и от 18% на немския

21:13 | 30.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX следва собствена траектория от началото на годината на фона на спадовете при американския бенчарк S&P 500 и германския DAX 30.

Родният индекс се понижава с 3,7% от началото на годината до 612,5 пункта в сряда (29 юни) спрямо спад от 19,7% за S&P 500 и намаление от 18% за DAX.

Трябва да се отчете, че българският индекс е много под нивото от почти 2000 пункта от 2007 г., докато американският и немският са съответно двойно и дори повече над нивата си от същата година.

В състава на S&P500 влизат акции на световни лидери като Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Tesla и други, а в DAX 30 - на BASF, Volkswagen Group, Merck, Siemens, BMW и други.

Няма място за сравнение между местните играчи и глобалните такива, имащи протекциите на по-силни правителства като тези на САЩ и Германия. Само може да напомним, че преди години Tesla беше спасена с държавен кредит, а основна част от приходите ù са от продажба на спестени въглеродни емисии, което е приход от правителството.

В САЩ лихвите по жилищните кредити надхвърлиха 5%, а по държавните облигации надхвърлиха 3%. В България лихвите са по-ниски.

Цените на недвижимите имоти в САЩ и Западна Европа вече намаляват, цените на металите падат (тази на медта се счита за индикатор за предстояща рецесия), цената на пшеницата се върна на нивата отпреди руската инвазия в Украйна (поевтиня с около 25% от рекордните си нива).

Ситуацията малко напомня първата половина на 2008 г., когато премиерът Сергей Станишев каза, че България е остров и кризата няма да дойде, но тя дойде. Защото когато САЩ кихнат, Европа се разболява. Слабата корелация на нашия пазар с чуждите показва, че той до голяма степен функционира изолирано, сам за себе си, макар и да е част от европейския, свързан с всичко, което се случва отвъд Океана. В този смисъл българският пазар все още не може да бъде определен като нововъзникващ или развиващ се.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
15%
преди 1 година
това също е описано в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Агресивен бик
преди 1 година
И в обратната посока беше така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
15%
преди 1 година
Не помня откога не бях чел по-хубава статия, поздравления! С толкова малко редове е изписана толкова важна, практична, касаеща няколко сектора и синтезирана информация при това издържана фактически! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още