IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Николов: Кризата няма да е в следващите 6-7 месеца

САЩ действат от позицията на най-голям клиент и го използват в търговските войни - първо с Япония, сега с Китай, смята анализаторът

08:10 | 06.03.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огнян Николов във фондовата борса в Ханой, Виетнам <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Огнян Николов във фондовата борса в Ханой, Виетнам Снимка: Личен архив

Огнян Николов пише във форума на Investor.bg с псевдоним Toranaga. Роден е през май 1971 г. Ранното си детство прекарва в Африка - в Тунис и Мароко. Завършва гимназия в България и висше образование в Икономическия университет във Виена, специалности инвестиционно банкиране, транспорт и логистика. Владее френски, немски и английски. Живее във Виена от над 20 години, като развива различни частни бизнеси.

Г-н Николов, започна ли кризата или ще се позабави малко?

Според мен кризата или по-точно големият спад на борсите, няма да е в следващите 6-7 месеца. Въпреки няколкократното появяване на облаци буря не се развихри.

Нивата на съпротива около 200 дневна средна стойност не бяха пробити дългосрочно, което на мен ми говори, че спадът се отлага, освен ако няма събитие, което да промени импулса. Последните данни са за забавяне, но не и за спад – Германия ще има вероятно единица, а САЩ двойка пред запетаята на растеж тази година.

Това създава нова динамика на развитите фондови пазари. Тук искам да подчертая, че тествам нова трейдърска стратегия, която нарекох за себе си momentum. Опитвам се да използвам импулса на движение, когато има ясен тренд – но само тогава, когато е след промяна (turning point) на настроението (сентимент). Не е точно trend follow, тъй като се отнася за движение след обрат, затова не може да се нарече и retracement. Това сега тествам с Wirecard.  Ще дам пояснение за тази позиция по-долу. Според мен Wirecard и Huawei имат доста общи неща.

Моят извод за спад в началото на 2018 г. се базираше на факта, че 90% от позициите в САЩ имаха нарастване (advance-decline ratio) през 2017 г., а историческите данни показват, че при подобна ситуация следва спад. Това реално се случи от месеците април – май, но не се виждаше в индексите поради простата причина, че големите FANG позиции размиваха стойностите с голямата си тежест. Чак през есента и големите се подхлъзнаха и спадът стана видим и в индексите. Какво искам да кажа – при S&P 500 ако 490 акции спадат с 1%, а останалите 10 (с най-голяма тежест в индекса) се покачват с 10%, то индексът ще сигнализира силно покачване – чисто математически, въпреки еднозначната индикация.

Време ли е да се излезе на кешови позиции?

Това зависи от индивидуалната стратегия. Аз лично смятам, че мога да открия позиции, които дори в падащ пазар се представят положително. Това не се случи за мен през 2018 г. и моят общ резултат е минус 10%. Това се дължи изцяло на голямото тегло на рибните позиции в пангасиус.

Моят тайминг бе катастрофален – излезнах от други рибни позиции, които въпреки високите си оценки успяха да подобрят резултатите си от 2017 г. и се покачиха средно с около 50% - без да смятам дивидента. Ако бях продал само 3-4 месеца по-късно и тогава да купя, то щях да съм вероятно 20- 30% на плюс.

Надявам се тази година пангасиус да ми се отблагодари с една добра доходност - цената се качи на най-високите си нива за всички времена, а фирмите, в които съм инвестирал, отговарят на абсолютно всички здравни изисквания на САЩ и Европейската общност – така че смятам, че доброто тепърва предстои.

Тук искам да кажа още едно браво на Виетнам – държавата създава комисия, която да анализира правилата (законите) и тяхното въздействие на финансовите пазари през последните 10 години и да направи предложения. Резултатът е следният – за всяко ново правило се премахват две стари – опростяване. Браво!

Друго, което комисията подчертава, е необходимоста от високи реални лихви. Ниските лихви в САЩ, Япония и Европа водят до инвестиции с ниска производителност, защото се получава възвръщаемост, дори и при ниска производителност, поради ниските лихви. Това трябва Виетнам да избегне, за да не загуби конкурентноспособност. И това от едно комунистическо правителство! Да иска високи реални лихви!

Сегашният икономически свят е реално диаметрално обърнат на този, който бе в моето детство – днес комунистическите държави се борят за отваряне на пазари и свободна търговия, а капиталистическите - за протекционизъм.

Това показва колко лицемерен е „старият свят“. Виетнам индиректно намеква на САЩ, че дефицитът им е заради ниските лихви, прекалената консумация и слабата им конкурентноспособност. Никой през 80-те години не би си и помислил това, но е факт. Тук се прави правилна диагноза според мен. На нея се базират и правилата за следващите 10-на години, което позволява с голяма сигурност да направя прогноза, че през този период борсата във Виетнам ще се развие по-силно от тази в САЩ или Германия или Япония.

Тук ще направя една прогноза, която някой може да вземе за налудничава – до 2030 г. борсовата капитализация във Виетнам поне веднъж ще мине БВП с 300% въпреки постоянния силен растеж на икономиката. Така по този показател  ще е „най-капиталистическата“ страна в света!

A Япония ще е най-социалистическата държава на света – националната банка ще е изкупила най-голям дял от борсовите предприятия – вид национализация - комунизъм. Този вид комунизъм не бе предвиден от слънцата на тази наука Карл Маркс, Енгелс или Ленин. 

Сега борсовата капитализация спрямо БВП на Виетнам е около 70%. Коефициенти над 150% се смятат за балон, а според мен за Виетнам това ще е нормалното поради подхода на приватизиране на държавните предприятия на борсата. Видно е, че във Виетнам ще се правят повече пари на борсата от старите пазари. Целта ми е над 400% до 2030 г. Ще проследим дали ще се справя. Резултатът за 2018 г е 3 млрд. долара нов капитал за борсата според КФН на Виетнам, 13% растеж на общата борсова капитализация, 280 млн. долара среден дневен оборот (30% растеж) и кумулиран растеж на печалбата на дружествата на борсата от 20%.

Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
kosiabosia
преди 5 години
Много достъпно и смислено, браво Оги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 37
vstoykov
преди 5 години
"а при доход над 10 000 лева на месец за дела над тях да се начислява 20% данък"Не съм съгласен. По-справедливо е горницата над 10 000 лева на месец да се облага с 5% данък. А горницата над 100 000 лева на месец - да не се облага с данък (нулева ставка).Това се нарича регресивно данъчно облагане и е по-справедливо от пропорционалното данъчно облагане (наричано не много коректно "плосък" данък, защото ставката му е плоска).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 64 rate down comment 4
Toranaga
преди 5 години
който поддържа моите предложения за промени на ЗППЦК, моля да сложи едно + при коментарите на Стара Планина Холдинг, защото там основно действащо лице е Васил Велев - бизнесмен с робовладелски вкус, който не желае да поеме дори 1 месец от разходите на майките в майчинство (поддръжник на вече бившият вицепремиер Валери Симеонов), но радее за евтина работна ръка от Украйна, Молдова - редовен анализатор на недостига на работна ръка в Б-я ... https://forum.investor.bg/forum/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80/%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8/2852-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%B0%D0%B4-5sr-cehnl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 8
Грую Груев
преди 5 години
Поздравления - както винаги много смислено, много земно, без излишни сложни думички, разбираемо за всички. Ех, защо нямаше повече като Торанага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 9
SoHo
преди 5 години
Интересно интервю! Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още