IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Time Warner предлага 1 млрд. долара за задлъжнялата Endemol?

За американския медиен гигант придобиването на Endemol ще е първа стъпка в посока интернационализиране

17:51 | 08.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Time Warner иска да навлезе на повече международни пазари. <em>Снимка: Компанията</em></p>

 Time Warner иска да навлезе на повече международни пазари. Снимка: Компанията

Американският медиен концерн Time Warner предлага 1 млрд. евро за високозадлъжнелия холандски телевизионен продуцент Endemol.

Необвързваща оферта е била пратена до собствениците на Endemol – холандския медиен концерн Mediaset, инвестиционната банка Goldman Sachs и компанията Cyrte на телевизионния предприемач Джон де Мол, потвърди самата компания, позната в целия свят с тв форматите си „Big Brother“ и „Кой ще стане милионер?“.

С помощта на Endemol Time Warner ще се опита да засили бизнеса си преди всичко в Европа. Концернът е собственик на холивудското студио Warner Bros., което произведе кинохитовете „Властелинът на пръстените“ и „Хари Потър“. Warner Bros., се счита за лидер в Холивуд заедно с Disney.

Офертата е нова стъпка на Time Warner в посока експанзия. Изпълнителният директор на компанията Джеф Бюкс е предпазлив в сключването на милиардни сделки още от назначаването си начело на компанията в началото на 2008 г. Все пак обаче браншови експерти очакваха оферта за Endemol.

„Time Warner отдавна търсеше подходящ проект, който да поеме“, твърди източник на германския Handelsblatt. „И освен Fremantle, който обаче не се продава, в тази категория попада само Endemol.“

Холандската компания със седалище в Хилверсум обаче има доста сериозен проблем – свръхзадължения.

Mediaset, Goldman Sachs и Cyrte финансираха придобиването на Endemol преди четири години в пика на финансовите инвестиции преди всичко с кредити. В момента обаче задълженията на компанията са в размер на 2,8 млрд. евро. За тази година концернът очаква печалба преди данъци и такси (Ebitda) от 140 млн. евро. Според браншови експерти в момента стойността на Endemol е в размер на между 800 и 1,2 млрд. евро. Преди четири години обаче тази стойност се оценяваше на 3,1 млрд. евро.

От месеци холандската компания се опитва да намери изход от кризисното си положение. Сред кредиторите са Barclays и Royal Bank of Scotland. Затрудненията доведоха и до промени в мениджърския екип. През юни компанията  се раздели с изпълнителния си директор Инон Крайц, а тримата съсъбственици на Endemol влязоха в тежки преговори с хедж фондовете, които купиха голяма част от дълговете. Замяната на дълг за акции в компанията, която миналата година имаше приходи от 1,25 млрд.  евро, бе една от опциите, които се дискутираха, припомня Financial Times.

Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
biserz
преди 12 години
"Първа стъпка по посока интернационализиране" и "нова стъпка по посока експанзия". Моля Ви - недейте така. Тайм Уорнър е отломка от това, което беше АОЛ/Тайм Уорнър през 2000 година - онова велико творение, получено от "брака между новите и традиционните медии" (по думите на архитектите му тогава), медийният Голиат, който предизвика страха на различни самопровъзгласили се потребителски групи и после след като "Иконъмист" го обяви за "шампиона сред провалените сделки" и бе превърнато в обект на обществени подигравки. В историята си компанията не само се диверсифицирала (по географски признак), но и преживявала и пострадала от отровата на свободния пазар - M&A.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още